ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτες συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών για εξέταση αναπομπών του Προέδρου Αναστασιάδη

Έκτακτες συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών για εξέταση αναπομπών του Προέδρου Αναστασιάδη

Στα έδρανα της Βουλής επιστρέφουν μεθαύριο, Τετάρτη, εκτάκτως τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Νομικών, Παιδείας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξετάσουν σειρά νομοθεσιών, τις οποίες ανάπεμψε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Η επιτροπή Νομικών έχει να εξετάσει συνολικά τρεις αναπομπές, ενώ από μία αναπομπή έχουν οι επιτροπές Παιδείας και Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η επιτροπή Νομικών θα εξετάσει τις αναπομπές του Περί Γάμου τροποποιητικού Νόμου, του περί Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμου και του Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Νόμου. Πρόκειται για σειρά νομοθετημάτων, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Η Επιτροπή Παιδείας θα εξετάσει την αναπομπή του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας) τροποποιητικού Νόμου, ενώ η επιτροπή Περιβάλλοντος καλείται να εξετάσει την αναπομπή του περί Βιομηχανικών Εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) τροποποιητικού Νόμου.

Η αναπομπή του «περί Γάμου (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022» αφορά στη μεταβατική διάταξη, η οποία προνοεί την αναδρομική εφαρμογή των διατάξεων του υπό αναπομπή Νόμου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σημειώνει πως η εν λόγω διάταξη αντιβαίνει στο δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 15 του Συντάγματος καθώς επίσης και στο δικαίωμα του γάμου και της ίδρυσης οικογένειας όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Άρθρο 22 του Συντάγματος.

Η αναπομπή του Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022 έγινε, καθώς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ χωρίς παράλληλα να τεθούν σε ισχύ ο περί Γάμου τροποποιητικός Νόμος και ο περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος, που έχουν επίσης αναπεμθεί. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για νομοθετικό κενό που θα δημιουργηθεί και ότι «πολίτες ή /και μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας που τέλεσαν θρησκευτικό γάμο πριν το 2003 ή τέλεσαν γάμο στο εξωτερικό, δεν θα μπορούν να επικαλεστούν οποιοδήποτε λόγο διαζυγίου».

Στην Επιτροπή Παιδείας θα εξεταστεί η αναπομπή του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας) τροποποιητικού Νόμου, η οποία έγινε διότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προστέθηκε τροπολογία (4γ), η οποία «φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας». Σημειώνεται ακόμη ότι η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο».

Όσον την αναπομπή του περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) τροποποιητικού Νόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από την νομοθετική εξουσία όπως τροποποιήσει το βασικό Νόμο, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα στην αρμόδια Αρχή να επιτρέπει τη λειτουργία εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν πριν την έναρξη της ισχύος του βασικού νόμου να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή/και άδειας οικοδομής και/ή πιστοποιητικού έγκρισης, νοουμένου ότι τηρούνται οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις με την χορήγηση Άδειας Βιομηχανικών Εκπομπών (ΑΒΕ) σύμφωνα με τον βασικό νόμο.

Στον βασικό νόμο εμπίπτουν συνολικά 73 εγκαταστάσεις εκ των οποίων οι 34 δεν κατέχουν έγκυρη και εν ισχύ πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής, στις οποίες περιλαμβάνονται οι βασικές παραγωγικές μονάδες της ΑΗΚ, του ΧΥΤΑ Πάφου και άλλες μονάδες διαχείρισης. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστούν έγκαιρα οι απαραίτητες άδειες από τους επηρεαζόμενους φορείς, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2024 ένας μεγάλος αριθμός εγκαταστάσεων να λειτουργεί χωρίς ΑΒΕ και ως εκ τούτου να πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία τους.

Βάσει του άρθρου 51 του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να αποφασίσει επί των αναπεμφθέντων θεμάτων σε διάστημα 15 ημερών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσεΥπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκε η επέκταση των μέτρων στήριξης για το ρεύμα - Τι αποφασίστηκε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top