ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανένα παιδί χωρίς φαγητό σε Δημοτικό Σχολείο στη Λάρνακα - Μητέρες εργοδοτούνται και μαγειρεύουν μέσω του «Μαγειρεύω και προσφέρω»

Κανένα παιδί χωρίς φαγητό σε Δημοτικό Σχολείο στη Λάρνακα - Μητέρες εργοδοτούνται και μαγειρεύουν μέσω του «Μαγειρεύω και προσφέρω»

Στήριξη και «ανάσα βοηθείας» για δεκάδες μαθητές Δημοτικού Σχολείου στην Λάρνακα, πρόσφερε το "ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά" μέσω του προγράμματος "Μαγειρεύω και Προσφέρω".

Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου είναι σημαντικός τόσο για γονείς όσο και για τα παιδιά. Δεκάδες μαθητές στο ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Σωτήρος-Τούλας Χαραλάμπους στη Λάρνακα, πλέον μπορούν να χαμογελούν.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Νάτια Κυρίτση, ανέφερε στο ThemaOnline : 

«Είναι ουσιαστική η συνεισφορά του "Σοφία για παιδιά" για την σίτιση των παιδιών του σχολείου μας, όπου για πολλά από αυτά είναι το βασικό τους γεύμα. Οι δυσκολίες που πέρασε ο σύνδεσμος, ήταν αρκετές. Ο Σύνδεσμος ήταν σε δίλημμα αν θα συνέχιζε το ολοήμερο ή όχι γιατί είχε χρέος 2.000 ευρώ, διότι έπρεπε να εισπράττει 60ευρώ το μήνα από τους γονείς , οι οποίοι γονείς δεν πλήρωναν, όχι γιατί δεν ήθελαν αλλά γιατί δεν είχαν να δώσουν. Αποδεδειγμένα δεν είχαν να πληρώσουν. Σε εκείνη την απελπισία αν θα σταματήσει το ολοήμερο και τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά και αυτούς τους γονείς που εργάζονται μέχρι το απόγευμα, βρέθηκε το "Σοφία για παιδιά" και μας ενέκρινε στο πρόγραμμα "Μαγειρεύω και προσφέρω". Έτσι γίναμε το 18ο σχολείο του και με ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 15ευρώ, τα μωρά μας, μπορούν να φάνε. Λόγω του ότι είμαστε πολυπολιτισμικό σχολείο, ακόμα και μέσα από το διατροφολόγιο θα δεις ότι υπάρχει σέβασμός την κουλτούρα όλων των παιδιών».

Σε όλη την προσπάθεια όπως αναφέρει η κ.Κυρίτση ήταν δίπλα τους η Διεύθυνση του Σχολείου, με επικεφαλής τη Διευθύντρια.

Το "Σοφία για παιδιά" εργοδότησε άνεργη μητέρα τεσσάρων παιδιών

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Themaonline η κ. Κυρίτση, η στήριξη αυτή ξεκίνησε από το Δεκέμβριο. «Σε αυτη την προσπάθεια εντάχθηκε η Πετρολίνα η οποία μέσω του "Σοφία για παιδιά" υιοθέτησε το σχολείο μας και ανάλαβε το κόστος σίτισης των παιδιών μας».

Σε ερώτηση πως γίνεται η διαδικασία για τα γεύματα για τα παιδιά η Πρόεδρος του Συνδέσμου αποκάλυψε : «Ενα άλλο μεγάλο σκελος του "Μαγειρεύω και προσφέρω" είναι ότι εργοδότησε μητέρα τεσσαρων παιδιών, το ενα βρέφος και τα αλλα 3 φοιτούν στο σχολείο μας . Η κοπέλα ήταν άνεργη και το "Σοφία για παιδιά" την εργοδότησε και μαγειρεύει για τα παιδια μας. Εργοδοτήθηκε μια άνεργη μαμά και μαγειρεύει με ότι προνοεί το πρωτοκολλο διατροφης του Υπουργείου».

«Οι πλείστες οικογένειες των παιδιών μας είναι από ευάλωτες ομάδες»

Όπως ανέφερε και σε ομιλία της η Πρόεδρος του Συνδέσμου στα εγκαίνια της κουζίνας του σχολείου στα πλαίσια του προγράμματος "Μαγειρεύω και προσφέρω" : « Ο Σύνδεσμος Γονέων του Σχολείου μας θεωρούσε πάντοτε ότι το ολοήμερο σχολείο είναι αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, για να βοηθηθούν στο διάβασμα τους, στην κοινωνικοποίηση τους, στην πλατύτητα που μπορεί η εκπαίδευση να προσφέρει μέσω των βοηθητικών μαθημάτων της μουσικής, του θεάτρου, του αθλητισμού.

Το Ολοήμερο σχολείο συνέβαλε στο να έχουν σταθερά ένα υγιεινό ολοκληρωμένο γεύμα αφού οι πλείστες οικογένειες των παιδιών μας είναι από ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, μονογονίοι, άνεργοι, χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, τόσο Κύπριοι όσο και μετανάστες.

Έδωσε τη δυνατότητα σε μητέρες να βγουν στην αγορά εργασίας ή και να δραστηριοποιηθούν κοινωνικά, αφού γνώριζαν ότι τα παιδιά τους θα ήταν ασφαλή στο σχολικό περιβάλλον, διαβασμένα και με τη δυνατότητα μάθησης διαφόρων δραστηριοτήτων όπως αγγλικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χορό. Με αυτόν τρόπο η εργαζόμενη μητέρα αλλά και όλη η οικογένεια, έχει τη δυνατότητα με την επιστροφή στο σπίτι να περάσουν όλοι μαζί ποιοτικό χρόνο, να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί, να παίξουν, να μαγειρέψουν, να ξεκουραστούν χωρίς το άγχος του διαβάσματος της επόμενης μέρας.
Αυτοί ασφαλώς ήταν οι λόγοι που θέλαμε και θέλουμε να είναι το σχολείο μας αλλά και όλα τα σχολεία, αν είναι δυνατό ολοήμερα, πρώτα και κύρια για τα παιδιά μας αλλά και για τις οικογένειες τους.»

Αξίζει να αναφερθεί, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του "Σοφία για παιδιά" ότι «Το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» γιορτάζει φέτος 10 χρόνια από τη θέσπισή του το 2013, όταν το «Σοφία για τα Παιδιά» ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Υπουργείου Παιδείας για τη στήριξη του θεσμού των ολοήμερων σχολείων. Σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες 18 ολοήμερων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη την Κύπρο, προσφέροντας φρεσκομαγειρεμένο, υγιεινό μεσημεριανό φαγητό στα παιδιά, που προετοιμάζεται στην κουζίνα του σχολείου από μια μαγείρισσα που εργοδοτείται γι’ αυτό το σκοπό και που  συνήθως είναι μαμά με παιδί στο σχολείο. Έτσι τα παιδιά χωρίς διάκριση, ρατσισμό ή το αίσθημα της απόκλισης, μπορούν όλα μαζί να τρώνε χαρούμενα και προστατευμένα για να συνεχίσουν τις δράσεις του σχολείου τους το απόγευμα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top