ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Χατζηγιάννης: Ζητά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κύπρο προς όφελος του καταναλωτή

Κυριάκος Χατζηγιάννης: Ζητά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κύπρο προς όφελος του καταναλωτή

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε στο σημείο ο καταναλωτής να ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη της Επιτροπής σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αθηένου, σε σταθμό παραγωγής βιομάζας στην Τερσεφάνου και σε αιολικό πάρκο στην Αγία Αννα, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που συμβαίνει και αναπτύσσεται στην Κύπρο, είναι τεράστιες επενδύσεις. Εχουμε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων για τα οποία πρέπει να υπάρξει διάλογος και περαιτέρω προβληματισμός ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο προς όφελος τόσο του τομέα αλλά και του ίδιου του καταναλωτή».

Πρόσθεσε ότι «για να φτάσουμε στο σημείο να έχει όφελος ο καταναλωτής, δηλαδή σε σχέση με την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βρισκόμαστε πολύ μακριά, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας καθώς και στην αναβάθμιση του δικτύου».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη «χωρίς αυτές τις αναπτύξεις και επενδύσεις θα έχουμε πρόβλημα, τόσο σε βάθος χρόνου αλλά και άμεσα με την έννοια πως αυτά στα οποία σήμερα επενδύουμε να μην μπορούμε να τα αξιοποιούμε. Δεν έχουμε ικανοποιητικό βαθμό εισροής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα μπορούσε η Κύπρος να έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά προς όφελος του καταναλωτή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως «έχουμε εντοπίσει ένα πολύ εξιδεικευμένο πρόβλημα όπου το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά στην ετοιμασία σχεδίου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από το οποίο εξαιρείται η ενδιάμεση αποθήκευση στον τομέα της βιομάζας. Δηλαδή εάν και εφόσον κάποιος μπορεί να παράξει βιοαέριο, το σχέδιο δεν θα μπορέσει να ενισχύσει ή να στηρίξει αυτή την επένδυση αποθήκευσης βιο-αερίου, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Εξήγησε επίσης ότι «η ενδιάμεση αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ώρες που δεν είναι διαθέσιμος ήλιος ή αέρας για παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πάραυτα το Υπουργείο Ενέργειας ούτως ώστε να καταφέρουμε να πετυχαίνουμε ανάπτυξη δυνατότητων» είπε και σημείωσε πως «πρέπει όλες οι δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας να αξιοποιηθούν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κλεόπας Κουλουμά στο Podcast του «Τ» - Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία: «Προσποιούμουν τον νεκρό» - Το προφητικό όνειρο για το μακελειό

Ναυαγοσώστες: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Η λύση και η επαρχία στην «κορυφή»

Ιώσεις: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενώ τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού - Ο λόγος και τι πρέπει να προσέξουμε

Νέα αποκάλυψη: Το Ισραήλ γνώριζε δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή της Χαμάς την ύπαρξη σχεδίου επίθεσης

Θανατηφόρο στη Λεμεσό: Η εφαρμογή στο κινητό της άτυχης 47χρονης οδήγησε τις Αρχές σε λανθασμένο σημείο

Ανδρέας Λέοντας: Βάφτισε τον δεύτερο γιο του στην Παναγία της Τήνου - ΦωτογραφίεςΑυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Αυτά είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου - Διάλειμμα δύο ωρών στη διαδικασία

Διάλειμμα μέχρι τις 14:30 πήρε η διαδικασία για την ακρόαση του αιτήματος της Αστυνομίας για οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top