ΔΙΕΘΝΗ

Economist: Μπορεί ένα drone να φέρει τον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα;

Economist: Μπορεί ένα drone να φέρει τον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα;

Μια οποιαδήποτε μέρα γύρω από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, τα αεροσκάφη και τα πλοία της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, επανδρωμένα και μη, πλησιάζουν και απομακρύνονται το ένα από το άλλο, μια σίγουρη συνταγή για κρίση ανάμεσα σε υπερδυνάμεις στα όρια ενός νέου πολέμου.

Αυτό παραλίγο να συμβεί αυτή την εβδομάδα όταν ένα μη επανδρωμένο όχημα (UAV) αμερικανικών συμφερόντων κατέπεσε εξαιτίας ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που το κατέρριψε, στην προαναφερόμενη περιοχή, έγραψε ο Economist.

Όπως έγινε γνωστό το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος επέφερε ζημιά στην προπέλα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper αξίας 32 εκατ. δολαρίων.

«Σώμα με σώμα»

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις ακούμπησαν κυριολεκτικά «σώμα με σώμα» μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ανήμερα της υπογραφής στα πλαίσια της AUKUS, της συμφωνίας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας για την παραγγελία πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από πλευράς της τελευταίας, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν άρδην την προβολή ισχύος στον Ινδο – Ειρηνικό.

«Οι ΗΠΑ έσβησαν εξ αποστάσεως ευαίσθητο λογισμικό στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper πριν αυτό συντριβεί στη Μαύρη Θάλασσα για να εμποδίσουν τη Ρωσία να συλλέξει μυστικές πληροφορίες, μου είπαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι», έγραψε το Σάββατο στο Twitter η Αμερικανίδα δημοσιογράφος, Νατάσα Μπέρτραντ.

Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα υπολείμματα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) που συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως σχολίασε ο Guardian τέτοια περιστατικά αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για το αμερικανικό Πεντάγωνο λόγω του απρόβλεπτου χαρακτήρα τους και όσων τρομερών και φοβερών μπορούν να πυροδοτήσουν στον απόηχο τους.

«Είναι προφανές τι κάνουν αυτά τα drones και η αποστολή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ειρηνική αποστολή για να εγγυάται την ασφάλεια της αλιείας σε διεθνή χωρικά ύδατα. Και, πράγματι, μιλάμε για την άμεση ανάμειξη των χειριστών αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη σύγκρουση και εναντίον μας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπροσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το κακό προηγούμενο

Σύμφωνα πάντως με τον Σάμουελ Τσάραπ, ανώτερο πολιτικό επιστήμονα στην RAND Corporation, το επεισόδιο της περασμένης Τρίτης ήταν μια αεροπορική αντιπαράθεση στο μοτίβου ρωσικού «εξαναγκαστικού σήματος», δηλαδή μια στρατιωτική ενέργεια, η οποία υπολείπεται της χρήσης βίας αλλά αποσκοπεί στο να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός αντιπάλου.

Τελευταία φορά που ένα αμερικανικό αεροσκάφος ενεπλάκη σε σύγκρουση ήταν στις κινεζικές ακτές το 2021 όταν ένα US EP-3 χτυπήθηκε από ένα αναχαιτιστικό τζετ της άλλης πλευράς με αποτέλεσμα το τελευταίο να συντριβή στη θάλασσα και το πρώτο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο νησί Χαινάν της Κίνας πυροδοτώντας μια διπλωματική κρίση διαρκείας.

Αυτή τη φορά στη Μαύρη θάλασσα το κακό αποφεύχθηκε, για την επόμενα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top