ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μισθό θα παίρνει ο ΠτΔ, οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι - Στοιχεία

Τι μισθό θα παίρνει ο ΠτΔ, οι Υπουργοί, οι Υφυπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι - Στοιχεία

Αυξημένους μισθούς, λόγω ΑΤΑ, θα λαμβάνουν κάθε μήνα ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λαμβάνει καθαρό μισθό μετά τις εισφορές στον Φόρο Εισοδήματος, 8.611 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως ο μηνιαίος ακάθαρτος μισθός του Προέδρου, χωρίς τα επιδόματα φθάνει τις 10.481 ευρώ και με τα επιδόματα τις 13.679 ευρώ. Από το ποσό αυτό αποκόπτονται 410 ευρώ για το Ταμείο Χήρων, 930 ευρώ για το Σχέδιο Σύνταξης/Φιλοδωρήματος, 362 ευρώ αφορούν εισφορά στο ΓεΣΥ, ενώ άλλα 3.366 ευρώ αφορούν τον Φόρο Εισοδήματος. Εάν κάποιος προσθέσει όλες αυτές τις αποκοπές, θα καταλήξει στον μηνιαίο μισθό που αναφέρεται πιο πάνω.

Παρά τις σημαντικές αποκοπές, ωστόσο, ο μηνιαίος μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αυξημένος κατά 1.000 ευρώ περίπου σε σχέση με τον μισθό που λάμβανε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, το 2022 και ο οποίος ανερχόταν στις 7.663 ευρώ.

Βάσει των ίδιων στοιχείων, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται ετήσιο επίδομα παραστάσεως 30.775 ευρώ, ενώ ο ετήσιος Τιμάριθμος φθάνει τις 24.987 ευρώ.

Υπουργοί, Υφυπουργοί και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Σε ό,τι αφορά τον μισθό που θα λαμβάνουν οι νέοι Υπουργοί, αυτός ανέρχεται στις 5.719 ευρώ και είναι αυξημένος κατά 600 ευρώ σε σχέση με πέρσι λόγω της ΑΤΑ.

Σημειώνεται πως, ο ακάθαρτος μισθός των Υπουργών χωρίς να υπολογίζονται τα επίδομα, ανέρχεται στις 6.742 ευρώ και με τα επιδόματα στις 8.875 ευρώ. Από το εν λόγω ποσό, αποκόπτονται 210 ευρώ για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 266 ευρώ για το Ταμείο Χήρων, 604 ευρώ για το Σχέδιο Σύνταξης/Φιλοδωρήματος, 235 ευρώ για το ΓεΣΥ, ενώ αποκοπές 1.841 αφορούν τον Φόρο Εισοδήματος.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι Υπουργοί δικαιούνται ετήσιο επίδομα παραστάσεως 20.503 ευρώ και ετήσιο Τιμάριθμο 16.03 ευρώ, ενώ ο τιμάριθμος για το επίδομα παραστάσεως ανέρχεται στις 5.083 ευρώ ετησίως.

Ίδιο μισθό με τους Υπουργούς, θα λαμβάνουν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, οι 5 νέοι Υφυπουργοί που θα διοριστούν, όπως επίσης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επίτροποι και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Όσον αφορά τους υπόλοιπους διορισμούς, οι Επίτροποι Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Ισότητας, Περιβάλλοντος και Πολίτη, θα λαμβάνουν καθαρό μισθό 5.003 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάντως, ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός των Επιτρόπων χωρίς τα επιδόματα ανέρχεται στις 7.174 ευρώ και με τα επιδόματα στις 7.344 ευρώ, από τον οποίο αποκόπτονται 415 ευρώ για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 215 ευρώ για το Σχέδιο Σύνταξης/Φιλοδωρήματος, 195 ευρώ για το ΓεΣΥ και 1.516 ευρώ πάνε στον Φόρο Εισοδήματος.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αξιωματούχους που διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Επίτροποι δεν δικαιούνται επίδομα παραστάσεως, αλλά δικαιούνται επίδομα φιλοξενίας, το οποίο ανέρχεται στις 2.040 ευρώ ετησίως, ενώ ο ετήσιος Τιμάριθμος φθάνει τις 5.654 ευρώ.

Σε σχέση με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, θα λαμβάνει καθαρό μισθό 3.561 ευρώ τον μήνα.

Ο ακάθαρτος μηνιαίος μισθός του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος δεν δικαιούται κανένα απολύτως επίδομα, φθάνει τις 5.023 ευρώ, από τον οποίο 415 ευρώ αποκόπτονται για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 151 ευρώ για το Σχέδιο Σύνταξης/Φιλοδωρήματος, 133 ευρώ για το ΓεΣΥ και 763 ευρώ για τον Φόρο Εισοδήματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top