ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεύτερο αεροσκάφος με Βρετανούς από το Σουδάν έφτασε στη Λάρνακα

Δεύτερο αεροσκάφος με Βρετανούς από το Σουδάν έφτασε στη Λάρνακα

Το δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε Βρετανούς υπηκόους από το Σουδάν προσγειώθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο αριθμός των διασωθέντων πολιτών δεν διευκρινίστηκε άμεσα από τις βρετανικές αρχές, αλλά η πληροφόρηση από την Τρίτη ανέφερε ότι συνολικά τρεις πτήσεις έως τα ξημερώματα θα μετέφεραν συνολικά στην Κύπρο περίπου 260 ανθρώπους. Η προσγείωση της τρίτης πτήσης δεν είχε ανακοινωθεί έως νωρίς το πρωί από τη βρετανική πλευρά.

Η πρώτη πτήση που προσγειώθηκε την Τρίτη στο κυπριακό αεροδρόμιο μετέφερε 39 διασωθέντες, σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των οποίων βρέφη και ηλικιωμένοι, κατηγορίες πολιτών στις οποίες δόθηκε προτεραιότητα.

Στόχος των Βρετανών είναι να δοθεί στους ανθρώπους αυτούς η επιλογή να ταξιδέψουν στη Βρετανία εντός 48 ωρών.

Ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμα πτήσεις όσο κρατά η εκεχειρία στην αφρικανική χώρα, με 2.000 κατόχους βρετανικού διαβατηρίου να έχουν ενημερώσει το Foreign Office ότι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι βρετανικές πτήσεις εκκένωσης πραγματοποιούνται από το αεροδρόμιο Wadi Saeedna βορείως της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

Μέχρι την Τρίτη ο έλεγχος και η ασφάλεια του αεροδρομίου ήταν καθήκον των Γερμανών στρατιωτών, οι οποίοι ωστόσο αποχωρούν σήμερα καθώς έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη γερμανική επιχείρηση εκκένωσης.

Το καθήκον αυτό αναλαμβάνουν πλέον οι Βρετανοί στρατιώτες, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Επί τόπου βρίσκονται περίπου 120 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και ομάδες από το Foreign Office και το Υπουργείο Εσωτερικών για τον έλεγχο εγγράφων.

Πάντως η βρετανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να δέχεται κριτική για την αργή διαδικασία σε σύγκριση με άλλες χώρες και για την οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες να μεταβούν με δικά τους μέσα στο αεροδρόμιο, εν μέσω αβεβαιότητας για την τήρηση της εκεχειρίας αλλά και έλλειψης καυσίμων κίνησης.

Η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν υπερασπίστηκε το πρωί τη βρετανική επιχείρηση λέγοντας ότι προσαρμόζεται στις επικίνδυνες συνθήκες στο σουδανικό έδαφος. Επανέλαβε δε ότι η Βρετανία έχει πολύ περισσότερους υπηκόους στο Σουδάν από τις υπόλοιπες χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top