ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2023 οι ξενοδόχοι στην επαρχία Αμμοχώστου

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2023 οι ξενοδόχοι στην επαρχία Αμμοχώστου

Συγκρατημένα αισιόδοξοι παραμένουν οι ξενοδόχοι για το 2023, στην επαρχία Αμμοχώστου, αναμένοντας, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δώρος Τάκκας, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, η νέα τουριστική χρονιά να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022 αν και θα υπάρξουν δυσκολίες.

Ο κ. Τάκκας πρόσθεσε πως «όταν στις αρχές του χρόνου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου επηρεάστηκε πολύ περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη στην Κύπρο, λόγω της εξάρτησης που είχε στις συγκεκριμένες αγορές. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και όχι μόνο, ένα μεγάλο κενό, αφού από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αναμέναμε να πάρουμε περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες».

Λαμβάνοντας υπόψη ότι «8 στα δέκα άτομα τουρίστες κατέληγαν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία τρύπα γύρω στις 700 χιλιάδες, κάτι που ήταν αδύνατο να καλυφθεί. Λόγω ακριβώς της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρκετά από τα ξενοδοχεία στην περιοχή μας, παρέμειναν κλειστά επειδή είχαν 100% πληρότητα από τους Ρώσους, ενώ υπήρχαν ξενοδοχεία που φιλοξένησαν πολίτες από την Ουκρανία».

Ωστόσο, συνέχισε, «σε συνάρτηση με τις προσπάθειες που έγιναν από όλους δηλαδή Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστούν τουρίστες από υφιστάμενες αγορές με αποτέλεσμα η πληρότητα των ξενοδοχείων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να θεωρείται ικανοποιητική».

«Το 2022 ολοκληρώνεται αφήνοντας μας ικανοποιημένους από την τουριστική κίνηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια τεράστια έκρηξη στα κόστη των ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων, με τις αυξήσεις σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες όπως τον ηλεκτρισμό και τις πρώτες ύλες», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι αναμένεται για το 2023, ο κ. Τάκκας απάντησε πως «με βάση αυτά που βλέπουμε να υπάρχουν και να επικρατούν σήμερα, βλέπουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι επίσης μια δύσκολη χρονιά ίσως και δυσκολότερη από το 2022. Αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε είναι μια χρονιά η οποία θα κινηθεί ελπίζουμε στα πλαίσια του 2022».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι αυξήσεις που είχαμε το ‘22 συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια και η διακίνηση, αυξάνεται αφού οι τιμές των καυσίμων ειδικά των αεροπλάνων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Για το 2022 υπήρχαν προσυμφωνημένες τιμές για τις τιμές των καυσίμων αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί τόσο πολύ η τιμή των εισιτηρίων ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά από το συγκεκριμένο ζήτημα, την απορρόφησαν ως επί το πλείστων οι ξενοδόχοι που προσέφεραν υπηρεσίες με τις ίδιες τιμές».

Όπως είπε ο κ. Τάκκας «αν λάβουμε υπόψη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες από τις οποίες αντλούμε τουρισμό, δηλαδή τη Βρετανία και της Ευρώπης, αντιλαμβανόμαστε ότι εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά».

«Η όλη κατάσταση δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα βάλουμε κάτω και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προκειμένου να επανέλθουμε στα επίπεδα τουρισμού που είχαμε το 2019», ανέφερε.

Με δεδομένο, συνέχισε «ότι ο πόλεμος μαίνεται και μπορεί να εξελιχθεί και σε κάτι χειρότερο και με την κατάσταση στην οικονομία να μην βρίσκεται διεθνώς στα καλύτερα της, είναι δύσκολο να δούμε κάτι θετικό και να αναμένουμε μια καλύτερη χρονιά στον τομέα του τουρισμού. Οι προβλέψεις μας γίνονται με αυτά που έχουμε ενώπιον μας σήμερα», είπε και σημείωσε πως «αύριο μπορεί να έχουμε άλλα δεδομένα, χειρότερα ή καλύτερα και θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε όλα όσα θα έχουμε μπροστά μας».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ανέφερε πως «περιμένουμε το 2023 να είναι μια τουριστική χρονιά πολύ κοντά στο 2022, την οποία θεωρούμε πως ήταν, υπό τις περιστάσεις, ικανοποιητική».

«Ωστόσο, παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για καλύτερες μέρες στο μέλλον» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top