ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων – Πότε θα πιάνουν δουλειά και πότε θα σχολάνε

Αλλάζει το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων – Πότε θα πιάνουν δουλειά και πότε θα σχολάνε

Αλλάζει και με βούλα της Βουλής, η οποία σήμερα (6/4) καλείται να ψηφίσει σε νόμο σχετικούς Κανονισμούς, το ωράριο των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους με διευρυμένο κλιμακωτό ωράριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο Κανονισμών που κατατέθηκαν στη Βουλή, οι οποίοι εκδίδονται με βάση τα άρθρα 72 και 87 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, σκοπός των προωθούμενων αλλαγών είναι η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας στη δημόσια υπηρεσία κατά μισή ώρα πιο νωρίς σε σχέση με τα ισχύοντα, η παράλληλη διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου εργασίας, από μία ώρα που προβλέπεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε μία και μισή ώρα, καθώς και η ρύθμιση άλλων συναφών θεμάτων.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται τα ακόλουθα:
• Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας κατά μισή ώρα πιο νωρίς από τα ισχύοντα, καθώς και του ελαστικού ωραρίου εργασίας, από μία ώρα που ισχύει σήμερα, σε μία και μισή ώρα, ήτοι από τις 7.00 π.μ./8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ./4.00 μ.μ.
• Η διεύρυνση του ελαστικού ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων της Βουλής των Αντιπροσώπων, από μισή ώρα που προβλέπεται με βάση τα ισχύοντα, σε μία ώρα.
• Η αποκοπή του οφειλόμενου ελλειμματικού χρόνου εργασίας υπαλλήλου από τις απολαβές του ή η αφαίρεση του χρόνου αυτού από την άδεια ανάπαυσής του να πραγματοποιείται στο τέλος του ημερολογιακού έτους, αντί σε δεκαπενθήμερη βάση όπως ισχύει σήμερα.
• Η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής των υπό αναφορά κανονισμών των υπηρεσιών στις οποίες δεν εφαρμόζεται ελαστικό ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, η προτεινόμενη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας στη δημόσια υπηρεσία αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της τροχαίας κίνησης που παρατηρείται κατά τις ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων, καθότι αυτή θα καταμεριστεί σε ευρύτερο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο διενήργησε μελέτη αναφορικά με τη διεύρυνση του ευέλικτου ωραρίου, με στόχο την απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τα αποτελέσματα της οποίας συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με τις ρυθμίσεις που προτείνονται στους υπό αναφορά κανονισμούς, σύμφωνα με την οποία μία ενδεχόμενη διεύρυνση του ωραρίου προσέλευσης στη δημόσια υπηρεσία από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 9.00 π.μ. αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της τροχαίας κίνησης κατά ποσοστό ύψους 4% με 6%.

Τι θα ισχύει για υπαλλήλους της Βουλής

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης η Γενική Διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με το οποίο εισηγείται όπως στους υπό αναφορά κανονισμούς περιληφθεί σχετική πρόνοια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να προσδοθεί στην αρμόδια αρχή, ήτοι στον/στην Πρόεδρο της Βουλής, η εξουσία με απόφασή του/της να καθορίζει σε ειδικές, εξαιρετικές και απρόβλεπτες περιπτώσεις και για καθορισμένη περίοδο τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων της, πάντοτε βάσει του ήδη προβλεπόμενου αριθμού ωρών εργασίας για τη Βουλή και τηρουμένης κατ’ αναλογία της υφιστάμενης ρύθμισης για πρωινή και απογευματινή εργασία, καθώς και τον τρόπο και τον χρόνο ελέγχου της υποχρέωσης των υπαλλήλων για κάλυψη του απαιτούμενου συνολικού αριθμού ωρών εργασίας, εφόσον κρίνει τούτο αναγκαίο.

Σημειώνεται πως, η Επιτροπή Οικονομικών, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να υιοθετήσει και ενσωματώσει στο κείμενο των υπό ψήφιση κανονισμών την πιο πάνω ρύθμιση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top