Κυριάκος Χατζηγιάννης: Ζητά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κύπρο προς όφελος του καταναλωτή

Κυριάκος Χατζηγιάννης: Ζητά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κύπρο προς όφελος του καταναλωτή

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ μακρύς ο δρόμος για να φτάσουμε στο σημείο ο καταναλωτής να ωφεληθεί από τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής, μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη της Επιτροπής σε φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αθηένου, σε σταθμό παραγωγής βιομάζας στην Τερσεφάνου και σε αιολικό πάρκο στην Αγία Αννα, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που συμβαίνει και αναπτύσσεται στην Κύπρο, είναι τεράστιες επενδύσεις. Εχουμε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων για τα οποία πρέπει να υπάρξει διάλογος και περαιτέρω προβληματισμός ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο προς όφελος τόσο του τομέα αλλά και του ίδιου του καταναλωτή».

Πρόσθεσε ότι «για να φτάσουμε στο σημείο να έχει όφελος ο καταναλωτής, δηλαδή σε σχέση με την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βρισκόμαστε πολύ μακριά, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας καθώς και στην αναβάθμιση του δικτύου».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη «χωρίς αυτές τις αναπτύξεις και επενδύσεις θα έχουμε πρόβλημα, τόσο σε βάθος χρόνου αλλά και άμεσα με την έννοια πως αυτά στα οποία σήμερα επενδύουμε να μην μπορούμε να τα αξιοποιούμε. Δεν έχουμε ικανοποιητικό βαθμό εισροής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα μπορούσε η Κύπρος να έχει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά προς όφελος του καταναλωτή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως «έχουμε εντοπίσει ένα πολύ εξιδεικευμένο πρόβλημα όπου το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά στην ετοιμασία σχεδίου αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από το οποίο εξαιρείται η ενδιάμεση αποθήκευση στον τομέα της βιομάζας. Δηλαδή εάν και εφόσον κάποιος μπορεί να παράξει βιοαέριο, το σχέδιο δεν θα μπορέσει να ενισχύσει ή να στηρίξει αυτή την επένδυση αποθήκευσης βιο-αερίου, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Εξήγησε επίσης ότι «η ενδιάμεση αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε ώρες που δεν είναι διαθέσιμος ήλιος ή αέρας για παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πάραυτα το Υπουργείο Ενέργειας ούτως ώστε να καταφέρουμε να πετυχαίνουμε ανάπτυξη δυνατότητων» είπε και σημείωσε πως «πρέπει όλες οι δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας να αξιοποιηθούν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Επί της ουσίας η συζήτηση ΠτΔ - Έρχιουρμαν - Νέα συνάντηση τέλη Απριλίου

Κυπριακό: Επί της ουσίας η συζήτηση ΠτΔ - Έρχιουρμαν - Νέα συνάντηση τέλη Απριλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν, συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου έως τα τέλη Απριλίου με σκοπό να προβούν σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως ανακοίνωσαν τα ΗΕ μετά τη σημερινή τους συνάντηση στην κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Χασίμ Ντιάν, στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία. Πρόσθεσαν πως οι δυο ηγέτες χαιρέτισαν τη διαρκή δέσμευση και εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό και επανέλαβαν τη συνεχή ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν τις προσπάθειές του.

BEST OF TOTHEMAONLINE