ΕΛΛΑΔΑ

Πότε θα ξαναμπούν τα τρένα στις ράγες της Ελλάδας - Στον αέρα τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Πότε θα ξαναμπούν τα τρένα στις ράγες της Ελλάδας - Στον αέρα τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Στον αέρα βρίσκεται η επανεκκίνηση των δρομολογίων των τρένων για την γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου καθώς διαπιστώνονται σοβαρά κενά στη ραδιοκάλυψη.

Σύμφωνα με τον σταθμάρχη Γιάννη Κοκκινάκη ήδη τα μηχανοστάσια έχουν πάρει φορητά GSMR ώστε να έχουν επικοινωνία με τον σταθμάρχη και τα τρένα μεταξύ τους. Ωστόσο όπως αν και έχει ήδη τοποθετηθεί σε αρκετούς συρμούς μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σε λειτουργία. Το συγκεκριμένο σύστημα μέχρι σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά για επικοινωνία μεταξύ των σταθμών και όχι για εκείνη μεταξύ σταθμών και συρμών.

Όπως επεσήμανε έχουν ξεκινήσει κάποια έργα ειδικά στα τυφλά σημεία στις σήραγγες και την επικοινωνία στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, ο ΟΣΕ αναμένεται να θέσει δικλίδες ασφαλείας.

Μια από αυτές θα είναι όταν περνάει από μια σήραγγα η αμαξοστοιχία να πηγαίνει με πιο χαμηλή ταχύτητα και να είναι οι δύο μηχανοδηγοί μέσα και οι σταθμάρχες με την επικοινωνία που έχουν να είναι σε θέση να κατευθύνουν τα τρένα σωστά για να πάνε στον προορισμό τους.

«Υπάρχει ένα άλλο σύστημα το GSM-R, το οποίο έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στις αμαξοστοιχίες και στα μηχανοστάσια, ώστε τα τρένα να έχουν επικοινωνία με τον σταθμάρχη και τα τρένα μεταξύ τους. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα εγκατασταθεί στα τρένα, ώστε να έχουν άμεση επικοινωνία και οι σταθμάρχες και τα τρένα μεταξύ τους». Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση των πομπών αυτών δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με τον σταθμάρχη η διαδικασία τοποθέτησής τους δεν είναι τόσο χρονοβόρα.

Καταλήγοντας, ο σταθμάρχης σημείωσε ότι «τα τρένα που πάνε για αεροδρόμιο φεύγουν από στον σταθμό Λαρίσης και πάνε στο σιδηροδρομικό κέντρο Αχαρνών εκεί έχουμε την τηλεδιοίκηση. Όταν το τρένο πάει στην Οινόη εκεί έχουμε αίτηση γραμμής από σταθμάρχη σε σταθμάρχη. Δηλαδή, ο σταθμάρχης ζητά γραμμή ελεύθερη για να πάει η αμαξοστοιχία. Το ίδιο θα γίνει αύριο, που θα ανοίξει και η γραμμή για το Κιάτο».

Αυτό είναι το σύστημα GSMR

Η κάμερα του MEGA μπήκε στο σταθμαρχείο της Λάρισας και έκανε αυτοψία στο σημείο που είναι εγκατεστημένο το σύστημα φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας GSMR. Πρόκειται για ένα σύστημα που εδώ και μήνες έχει τοποθετηθεί σε όλους τους σταθμούς και επιτρέπει στους σταθμάρχες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όπως ακριβώς έκανε και ο 59χρονος σταθμάρχης τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας όταν κατάλαβε ότι τα δύο τρένα έχουν συγκρουστεί.

Αυτό το αξιόπιστο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία ολοκληρωτικά. Και αυτό γιατί οι σταθμάρχες μπορούν να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους και όχι με τους μηχανοδηγούς.

Η συσκευή GSMR που έχει εγκατασταθεί στο σταθμαρχείο της Λάρισας δίνει τη δυνατότητά στον σταθμάρχη να επικοινωνεί με τους συνάδελφους του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ιδία τεχνολογία έχει εγκατασταθεί και στα τρένα, όμως δυστυχώς δεν βρίσκεται σε εφαρμογή. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί είναι γιατί δεν έχει τοποθετηθεί σε όλα τα τρένα με αποτέλεσμα να μην έχει ενεργοποιηθεί σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2022 τέθηκε σε λειτουργία για τρεις μήνες και μόλις ολοκληρώθηκε τέθηκε σε λειτουργία στα σταθμαρχεία αλλά όχι στα τρένα.

Μάλιστα η κάμερα του MEGA μπήκε και στο εσωτερικό αμαξοστοιχίας που δείχνει ότι το σύστημα έχει εγκατασταθεί αλλά δεν λειτουργεί. Μάλιστα υπάρχουν τρένα στα οποία τοποθετήθηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, κάποια εκ των οποίων μάλιστα έχουν αποσυρθεί.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top