ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυτάλη στη γενιά των 40 στον ΔΗΣΥ - Ολικό «λίφτινγκ» στην ανώτατη ηγεσία

Σκυτάλη στη γενιά των 40 στον ΔΗΣΥ - Ολικό «λίφτινγκ» στην ανώτατη ηγεσία

Τον μικρότερο σε ηλικία Πρόεδρο που είχε ποτέ στην 47χρονη ιστορία του θα αποκτήσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου ή του Δημήτρη Δημητρίου στις 11 Μαρτίου.

Η 38χρονη πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου (18-10-1985) και ο 42χρονος βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου (4-5-1981), διεκδικούν την προεδρία του ΔΗΣΥ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, που φέρνει την παράταξη στην αντιπολίτευση μετά από δέκα χρόνια συνεχούς άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας.

Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου ήταν δύο από τους πρωταγωνιστές της χθεσινής ημέρας αλλά όχι οι μόνοι, αφού το σκηνικό είχε διαμορφωθεί μετά την απόφαση των δύο φερόμενων ως φαβορί να αποσυρθούν από την αναμέτρηση. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Χάρης Γεωργιάδης έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή και πλέον ο Δημοκρατικός Συναγερμός οδηγείται σε ολική ανανέωση στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας. Εκτός από τον νέο πρόεδρο, που θα εκλεγεί από τις περίπου 50 χιλιάδες μέλη του ΔΗΣΥ, εκλογές θα γίνουν στις 7 Μαΐου για τις υπόλοιπες θέσεις του αναπληρωτή προέδρου, των τριών αντιπροέδρων και των μελών του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος.

Οποιος από τους δύο χάσει στην κούρσα για την προεδρία του ΔΗΣΥ έχει δικαίωμα να διεκδικήσει κάποια από τις άλλες θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρης Γεωργιάδης πιθανότατα δεν θα διεκδικήσει παραμονή στη θέση του αναπληρωτή Προέδρου, για την οποία φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον ο εκ των αντιπροέδρων, Ευθύμιος Δίπλαρος και ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Καρούσος. Για τις θέσεις αντιπροέδρων φαίνεται να ενδιαφέρονται η βουλευτής Σάββια Ορφανίδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Σοφοκλέους και Ξένια Κωνσταντίνου, όλοι μέλη του Πολιτικού Γραφείου.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το πιο πάνω σκηνικό θα πρόκειται για ολικό φρεσκάρισμα στην ηγεσία του κόμματος αφού κανένα από τα παλαιότερα στελέχη του ΔΗΣΥ, δεν θα περιλαμβάνεται στην ηγετική πυραμίδα των αξιωματούχων της πρώτης γραμμής. Για παράδειγμα, στελέχη των οποίων τα ονόματα ακούγονταν μέχρι πρόσφατα ακόμη και για τη θέση του Προέδρου του κόμματος δεν δηλώνουν παρόντα στη διεκδίκηση κάποιου κομματικού αξιώματος.

Παράλληλες διαδρομές

Οι δύο διεκδικητές της προεδρίας του ΔΗΣΥ είναι γέννημα θρέμα του κόμματος και ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδρομή από τη νεολαία της παράταξης και έχουν αρκετά κοινά, όπως το ότι μπήκαν στη Βουλή…με το δεξί το 2016 με την πρώτη τους εκλογική απόπειρα. Και οι δύο υπήρξαν συνεργάτες του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τους έδωσε ευκαιρίες ανέλιξης. Η Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατάγεται από την κοινότητα Τρούλλων της Λάρνακας, σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent στη Βρετανία. Ο Δημήτρης Δημητρίου σπούδασε ηλεκτρολογική μηχανική και τεχνολογία υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top