ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ - Πόσο κινδυνεύει η κυπριακή οικονομία

Κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ - Πόσο κινδυνεύει η κυπριακή οικονομία

Ανησυχία προκαλούν και στην Κύπρο οι ειδήσεις για την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ καθώς και τα προβλήματα κεφαλαιοποίησης της Credit Suisse.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του ΤΕΠΑΚ, Δημήτρης Κουρσάρος, οι κυπριακές τράπεζες δεν επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις. «Οι τράπεζές μας διαθέτουν ένα διαφοροποιημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, κάτι που δεν είχε η Silicon Valley Bank (SVB) η οποία ήταν εκτεθειμένη σε επενδύσεις σε startups που εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει τις κυπριακές τράπεζες ουσιαστικά είναι ένα 'bankrun', μια μαζική δηλαδή φυγή καταθετών η αιτία του οποίου μπορεί να είναι αβάσιμη», εξήγησε ο Επίκουρος Καθηγητής τονίζοντας πως «δεν πρέπει να υπάρξει πανικός».

Πώς φτάσαμε στο σημερινό σημείο

Όλα άρχισαν με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ για να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός. Όπως εξήγησε με απλά λόγια ο ακαδημαϊκός του ΤΕΠΑΚ, η άνοδος των επιτοκίων έφερε δυσκολίες στην αποπληρωμή δανείων. Παράλληλα οι μεγάλοι επενδυτές, venture capitalists, σταμάτησαν να δίνουν λεφτά σε startup εταιρείες οι οποίες εμπεριέχουν αρκετό ρίσκο καθώς συνήθως δεν έχουν αρκετή ρευστότητα και δανείζονται για να αναπτύξουν και να λανσάρουν το προϊόν/υπηρεσία τους. Η SVB ήταν εκτεθειμένη σε δάνεια προς startups με αποτέλεσμα οι μεγαλοκαταθέτες να πανικοβληθούν και να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Για να μπορεί να δώσει η τράπεζα πίσω αυτά τα λεφτά, έπρεπε να πουλήσει ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού της στα οποία είχε επενδύσει τις καταθέσεις, δηλαδή κρατικά ομόλογα, όπως διαθέτουν εξάλλου όλες οι τράπεζες. Λόγω όμως των ψηλών επιτοκίων, οι τιμές των ομολόγων έπεσαν και όταν τα πουλούσε είχε σημαντικές απώλειες τις οποίες δεν μπορούσε να καλύψει.

«Οπότε η πτώχευση της SVB ήρθε από τον συνδυασμό του πανικού μεταξύ των καταθετών και την απώλεια κεφαλαίου από τα κρατικά ομόλογα», υπέδειξε ο Δημήτρης Κουρσάρος.

Όσον αφορά, την Crédit Suisse, η ιλιγγιώδης πτώση στις μετοχές της άρχισε έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του σημαντικότερου μετόχου της Crédit Suisse. Οι Σαουδάραβες μπήκαν στο κεφάλαιο της τράπεζας τον Νοέμβριο. Όμως η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δεν σχεδιάζει να κάνει νέες ενέσεις ρευστότητας στην Crédit Suisse, κυρίως για ρυθμιστικούς λόγους, είπε την Τετάρτη ο Άμαρ αλ Χουντάιρι, ο πρόεδρός της.

Πάντως, επιφυλακτικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον της Credit Suisse, παρά τη χείρα βοηθείας των 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο αργά το βράδυ - Εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top