ΥΓΕΙΑ

Γάλα στον καφέ: Τελικά (δεν) πρέπει να το κόψουμε – Δείτε γιατί

Γάλα στον καφέ: Τελικά (δεν) πρέπει να το κόψουμε – Δείτε γιατί

Η προσθήκη γάλακτος στον καφέ μας κάνει καλό υποστηρίζει τώρα νεότερη έρευνα που θεωρεί αυτό τον συνδυασμό ως κορυφαίο στην καταπολέμηση της φλεγμονής - Δείτε τι ακριβώς μελέτησαν οι ερευνητές.

 

Η πρωτεϊνη του γάλακτος με τα αντιοξειδωτικά του καφέ διπλασιάζουν την αποτελεσματικότητα των ανοσοκυττάρων όσον αφορά στην καταπολέμηση των φλεγμονών σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική προστατευτική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς ή μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Πρόκειται για τοπικό ή/και συστημικό αντιδραστικό μηχανισμό του σώματος με σκοπό την προστασία του έναντι εξωγεγενών βλαπτικών παραγόντων. Η κινητοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων με σκοπό την προστασία του οργανισμού έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής.

Η φλεγμονή μπορεί να είναι οξεία δηλαδή περιορισμένης διάρκειας από λίγα λεπτά έως λίγες μέρες, υποξεία διάρκειας από λίγες μέρες έως 2-6 εβδομάδες και χρόνια, διάρκειας από αρκετούς μήνες έως χρόνια. Σημείωνεται ότι αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχουν ως σύμπτωμά τους την χρόνια φλεγμονή.

Για να διαπιστώσουν την αντιφλεγμονώδη δράση των πολυφαινολών του καφέ με τις πρωτεϊνες του γάλακτος οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπέβαλαν τεχνητά κύτταρα σε φλεγμονή.

Στη συνέχεια τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε δύο διαφορετικές θεραπείες με την ομάδα ελέγχου να μην λαμβλάνει καμία θεραπεία. Η μία θεραπεία ήταν συνδυασμός πολυφαινολών διαφορετικών δόσεων με ένα αμινοξύ (τα αμινοξέα αποτελούν δομικά υλικά των πρωτεϊνών), ενώ η άλλη συνίστατο μόνο σε πολυφαινόλες διαφορετικών δόσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που έλαβαν αγωγή με τον συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων αποδείχθηκαν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Η καθηγήτρια Marianne Nissen Lund από το τμήμα Επιστήμης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης παρατήρησε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός πολυφαινολών και αμινοξέων δημιουργείται τάχιστα κατά την προσθήκη γάλακτος στον καφέ, ενώ εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργηθεί και την προσθήκη γάλακτος ή γιαουρτιού σε ένα πιάτο πρωτεϊνης π.χ. σε κρέας.

Με δεδομένο ότι ο οργανισμός μας δεν απορροφά πλήρως τις πολυφαινόλες, οι ερευνητές μελετούν πιθανούς συνδυασμούς με πρωτεϊνες ώστε να βελτιστοποιήσουν την απορρόφησή τους.

«Στην έρευνα δείξαμε ότι όταν η πολυφαινόλη αντιδρά με τα αμινοξέα, η αντιφλεγμονώδης δράση της στα κυτταρα του ανοσοποιητικού μεγιστοποιείται» εξήγησε η Δρ Lund.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για παρατηρήσεις σε κύτταρα εργαστηρίου. Οι ερευνητές εξηγούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες αρχικά σε πειραματόζωα και στη συνέχεια σε ανθρώπους προκειμένου να τεκμηριωθεί η αντιφλεγμονώδης δράση του συνδυασμού πολυφαινολών και αμινοξέων.

Επομένως μέχρι τότε αν το να βάλετε γάλα στον καφέ σας δεν σας δελεάζει επειδή σας προκαλεί δυσπεψία, συνεχίστε να το αποφεύγετε. Άλλωστε όπως επεσήμαναν οι ερευνητές το αντιφλεγμονώδες κοκτέιλ μπορεί να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους όπως π.χ. με προσθήκη γιαουρτιού σε πρωτείνουχα πιάτα.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top