ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Με σημαία τη γελοιότητα

Με σημαία τη γελοιότητα

Αν και δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, ιδεολογικά τουλάχιστον, πάντα έβρισκα την απόπειρα του Σολωμού Σολωμού να κατεβάσει τη σημαία του κατακτητή στο οδόφραγμα της Δερύνειας, αθεράπευτα ρομαντική.

Απερίσκεπτη και παρορμητική μεν, και με βαρύ τίμημα την ίδια του τη ζωή, αλλά με δεδομένο το φορτισμένο κλίμα εκείνης της ημέρας (μόλις είχε θάψει τον ξάδερφό του Τάσο Ισαάκ που είχε δολοφονηθεί τρεις μέρες πριν από τους Γκρίζους Λύκους όχι μακριά από το ίδιο σημείο) ήταν μια ηρωική πράξη αντάξια των Γλέζου - Σάντα που κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη το 1941. Κι εκείνους θα τους είπαν τρελούς, παράφρονες, απερίσκεπτους. Βέβαια εκείνοι έζησαν για να αφηγηθούν την ιστορία, ο Σολωμός έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Τούρκων στρατιωτών που έριξαν στο ψαχνό. Όμως είχε νόημα η πράξη: Ήταν η κηδεία του Ισαάκ. Ήταν η νεκρή ζώνη της Δερύνειας. Ήταν η σημαία του εισβολέα και κατακτητή. Ήταν το 1996 που όσο να πεις ήταν πιο κοντά στο 1974. Είναι το υλικό απ’ το οποίο φτιάχνονται οι θρύλοι.

Το θυμήθηκα διαβάζοντας για τη γελοιότητα δύο δημοτικών συμβούλων της Πάφου που την είδαν γκράντε πατριώτες κατεβάζοντας την τουρκική σημαία, όχι από τη νεκρή ζώνη ή κάποιο κατεχόμενο χωριό αλλά από την... πλατεία Κένεντι της πόλης όπου είχε αναρτηθεί μαζί με άλλες 38, όσες και οι χώρες των αθλητών που συμμετέχουν στη κορυφαία διεθνή ποδηλατική διοργάνωση Gran Fondo που θα διεξαχθεί το προσεχές τριήμερο στην περιοχή. Την κατέβασαν, είπαν, γιατί προκαλούσε το λαϊκό αίσθημα. Μάταια οι διοργανωτές προσπαθούσαν να πείσουν τον Δήμο (που νίπτει τας χείρας του λέγοντας πως δεν συμμετέχει στη διοργάνωση αλλά επικρότησε την κίνηση των δύο συμβούλων) ότι όλες οι σημαίες, μαζί και η τουρκική, αναρτήθηκαν για να τιμήσουν τους αθλητές που συμμετέχουν στη διοργάνωση και όχι τις χώρες τους και ότι αντίστοιχα η κυπριακή σημαία κυμάτιζε σε αθλητικές διοργανώσεις στην Τουρκία. Τι κι αν ο ΚΟΑ δια στόματος της γενικής διευθύντριας Μαίρης Παπαμιλτιάδη δήλωσε πως «ασφαλώς και πρέπει να αναρτηθεί η σημαία, καθώς αυτή είναι η διεθνής πρακτική όσον αφορά τον αθλητισμό και όχι μόνο» και ότι το επιβεβαίωσαν και με το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η πρακτική αυτή είναι και η σωστή. Ο αντίλογος πάντα ο ίδιος: είναι κατοχική δύναμη και την εξαφανίζουμε από όπου μπορούμε. Αυτή είναι η αντίστασή μας σήμερα. Παθητική αλλά και pathetic ταυτόχρονα. Και φυσικά υποκριτική του κερατά. Η ιστορία της ζωής μας ή η ζωή στη σύγχρονη ιστορία μας, αν προτιμάτε.

Γιατί από όπου μπορούμε να τα παίρνουμε απ’ την Τουρκία, το κάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένας από τους καλύτερους πελάτες του FIR Λευκωσίας είναι η Turkish Airlines που καταβάλλει εκατομμύρια ευρώ στην ΚΔ. Την ίδια εταιρεία που εξαφάνισε το ΡΙΚ από τις μεταδόσεις του Euro 2016 του οποίου ήταν χορηγός και βάφτισε αυτή την ηλιθιότητα “εθνικό καθήκον” (καταλαβαίνεις ότι έκανες μαλακία όταν τα μόνα συγχαρητήρια που δέχεσαι είναι του... ΔΗΚΟ). Την ίδια ώρα χιλιάδες παιχνίδια, ρούχα και αξεσουάρ made in Turkey πωλούνται από μεγάλες αλυσίδες και αγοράζονται καθημερινά από τους... γκράντε πατριώτες που δεν χαμπαριάζουν από τέτοιες λεπτομέρειες (είναι οι ίδιοι που ακουμπούσαν εκατομμύρια στα καζίνο των κατεχομένων πριν ανοίξουν τα kosher δικά μας). Από κοντά και το υπερπατριωτικό Sigma που πουλάει ανέξοδο πατριωτισμό, εθνικισμό και σκληρή γραμμή στα σανοφάγα ενώ την ίδια ώρα κρατιέται στη ζωή απ’ τα προγράμματα του κολλητού του Ερντογάν Ατζούν Ιλίτζαλι (μάλιστα ο τελικός του τουρκικού Survivor το 2017 είχε γίνει στα κατεχόμενα αλλά αυτό το έκαναν φυσικά γαργάρα, αν ήταν άλλου καναλιού Χατζηκωστής, Τσουρούλλης και Σία θα έστηναν κρεμάλες στις πλατείες για τους προδότες).

Τη στιγμή που ο πραγματικός εχθρός είναι ο ορατός πια κίνδυνος να τουρκοποιηθούν για πάντα οι κατεχόμενες περιοχές είτε με προσάρτηση, δύο κράτη ή διαιωνίζοντας τον ανένδοτο (που κατάντησε ανέκδοτο) κάποιοι απόφοιτοι της Μεγάλης του Ματσάκη Σχολής της Ανέξοδης Ταρζανιάς πουλάνε μούρη και φτηνιάρικο πατριωτισμό κατεβάζοντας τουρκικές σημαίες από πλατείες, οθόνες ή εγκαταλελειμμένα φυλάκια ενώ καταπίνουν αμάσητες μεγαλύτερες χοντράδες γιατί δεν τους παίρνει, είναι χέστηδες, έχουν συμφέροντα ή πολύ απλά θέλουν ένα αμιγώς ελληνοκυπριακό κράτος στον νότο να το λυμαίνονται μόνο δικά μας, kosher, λαμόγια.

Γιατί αν το καλοσκεφτείτε, αυτός είναι ο πραγματικός καημός τους...

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top