ΥΓΕΙΑ

Στρώμα και μικρόβια: Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται - Τα «σημάδια» ότι ήρθε η ώρα να το αλλάξετε

Στρώμα και μικρόβια: Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται - Τα «σημάδια» ότι ήρθε η ώρα να το αλλάξετε

Ο καλός ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Όμως, εκτός από άνετο, ένα στρώμα πρέπει να είναι και καθαρό.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε το στρώμα και πότε έρχεται η ώρα να το αλλάξουμε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι να παραμείνει το στρώμα άνετο και να παραταθεί ο χρόνος ζωής του.

Αφήστε το να αναπνεύσει

Πρέπει να αερίζετε το στρώμα σας κάθε εβδομάδα, συστήνει η Σαμάνθα Πάρις, σύμβουλος εσωτερικής διακόσμησης.

«Απλά αφήστε το κρεβάτι ξέστρωτο για μερικές ώρες και επιτρέψτε να κυκλοφορήσει ο αέρας στο στρώμα», λέει.

Καθαρίστε το 2 φορές τον χρόνο

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις οδηγίες του κατασκευαστή του στρώματος, καθώς μπορεί να απαιτείται ειδική φροντίδα, επισημαίνει ο Φάμπιο Περότα, διευθυντής αγορών εταιρείας κρεβατιών.

«Συστήνουμε να καθαρίζετε το στρώμα σας περίπου δύο φορές τον χρόνο. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι ιδανικές εποχές. Όμως, θα πρέπει να το καθαρίσετε αμέσως σε περίπτωση που χυθεί κάτι πάνω στο στρώμα», συμπληρώνει.

Πώς να καθαρίσετε το στρώμα σας

Αφού έχετε κάνει την έρευνά σας, απλά πιάστε έναν κουβά με χλιαρό νερό με σαπούνι, ένα πανί και μια μαλακή βούρτσα, λέει ο Περότα. «Δεν χρειάζεστε εξεζητημένα καθαριστικά στρώματος και σκούπες για να κάνετε τη δουλειά. Το σαπούνι και το νερό είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να καθαρίσετε το στρώματα σας, να αφαιρέσετε τους λεκέδες και είναι το ίδιο αποτελεσματικός», συμπληρώνει.

«Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε να μπει καθαρός αέρας. Με αυτό τον τρόπο θα ξεφορτωθείτε τις όποιες επίμονες άσχημες μυρωδιές και θα δημιουργήσετε ένα καλύτερο περιβάλλον για ύπνο», λέει ακόμη.

Μετά είναι η ώρα για βαθύ καθαρισμό. Με τη μαλακή βούρτσα, αφαιρέστε τη σκόνη που παραμένει στο στρώμα. Για να απομακρύνετε τους λεκέδες- με βάση πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή- τρίψτε απαλά με το πανί και το σαπουνόνερο.

«Προσέξτε να μην βρέξετε υπερβολικά το στρώμα, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη δομή του», προειδοποιεί. Σιγουρευτείτε ότι το στρώμα είναι εντελώς στεγνό, προτού το στρώσετε ξανά.

Πότε πρέπει να αλλάξετε στρώμα

Με τον καιρό, το υλικό με το οποίο είναι γεμισμένο το στρώμα και τα ελατήρια μπορεί να αρχίσουν να φθείρονται και να παρατηρήσετε εξογκώματα ή χαλάρωση, λέει η Πάρις. Επίσης, εξηγεί, με τα χρόνια αλλάζει και το σώμα μας, οπότε μπορεί να μην μας εξυπηρετεί το στρώμα που μας ταίριαζε στο παρελθόν.

Σε γενικές γραμμές, το πιο προφανές σημάδι ότι το στρώμα σας μπορεί να θέλει αντικατάσταση είναι να το νιώθετε λιγότερο άνετο, επισημαίνει. «Αν έχετε ενοχλήσεις στην πλάτη και τον αυχένα, ενώ κοιμάστε ή όταν ξυπνάτε, το στρώμα πλέον δεν σας παρέχει υψηλής ποιότητας ξεκούραση», συμπληρώνει.

Εάν είχατε επιλέξει ένα πιο σκληρό στρώμα, ένας τρόπος να καταλάβετε εάν προσφέρει αρκετή υποστήριξη στο σώμα είναι να ξαπλώσετε ανάσκελα και να δείτε αν κάποιος μπορεί να περάσει το χέρι του κάτω από τη μέση σας.

«Αν αυτό γίνεται εύκολα, τότε το στρώμα έχει μαλακώσει και μπορεί πλέον να μην σας προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεστε», εξηγεί η Πάρις.

Η βιομηχανία στρωμάτων και η οργάνωση Sleep Council προτείνουν να αλλάζετε στρώμα κάθε οχτώ χρόνια, επειδή σε γενικές γραμμές θα έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την άνεση και την υποστήριξη που προσέφερε αρχικά.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Independent

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top