ΥΓΕΙΑ

Αντιγήρανση: Η προπόνηση που ξανανιώνει τις αρτηρίες – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Αντιγήρανση: Η προπόνηση που ξανανιώνει τις αρτηρίες – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Κερδισμένες βγαίνουν οι γυναίκες που εντάσσουν στη ζωή τους τις ασκήσεις με λάστιχα, βαράκια ή το σωματικό τους βάρος καθώς, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γιβάσκιλα στη Φινλανδία, η προπόνηση ενδυνάμωσης επιβραδύνει την αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση (ή αρτηριοσκλήρυνση) είναι αρτηριακή δυσκαμψία που συμβαίνει φυσιολογικά με το γήρας, μπορεί όμως να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής καθώς και να επιταχυνθεί από άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπέρταση.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Scientific Reports έδειξαν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερη μυική μάζα είχαν μικρότερη αρτηριακή δυσκαμψία από τη νεότητα έως τη μέση ηλικία, αποδεικνύοντας έτσι την προστατευτική δράση της προπόνησης ενδυνάμωσης που όμως δεν αποτυπώθηκε και για την αερόβια άσκηση, όσο καλό πρόγραμμα και αν ακολουθούσαν οι συμμετέχουσες. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο προγνωστικό δείκτη της αθηροσκλήρωσης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέσα από τη συμμετοχή 146 γυναικών ηλικίας 16-58 ετών, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σημασία της αερόβιας αντοχής, του ποσοστού σωματικού λίπους, της μυϊκής μάζας και της αρτηριακής πίεσης για την αθηροσκλήρωση σε γυναίκες του παραπάνω ηλικιακού φάσματος. Όπως διαπίστωσαν, η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ήταν οι μόνοι παράγοντες που σχετίστηκαν με μικρότερη αρτηριακή ακαμψία ανεξαρτήτως ηλικίας. Η καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση και το χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους σχετίστηκαν με καλύτερη υγεία των αρτηριών, όπως όμως σημείωσαν οι επιστήμονες οι σχέσεις εξηγούνταν από τη διαφορετική ηλικία.

«Ενώ η ηλικία ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για την εξήγηση της αθηροσκλήρωσης, η διατήρηση επαρκούς μυϊκής μάζας και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποδείχθηκαν ικανές να προφυλάξουν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης στην αρτηριακή υγεία» σχολίασε ο Δρ Eero Haapala από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιβάσκιλα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top