ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τίτλοι ιδιοκτησίας και «εγκλωβισμένοι» αγοραστές - «Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης»

Τίτλοι ιδιοκτησίας και «εγκλωβισμένοι» αγοραστές - «Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης»

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία και απαραίτητη προϋπόθεση στην απόφαση αγοράς ακινήτου, διαδραματίζει η ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας.

Ο τίτλος ιδιοκτησίας αποτελεί το πιο κρίσιμο έγγραφο στον κόσμο των ακινήτων και είναι απαραίτητος για να αποδειχθεί η εγγραφή ενός ακινήτου και ποιος το κατέχει. Το έγγραφο αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για μεταφορές, διαθήκες, υποθήκες, συμβόλαια πώλησης και μισθώσεις.

Αυτός ο τίτλος είναι απαραίτητος κατά τη στιγμή μιας συναλλαγής. Για αυτό και πρέπει την ώρα της συναλλαγής να γίνεται ταυτόχρονα και η ονομαστική παράδοση του τίτλου ιδιοκτησίας στον νέο αγοραστή. Αυτό σημαίνει ότι η περιουσία είναι αποκλειστικά δεσμευμένη και μεταβιβάζεται στον αγοραστή, ο οποίος είναι διά νόμου, ο μόνος που μπορεί να το μεταβιβάσει, πουλήσει, εκμεταλλευτεί.

Ωστόσο αρκετοί αγοραστές ακινήτων, έχουν εγκλωβιστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας, είτε να έχει τεράστιες καθυστερήσεις.

«Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έκδοσης τίτλου»

Ο Βασίλης Αρτεμίου, Διευθύνων Σύμβουλος Seven Property Group , μιλώντας στο ThemaOnline, εξηγεί «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο δείχνει ότι πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να εκδίδονται πιο γρήγορα οι τίτλοι.

Δυστυχώς το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας , είναι ότι πολλοί αγοραστές έχουν μείνει χωρίς εξασφάλιση τίτλου ιδιοκτησίας, κάτι που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 15 χρόνια με την ραγδαία αύξηση που υπήρχε το 2006-2011, όπου πάρα πολλοί είχαν μπει στην αγορά ακινήτων , πρόσφεραν ακίνητα σε πάρα πολλούς πελάτες, που δυστυχώς όμως και κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης του 2013, πάρα πολλές εταιρείες κατέληξαν να έχουν πτωχεύσει. Αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένοι αρκετοί από τους ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει τα ακίνητα τους. Αυτό σημαίνει δεν μπορούσαν να εκδώσουν τίτλους ιδιοκτησίας .

Σε αυτή την περίπτωση, τα τελευταία χρόνια και μετά από εξωτερικές πιέσεις, η αλήθεια είναι ότι, το κτηματολόγιο έχει εκδώσει αρκετούς τίτλους ιδιοκτησίας σε εγκλωβισμένους αγοραστές.

Ένα άλλο θετικό είναι ότι μπορεί ακόμα και να εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας ,ο οποίος να αναφέρει πάνω ότι υπάρχουν παρατυπίες. Τουλάχιστον υπάρχει ένας τίτλος ιδιοκτησίας».

Τι μπορεί να κάνει κάποιος «εγκλωβισμένος αγοραστής»

«Εγκλωβισμένος αγοραστής» θεωρείται το πρόσωπο-αγοραστής ακινήτου , το οποίο έχει καταβάλει το σύνολο του τιμήματος πώλησης και συμμορφώθηκε πλήρως με τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απέρρεαν από τη σύμβαση πώλησης, και ενώ έχει καταθέσει τη σύμβαση στο Κτηματολόγιο , παρόλα αυτά δεν έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας επ’ονόματι του για διάφορους σημαντικούς λόγους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2022 , υπήρχαν πέραν των 20 χιλιάδων εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων.

Ο κ.Αρτεμίου εξηγεί τι μπορεί να κάνει κάποιος όταν είναι εγκλωβισμένος αγοραστής, «εννοείται ότι υπάρχει διαδικασία που μπορεί κάποιος να ενημερωθεί είτε μέσω κάποιου δικηγόρου είτε μέσα από το κτηματολόγιο , είτε μέσω κάποιου κτηματομεσιτικού γραφείου , έτσι ώστε να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματα του και μπορέσει να κάνει την διαδικασία.

Θεωρώ ότι με τα νέα δεδομένα, όλοι είναι πιο προσεχτικοί, τόσο από που αγοράζουν όσο και από τις εταιρείες που αγοράζουν. Για αυτό και οι τίτλοι βγαίνουν πιο γρήγορα και αν γίνει πρώτα έρευνα δεν θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα όπως αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν.

Όλοι πρέπει να είμαστε πολλοί προσεχτικοί όταν αγοράζουμε ένα ακίνητο , να βλέπουμε αν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας. Αν δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας να δούμε μέχρι που βρίσκεται η διαδικασία.Οπότε ρωτάμε στο κτηματολόγιο να μάθουμε αν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για έκδοση του τίτλου ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν πρόκειται για ακίνητο υπό κατασκευή σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο , ποια είναι η εταιρεία που κατασκευάζει, να δούμε την ιστορία της , αν υπάρχει χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο, αν υπάρχει θέμα ρευστότητας και αν έχουν καλό ιστορικό στο να εκδίδουν τίτλους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top