ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε μεν τον Ιούνιο αλλά με μικρότερο ρυθμό μεταβολής - Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε μεν τον Ιούνιο αλλά με μικρότερο ρυθμό μεταβολής - Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

Κατά 2,8% αυξήθηκε ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία. Μάλιστα, αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης (ρυθμό μεταβολής) του εναρμονισμένου πληθωρισμού από τον Αύγουστο του 2021.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,6%) και Μεταφορές (-7,2%) παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2023 τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάιο 2023), οι μεγαλύτερες μεταβολές καταγράφηκαν στις κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (2,8%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (-2,8%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (9,7%), Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (8,9%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (7,1%).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022 παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Ενέργεια (-15,4%) και Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός (8,9%).

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Ενέργεια (-3,4%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Αύξηση πληθωρισμού 0,05% χωρίς τις αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, εξαιρουμένων των αυξήσεων των φόρων κατανάλωσης, ο ΔΤΚ και κατ΄ επέκταση ο πληθωρισμός αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 (Ιανουάριο – Ιούνιο) μόλις κατά 0,05%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης του πληθωρισμού για εξάμηνο από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι το β΄ εξάμηνο του 2022 ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 4,75% και στο α΄ εξάμηνο του ίδιου έτους κατά 4,36%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top