ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ σε τροχιά διαδοχής-ΑΚΕΛ σε διαδικασία αλλαγών

ΔΗΣΥ σε τροχιά διαδοχής-ΑΚΕΛ σε διαδικασία αλλαγών

Σε κατάσταση περισυλλογής βρίσκει τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα η επομένη των προεδρικών εκλογών καθώς η ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της μεταμακαριακής περιόδου που τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται μαζί στην αντιπολίτευση. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το κόμμα στο οποίο παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους γνωστούς λόγους. Ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο σοκ και έφερε τους ψηφοφόρους αντιμέτωπους με ένα εξαιρετικά δύσκολο δίλημμα. Η εκλογή Χριστοδουλίδη προκαλεί αντιφατικά συναισθήματα στον ΔΗΣΥ, αναλόγως της οπτικής από την οποία αντικρίζει κάποιος το θέμα. Οσοι θεωρούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως κομμάτι του ΔΗΣΥ έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, όσοι όμως του καταλογίζουν τα αίτια της ήττας σίγουρα βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σε τροχιά αλλαγής ηγεσίας αλλά η πολύνεκρη τραγωδία στην Ελλάδα έβαλε σε δεύτερο πλάνο την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής 11/3 ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου και τον Δημήτρη Δημητρίου για τη διαδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου. Τα υπόλοιπα στελέχη της πρώτης γραμμής κυριολεκτικά έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Η ήττα έφερε κατακλυσμιαίες ανατροπές και κανένας από τους φερόμενους ως μνηστήρες για την προεδρία του κόμματος δεν δηλώνει παρών. Η αποχώρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Χάρη Γεωργιάδη από την κούρσα φέρνει τον ΔΗΣΥ μπροστά σε ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα του οποίου η συνέχεια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Η παρουσία Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι ένα σημείο αναφοράς το οποίο δεν θα μπορέσει να αγνοήσει ο νέος πρόεδρος της παράταξης, και αναλόγως να χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, εάν δηλαδή το κόμμα θα παραμείνει μέχρι τέλους στην αντιπολίτευση ή μπορεί στην πορεία να γίνουν άλλες επιλογές. Προς το παρόν ο ΔΗΣΥ οδεύει προς το εκλογικό συνέδριο που θα γίνει το πρώτο σαββατοκύριακο Μαΐου, από το οποίο θα προκύψει η ηγεσία του κόμματος. 

Νέος βηματισμός ΑΚΕΛ

Η κατάσταση στο ΑΚΕΛ θυμίζει το ποτήρι που άλλοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο. Η πρόκριση του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο με το ποσοστό- έκπληξη του 29.59% έναντι 32.04% του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και η μικρή διαφορά με την οποία χάθηκε η μάχη στον δεύτερο γύρο, προκάλεσαν ευφορία στην Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά και έντονη πικρία. Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι δεν προέβλεπαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το οποίο αξιολογείται ως άθλος. Όμως, την ίδια ώρα, πίσω από τον ενθουσιασμό για τις ανέλπιστα καλές επιδόσεις, η ηγεσία του ΑΚΕΛ αναγνωρίζει ότι η ετυμηγορία της 12ης Φεβρουαρίου 2023 θα καταγραφεί ως η τρίτη συνεχόμενη ήττα σε προεδρικές εκλογές. Εξάλλου ο Στέφανος Στεφάνου έθετε ως στόχο τη νίκη στις προεδρικές εκλογές και τόνιζε ότι το κόμμα δεν είναι ικανοποιημένο μόνο με πρόκριση στον δεύτερο γύρο. Συνεπώς στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται ότι το πολύ καλό αποτέλεσμα έχει μια ιδιαίτερη πολιτική αξία, η οποία σαφώς κάνει και ευκολότερη τη διαχείριση της ήττας, αλλά η ουσία παραμένει ότι το κόμμα δεν πέτυχε τον πρώτιστο στόχο που δεν ήταν άλλος από την προοδευτική αλλαγή. Η εκλογική ήττα γίνεται ακόμη πιο έντονη εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ΔΗΣΥ, ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του ΑΚΕΛ διεκδίκησε τις εκλογές διχασμένος. Στην ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος που κάνει η ηγεσία του ΑΚΕΛ, επισημαίνεται ως έντονο στοιχείο προβληματισμού το γεγονός ότι το κόμμα έδωσε τη μάχη μόνο του, χωρίς πολιτικές συμμαχίες. Επόμενο ορόσημο του κόμματος είναι το καταστατικό συνέδριο, το οποίο θα οδηγήσει σε αποφάσεις για άνοιγμα του ΑΚΕΛ στην κοινωνία, με πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, βελτίωση των δομών και εκσυγχρονισμού του θεσμού των Νέων Δυνάμεων. Στόχος όμως, όπως υπέδειξε πολλές φορές ο γγ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είναι και η αλλαγή νοοτροπιών μέσα στο κόμμα, ώστε να γίνει ένα σύγχρονο, προοδευτικό κίνημα, με υλοποιήσιμες προτάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Ελεύθεροι οι 2 από τους 8 – Αναμένεται να ασκήσει έφεση ο ένας

Σφοδρές αναταράξεις σε πτήσεις: Πόσο συχνά συμβαίνουν και τι τις προκαλεί - Βίντεο

Έτοιμο να λειτουργήσει το Υφυπουργείο Μετανάστευσης - Αναμένεται ο διορισμός υφυπουργού από τον ΠτΔ

Τα συμπεράσματα του ΟΚΥπΥ για το παιδί που έχασε την όραση του λόγω λέιζερ - «Μπορεί να καταστούν πολύ βλαβεροί για την υγεία οι φακοί»

Αικατερίνη Χριστοδουλίδη: Η κόρη του Προέδρου αποφοίτησε και ο ίδιος ανέβασε την πιο γλυκιά φωτογραφίαΑναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top