ΕΛΛΑΔΑ

Ανδρουλάκης: Ανοίγματα σε όλους, αυστηρά μηνύματα στο ΠΑΣΟΚ και παρασκήνιο με Καστανίδη

Ανδρουλάκης: Ανοίγματα σε όλους, αυστηρά μηνύματα στο ΠΑΣΟΚ και παρασκήνιο με Καστανίδη

Από την αριστερά και την κεντροαριστερά, μέχρι το Κέντρο και τις παρυφές της κεντροδεξιάς συμπεριλαμβάνει το πολιτικό άνοιγμα που θα απευθύνει αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης, καλώντας -και- τους ψηφοφόρους του «καναπέ» να προσέλθουν στις κάλπες και να στηρίξουν τη μάχη του ΠΑΣΟΚ για την εδραίωση ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει βάλει στόχο το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά διατυπώνει προσεκτικά τη δήλωση, λέγοντας ότι «ο αγώνας μας δεν έχει ταβάνι». Με αφορμή την αυριανή κοινή συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, της Κεντρικής Επιτροπής και των στελεχών που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα επιδιώξει να περιγράψει με ενάργεια τη στρατηγική στόχευση προς τις δεύτερες εκλογές και να στείλει αισιόδοξο μήνυμα, όσον αφορά στο ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία», λέει ο κ. Ανδρουλάκης και στο ερώτημα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει την «επομένη» των εκλογών της 25ης Ιουνίου απαντά ως εξής: «Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και του κέντρου και της κεντροαριστεράς- και αυτών που λένε ότι «δεν πάει άλλο» η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και εκείνων που δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή».

Αυτό επίσης που θέλει να τονίσει με την αυριανή ομιλία του είναι ότι «όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να υπηρετήσει το καθαρό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες, τίθεται εκτός ψηφοδελτίων». Είναι προφανές ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει στο κρίσιμο διάστημα, μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης, να εξασφαλίσει «ήρεμα νερά»- τη συνθήκη της εσωκομματικής ενότητας για την αδιατάρακτη πορεία προς τις κάλπες. Εκτιμά άλλωστε -όπως συμπληρώνει στενός συνεργάτης του- ότι ο στόχος είναι δύσκολος, όχι όμως ανέφικτος. Θεωρεί δε, ότι ισχυρή βάση για την προώθηση του μηνύματος πανελλαδικά είναι η «επιχείρηση ανανέωσης στην πράξη»: οι περισσότερου από τους 41 εκλεγμένους βουλευτές είναι «φρέσκα» πρόσωπα από τις νεότερες γενιές, νεοεισερχόμενοι στο προσκήνιο της πολιτικής είναι και τα στελέχη του επιτελείου του, ενώ στον οργανωτικό ιστό ανά την Ελλάδα συμμετέχουν 30ρηδες και 40ρηδες. Την περασμένη Κυριακή εκλέχτηκαν 10 γυναίκες, ενώ στην επόμενη βουλή προβλέπεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Για την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόφασή του να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης και να τον ενημερώσει «την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο», στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επαναλαμβάνουν ότι «η κίνηση δεν είχε καμία προσωπική χροιά» κι ότι έγινε για συμβολικούς λόγους, «προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την εκλογική μάχη του Κινήματος στη Μακεδονία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου». Τα ίδια στελέχη τονίζουν την ανάγκη ενότητας του χώρου, όπως όμως και της ανανέωσης.

«Ο Χάρης Καστανίδης κατέχει το ρεκόρ του νεότερου πρωτοεκλεγμένου βουλευτή σε ηλικία 25 ετών και συγκεκριμένα στις εκλογές του 1981», θυμίζει επίσης έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να υπογραμμίσει καταρχάς τη σημασία της ενότητας και της ανανέωσης ενός κόμματος τη στιγμή που εξελίσσεται μια κορυφαία μάχη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης αξιοποιώντας την προνομία του αρχηγού κόμματος κατέβηκε σε τρεις περιφέρειες: στην Α’ Θεσσαλονίκης, στη Νότια Αθήνα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην Α' Θεσσαλονίκης στις πρόσφατες εκλογές κατέγραψε μία από τις χειρότερες επιδόσεις του πανελλαδικά - 7,94% - και εξέλεξε με «σταυρό», έναν βουλευτή, τον Χάρη Καστανίδη. Για την ακρίβεια το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην τέταρτη σειρά κατάταξης, μετά την Ελληνική Λύση, έχοντας σημειώσει μικρή αύξηση του ποσοστού του σε σχέση με το 2019.

Στα ίδια περίπου «κυβικά» κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ και στη Νότια Αθήνα, όπου έλαβε ποσοστό της τάξεως του 7,54%- σε αντίθεση με το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ξεπέρασε κάθε προσδοκία τους με το 21,81%, που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο. Στη Νότια Αθήνα εκλέγεται ο Παύλος Χρηστίδης, πρώην εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία (όπως και ο Χάρης Καστανίδης) , ενώ στη γενέτειρα του Νίκου Ανδρουλάκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης εκλέγονται η Ελένη Βατσινά και ο Φραγκίσκος Παρασύρης- και οι τρεις είναι στελέχη από τη νεότερη γενιά, που θα αναλάβουν κρίσιμο ρόλο στην προεκλογική μάχη του δεύτερου ημιχρόνου.

Στελέχη πάντως της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να κατέβει στις προσεχείς εκλογές σε τρεις άλλες εκλογικές περιφέρειες- τη σχετική απόφαση θα λάβει προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο τη λίστα με τους υποψήφιους βουλευτές πανελλαδικά. Κορυφαίο στέλεχος με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία υποστήριζε εν τω μεταξύ χθες ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είχε επισημάνει ο κ. Καστανίδης αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, ότι «πρώτη συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης είναι η ενότητά της».

Ο κ. Καστανίδης την περασμένη Τρίτη – δύο ημέρες μετά τις εκλογές- και αφού είχε προχωρήσει η ενσωμάτωση σε σημαντικό βαθμό των σταυρών, που έδειχνε την επανεκλογή του, ευχαρίστησε με δήλωσή του «από καρδιάς» όλους τους πολίτες «που συμπορεύτηκαν και στήριξαν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ». Και τόνισε επίσης ότι: «Αισθάνομαι ευγνώμων σε όσους και όσες με τίμησαν με την ψήφο τους και μου εμπιστεύτηκαν την εκπροσώπηση της πόλης μας και της χώρας στη Βουλή και πάλι. Συνεχίζουμε τον αγώνα στην πρώτη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ. Για την Ελλάδα.».

Σήμερα -μετά την απόφαση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ να κρατήσει την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης- ο κ. Καστανίδης αναγνώρισε με δηκτικό ύφος ότι «οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη» και εξήγησε τη συλλογιστική του:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α’ Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο.

Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται.

Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις ημέρα και θα διαλυθεί αμέσως. Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου. Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια. Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΑΚΕΛ: Τα επικοινωνιακά λάθη, η αλλαγή ατζέντας και η εμφάνιση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top