ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε η σύζυγος του Γρηγόρη Αυξεντίου, Βασιλού

Απεβίωσε η σύζυγος του Γρηγόρη Αυξεντίου, Βασιλού

Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών, η Βασιλική Παναγή Αυξεντίου, αλλιώς «Βασιλού», σύζυγος του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η είδηση έγινε γνωστή από την σελίδα του facebook, «Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ 1955 – 1959»

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, γνώρισε την Βασιλού όταν εκείνη εργαζόταν στα κτήματα του πατέρα του και την είχε αρραβωνιαστεί δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1953. Ο γάμος τους έγινε στις 0 Ιουνίου του έτους 1955, κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες, παρουσία μόλις πέντε ατόμων, στο μοναστήρι της Αχειροποιήτου στον Καραβά. Κουμπάροι ήταν ο Ανδρέας Μαλέκος, ο οδηγός που μετέφερε τον παπα – Σταύρο για το μυστήριο και ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Φίλης Χατζηδαμιανού. Κουμπάρες της Βασιλούς ήταν η Ελένη Κασσιανού και η παπαδιά του παπα-Σταύρου Παπαγαθαγγέλου, του φλογερού ρασοφόρου της ΕΟΚΑ, που τέλεσε το μυστήριο αργά το βράδυ στον κατεχόμενο σήμερα Καραβά.

«Είμαι ευτυχής που δεν συνελήφθη ζωντανός. Τον αγαπούσα πολύ». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Βασιλούς Παναγή – Αυξεντίου, της 29χρονης που διάλεξε ο ήρωας της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης ως την εκλεκτή της καρδιάς του, σε μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε η ίδια λίγο μετά τον ηρωικό του θάνατο στο περιοδικό «Times of Cyprus» και στον δημοσιογράφο Α. Κυριάκου. Όπως θυμάται η ίδια, ήταν Ιούνιος του 1953, όταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου επέστρεψε στην Κύπρο από την Ελλάδα με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του ελληνικού στρατού. Ο ίδιος καταγόταν από μία οικογένεια που κρατιόταν σχετικά καλά οικονομικά, λόγω του άοκνου έργου τους στα χωράφια. Ό,τι είχαν καταφέρει ήταν με τον δικό τους ιδρώτα. Από την άλλη εκείνη καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια και εργαζόταν ως μεροκαματιάρα στα χωράφια της οικογένειας Αυξεντίου. Εκεί τη συνάντησε για πρώτη φορά ο Γρηγόρης που δεν έχασε καιρό ούτε χρειάστηκε μεσολαβητές. Μια μέρα την πλησίασε ο ίδιος και της εξομολογήθηκε τον έρωτά του: «Βασιλού σ’ αγαπώ και θέλω να σε κάμω γυναίκα μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top