ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέντρα Αναψυχής: Πολλά τα θέματα σε εκκρεμότητα - Τι ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση

Κέντρα Αναψυχής: Πολλά τα θέματα σε εκκρεμότητα - Τι ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση

Αρκετά είναι τα ανοιχτά θέματα που αναμένει να αντιμετωπίσει και να βρει λύση η νέα Κυβέρνηση μεταξύ άλλων και όσον αφορά τα Κέντρα Αναψυχής.

«Αναμένουμε πάρα πολλά από τη νέα Κυβέρνηση όπως και από κάθε Κυβέρνηση» δήλωσε στο ThemaOnline ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν αρκετά θέματα σε εκκρεμότητα για τη βιομηχανία ενώ σίγουρα για κάποια από τα ζητήματα θα αποφασίσει η Βουλή.

«Έχουμε ήδη θέσει στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, και γραπτώς, λίγες μέρες πριν την εκλογή του τα διάφορα ζητήματα για να ξέρει και ο ίδιος, σε περίπτωση εκλογής του, πως να κινηθεί», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Το πιο σημαντικό ίσως θέμα στην ατζέντα του ΠΑΣΙΚΑ είναι οι άδειες εκπομπής ήχου. Οι όποιες τροποποιήσεις ενδέχεται να γίνουν στη σχετική νομοθεσία, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζουν ή να αλλοιώνουν την φιλοσοφία και την πρόθεση του Νομοθέτη που δεν ήταν άλλη από το να δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα Κέντρα Αναψυχής να προσφέρουν το «προϊόν» της μουσικής μέσα στα ωράρια που λειτουργούν.

Δεύτερο θέμα είναι η πρόταση νόμου από το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής, η οποία προς το παρόν έχει αποσυρθεί. Το Νομοσχέδιο που το Υφυπουργείο Τουρισμού ετοίμασε προς την κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνει πρόνοιες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οπως η αλλαγή του ονομασίας της υφιστάμενης νομοθεσίας που συνδυάζεται ταυτόχρονα με υπερβολικά συρρικνωμένα ωράρια λειτουργίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κέντρων Αναψυχής πρός όφελος μιάς μικρής κατηγορίας Κεντρων Αναψυχής. «Ευελπιστούμε ότι με τον νέο Υφυπουργό θα έχουμε καλύτερη συνεργασία και το όποιο νομοσχέδιο δεν θα έχει σκοπό να εξυπηρετήσεις συγκεκριμένα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Από τον νέο Πρόεδρο, ο ΠΑΣΙΚΑ ζητάει επίσης άμεση άρση της απαράδεκτης εντολής τέως Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή προς τους Έπαρχους για να παρατείνουν τα ωράρια λειτουργίας συγκεκριμένης κατηγορίας Κέντρων Αναψυχής κατά δύο ώρες, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κέντρων. «Αυτή η εντολή παραβιάζει τη φιλοσοφία και πρόθεση του νομοθέτη που καθορίζονται ενιαία ωράρια λειτουργίας για όλες τις κατηγορίες Κέντρων Αναψυχής Παγκύπρια. Ενδεχομένως η ενέργεια αυτή να εμπίπτει και στις κρατικές ενισχύσεις κάτι  που εξετάζουμε και με τους νομικούς μας αλλά και το έχουμε καταγγείλει ήδη στην Επίτροπο Διοίκησης», σημειώνεται στην επιστολή.

Ένα διαχρονικό πρόβλημα είναι το ύψος των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που πρέπει να ρυθμιστεί. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «υπάρχει ανάγκη ανανέωσης του διατάγματος που καθορίζει μηδενικές αυξήσεις έστω και για αυτά που καλύπτονται από τον Περί ενοικιοστασίου Νόμο».

Πρόσφατο πρόβλημα είναι το κόστος της ενέργειας που δυστυχώς οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο. «Τα προγράμματα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Ενέργειας συνεχίζουν να μην είναι ελκυστικά για τα κέντρα αναψυχής αφού η παραγωγή δεν συμψηφίζεται 100% με την κατανάλωση», σημείωσε ο κ. Λεβέντης.

Γενικότερο θέμα αντιμετωπίζει η βιομηχανία φιλοξενίας με την εξεύρεση προσωπικού. Ο ΠΑΣΙΚΑ ζητάει «εκεί που αποδεδειγμένα δεν μπορεί μια επιχείρηση να βρει προσωπικό είτε Κύπριους είτε Ευρωπαίους, είτε νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, να μπορούν οι επιχειρηματίες να εργοδοτούν άτομα από τρίτες χώρες έγκαιρα και χωρίς δαιδαλώδεις διαδικασίες.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεργάζεται με οργανώσεις όπως ο ΠΑΣΙΚΑ, γιατί μόνο οφέλη μπορούν να υπάρξουν. Θέλουμε κι εμείς να νιώθουμε ότι υπάρχει συνεργασία, να καταθέτουμε ιδέες για να βοηθήσουμε τον τομέα της φιλοξενίας και ευρύτερα της οικονομίας. Αναμένουμε μία στενή συνεργασία τόσο με τον αρμόδιο Υφυπουργό όσο και με τον ίδιο τον ΠτΔ», κατέληξε ο Φάνος Λεβέντης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

LIVE: Δακρύζει η Κύπρος για τα αδικοχαμένα παιδιά της - Συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top