ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕ: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών»

ΚΕ: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών»

Οι διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου ώστε να καταστει εφικτή η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν, διαβεβαίωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, την Κυριακή.

Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο των ηρώων του Δήμου Γεροσκήπου στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου, ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρθηκε στην κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ, λέγοντας ότι ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα το οποίο ταυτόχρονα έστειλε και ένα ανθρωπιστικό μήνυμα για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως πραγματοποιηθεί και μια κοινή συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο».

«Θα συνεχίσουν οι διπλωματικές προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Αυτή τη στιγμή, είπε ο ίδιος, «η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να προσφέρει, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στις προσπάθειες των ΗΕ και ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς των ΗΕ θα έχει, επίσης, μια υψηλή προστιθέμενη αξία».

Επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε, να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχίσει, το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και ως Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι να καταστεί εφικτή η βιώσιμη, η ειρηνική, η οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Συντονισμός ενεργειών στην επίσκεψη Πρωθυπουργού Ελλάδας

Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο τη Δευτέρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Τετάρτη, δυστυχώς λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που δοκιμάζουν την Ελλάδα και ακόμη μαίνονται, έπρεπε να αναβληθεί».

«Αύριο, τελικά μεταβαίνει στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μετά την επανεκλογή του», πρόσθεσε.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ότι «η επίσκεψη, πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα έχει και ουσιαστική πτυχή».

«Θα δοθεί η ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αθήνα και Λευκωσία, να συντονίσουν περαιτέρω τις ενέργειες τους για το επόμενο διάστημα, να εντατικοποιήσουν τις διπλωματικές τους επαφές, ενόψει και του Σεπτεμβρίου που θα γίνει η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top