ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με συνάντηση με ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου ολοκληρώνει επίσκεψη στην Αίγυπτο ο ΠτΔ

Με συνάντηση με ΓΓ Αραβικού Συνδέσμου ολοκληρώνει επίσκεψη στην Αίγυπτο ο ΠτΔ

Mε τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, συναντάται σήμερα, στην έδρα του Συνδέσμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, που ολοκληρώνεται σήμερα. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για την Κύπρο. 

Χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και εξέφρασε τη βούλησή του για ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με την Αίγυπτο. Εξάλλου, οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως «εξέλιξη-ορόσημο» την ίδρυση του East Mediterranean Gas Forum. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται για περαιτέρω συνεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω οργανισμού.

Ανέφερε πως συμφώνησαν την πραγματοποίηση στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο της επόμενης Συνόδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Κύπρος ξεκίνησε τέτοιου είδους συνεργασία.

«Προσβλέπουμε επίσης στην πραγματοποίηση της επόμενής μας συνάντησης με την Ελλάδα, ενώ ανταλλάξαμε απόψεις και για περαιτέρω διεύρυνση των σχηματισμών αυτών, πάντοτε σε ad hoc βάση και με άλλες χώρες της περιοχής», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ευχαριστώντας τον για τη διαχρονική στάση της Αιγύπτου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν σχέσεις στρατηγικής σημασίας και συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε στην ουσιαστική ενίσχυση των διμερών σχέσεων επί Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν θέματα ενέργειας και μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στις μονάδες ρευστοποίησής του στην Αίγυπτο, καθώς και το θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της πράσινης ενέργειας. Είπε ακόμα ότι η Αίγυπτος προσβλέπει σε συνεργασία με την Κύπρο σε αναπτυξιακούς και παραγωγικούς τομείς.

Τόνισε την ανάγκη οι χώρες να σέβονται την απόλυτη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι στο Κυπριακό, η Κύπρος έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και προσπαθεί πάντα να συμβάλει στην επίλυση του μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχή τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη του στο Κάιρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο περιθώριο της συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο Σίσι, ο κ. Κόμπος, και ο κ. Παπαναστασίου, είχαν χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Κατά τις συνομιλίες εκφράστηκε η βούληση των δύο χωρών για από κοινού στήριξή τους στη συμπερίληψη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, στον κατάλογο των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ. Επίσης, συμφωνήθηκε όπως συσταθεί Επιχειρηματικό Συμβούλιο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top