Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κέρδισαν τις «τοπικές εκλογές» στα κατεχόμενα

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κέρδισαν τις «τοπικές εκλογές» στα κατεχόμενα

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κέρδισαν στις χθεσινές «τοπικές εκλογές» στα κατεχόμενα, τις πρώτες μετά την μεταρρύθμιση τη «τοπικής αυτοδιοίκησης» και την μείωση των «δήμων» από 28 σε 18. Η κατεχόμενη Λευκωσία, το «κάστρο» των προοδευτικών δυνάμεων και της αριστεράς, παραμένει στο κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και τον Μεχμέτ Χαρμαντζί που κέρδισε με λίγο λιγότερο από το 50% σε μια αναμέτρηση με έξι ανθυποψηφιούς. Δεύτερη ήταν η υποστηριζόμενη από το ΡΤΚ, Σίλα Ουσάρ Ιντζιρλί και τρίτος ο υποστηριζόμενος από το ΚΕΕ, Σαντίκ Καρντιάνογλου.

Το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, κέρδισε 7 συνολικά «δήμους», το «κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας 6, το «συγκυβερνών» Δημοκρατικό κόμμα έναν και 3 ήταν οι ανεξάρτητοι που εκλέγηκαν «δήμαρχοι».

Έκπληξη ήταν και το ποσοστό συμμετοχή στις «τοπικές εκλογές» που έφτασε το 68,85% ενώ στις προηγούμενες «τοπικές εκλογές» το 2018 ήταν στο 64,1% - με 28 «δήμους» τότε – και στις «προεδρικές εκλογές» του 2020 η συμμετοχή ήταν στο 56%. Ο αριθμός των ψηφοφόρων από την τελευταία εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα που ήταν οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» στις 23 του περασμένoυ Γενάρη αυξήθηκε κατά 4.444 και έφτασε τις 208.236.

Αναλυτικά, το ΡΤΚ κέρδισε τους «δήμους» Κερύνειας και Αμμοχώστου – από τις μεγάλες πόλεις – καθώς και της Λεύκας, και τους νέους «δήμους» Κυθρέας – Λουρουτζίνας, Μεσαορίας, Άγιου Αμβρόσιου – Άγιου Επίκτητου, Δικώμου.

Το ΚΕΕ κέρδισε τους μεγάλους «δήμους» Μόρφου, Κιόνελι – Γερόλακκου, Τρικώμου και τους νέους «δήμους» Λευκόνοικου – Τζιάοςς, και τους δύο της Καρπασίας: Κόκκινα – Ριζοκαρπάσου, Γαλάτεια – Κώμη Κεπήρ.

Ανεξάρτητος είναι ο «δήμαρχος» Περγάμου, Μπουλέντ Μπεμπέκ, Άγιου Σέργιου, Κατίπ Ντεμίρ και ο Φιράτ Ατασέρ, «δήμαρχος» στον ενοποιημένο «δήμο» Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου.

Το ΔΚ κέρδισε τον «δήμο» Ακανθού.

Επαναδιεκδίκησαν και κέρδισαν οι υφιστάμενοι «δήμαρχοι» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί (ΚΚΔ) για 3η θητεία, στην Μόρφου ο Μαχμούτ Όζτσινάρ (ΚΕΕ) που έχει και το ρεκόρ 7 θητειών, Χασάν Σαντίκογλου στο Τρίκωμο (ΚΕΕ) για 3η θητεία, Λεύκας ο Αζίζ Καγιά (ΡΤΚ) επ[ίσης για 3η θητεία.

Στις άλλες δύο μεγάλες πόλεις επικράτησαν οι υποψήφιοι του ΡΤΚ, στην Κερύνεια ο Μουράτ Σενκιούλ ενάντια του νυν «δημάρχου» Νιντά Γκιούνγκιορντού, που κατήλθε ως ανεξάρτητος, και στην Αμμόχωστο ο επίσης υποψήφιος του ΡΤΚ, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι έναντι του υποστηριζόμενου από το ΚΕΕ Ερντάλ Οζτζιένκ.

Μετά από 32 χρόνια εκλέγηκε και μια γυναίκα «δήμαρχος», η Φατμά Τσιλμέν Τουγλού στον νέο «δήμο» Γαλάτειας – Κώμη Κεπήρ, υποστηρίζομενη από το ΚΕΕ.

Κανείς από τους τρεις νυν «βουλευτές» που κατήλθαν ως υποψήφιοι στις «δημοτικές εκλογές» δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, δύο από το ΡΤΚ και ένας από το ΚΕΕ, γεγονός που επισημαίνεται από τον τ/κ Τύπο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο του βασιλιά καρνάβαλου στην Πάφο υπό βροχή - Το άρμα με το μαγεμένο δάσος - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος: Πένθος σε κοινότητα της Λευκωσίας - Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του
Τι συμβαίνει στο Παιδοογκολογικό; Διαρροές νερού, έντονος θόρυβος- Οι εξηγήσεις του ΟΚΥπΥ
Ανθρωπιστικός Διάδρομος: Μεταφορά γευμάτων από την Κύπρο στη Γάζα – «Συνεργασία για να φτάσουμε σε οικογένειες» - Δείτε βίντεο
Θρίλερ στη Λάρνακα: Αντικρουόμενες εκδοχές για τον θάνατο 72χρονης - Τι λέει η εγγονή, τι απαντά ο ΟΚΥπΥ - Βίντεο
Τρόμος σε πτήση: Κινητήρας εξερράγη στον αέρα, το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση, δείτε βίντεο
Άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

 

 

 

Φυτιρής: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που δίνει στην Annie Alexoui για να τερματιστεί το «σήριαλ»

Φυτιρής: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που δίνει στην Annie Alexoui για να τερματιστεί το «σήριαλ»

Τρεις συγκεκριμένες επιλογές για την υποβολή κατάθεσης και στοιχείων έχει στη διάθεσή της η Ιωάννα Φωτίου (Annie Alexoui), δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κώστας Φυτιρής, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διερεύνηση και «να μην γίνεται σήριαλ» μια υπόθεση, που απασχολεί την κοινωνία.

BEST OF TOTHEMAONLINE