ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η στρατηγική Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, η συγκυρία και η ώρα της αλήθειας

Η στρατηγική Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό, η συγκυρία και η ώρα της αλήθειας

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο του Κυπριακού, μετά την έντονη κινητοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη, με στόχο την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η περιοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του με αιχμή του δόρατος την πρόταση για θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά και την αναβαθμισμένη συμμετοχή της ΕΕ στην προσπάθεια, βάζει το κυπριακό στην ατζέντα των ενδιαφερομένων πλευρών, έστω και με διαβαθμίσεις στην προτεραιοποίησή του.

Χώρες με σημαίνοντα λόγο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με προεξάρχουσες τη Γαλλία και τη Γερμανία, αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η επαναφορά της Τουρκίας σε ευρωπαϊκή τροχιά, ειδικά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία, και για το λόγο αυτό θεωρούν την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη ως παράθυρο ευκαιρίας. Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς στηρίζουν την πρωτοβουλία της Λευκωσίας έστω κι αν εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες στην οπτική από την οποία αντικρίζουν την Τουρκία, ένεκα των εθνικών συνεργειών κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Υποστηρικτικοί στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας είναι και οι τρεις θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο, Κομισιόν και Ευρωβουλή) όπως και αρκετοί άλλοι σημαντικοί δρώντες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη.

Ολοι αποδέχονται τη λογική της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για εξεύρευση λύσης στο Κυπριακό, παρόλον ότι σε αυτή τη φάση θεωρούν ότι του διορισμού ευρωπαίου απεσταλμένου καλύτερα να προηγηθεί ο διορισμός αντιπροσώπου του ΟΗΕ. Η Λευκωσία αντιλαμβάνεται αυτή την θέση, εξάλλου ο διορισμός ευρωπαίου απεσταλμένου ποτέ δεν υπήρξε προϋπόθεση για τη συνέχεια.

Η Λευκωσία φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς όλες τις πλευρές ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αμέσως, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και να προσέλθει στο διάλογο από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντάνα. Αυτή ήταν η θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην κούρσα των προεδρικών εκλογών και αυτή τη θέση διατυπώνει συνεχώς από την ώρα που ανέλαβε τα ηνία του κράτους.

Η προσπάθεια για επανεκκίνηση της προσπάθειας από το σημείο διακοπής τους στο Κραν Μοντάνα εκ των πραγμάτων θεωρείται πολύ δύσκολη, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς, η οποία θεωρεί ότι το ναυάγιο στο ελβετικό θέρετρο πριν από έξι χρόνια είναι απόδειξη ότι η διαδικασία, όπως διεξάγεται, δεν έχει προοπτική. Εξάλλου, η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της στην ανεπίσημη συνάντηση 4+1 που έγινε τον Απρίλιο του 2021 στην Ελβετία, όταν με πολύ κυνικό τρόπο έβαλε στο τραπέζι, για πρώτη φορά τη λύση δύο κρατών. Πάνω σε αυτή τη βάση η Τουρκία προσπαθεί να θεμελιώσει την επιχειρηματολογία ότι η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης δεν είναι η ενδεδειγμένη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοκιμαστούν νέες προτάσεις, κάτι το οποίο παραπέμπει στα δύο κράτη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την κυριαρχική ισότητα που προτείνει η τουρκική πλευρά, γιατί ουσιαστικά παραπέμπει σε δύο κράτη.

Η ώρα του Γκουτέρες

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές θα απαιτήσει τεράστια προσπάθεια για να γεφυρωθεί γι’ αυτό και στον ΟΗΕ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τα περαιτέρω βήματα. Ο Αντόνιο

Γκουτέρες, ο οποίος κρατά το κλειδί για τη συνέχεια, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει μια επικαιροποίηση των θέσεων των δύο πλευρών στο διαδικαστικό κομμάτι, ώστε να καθορίσει και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει χωριστά τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Η πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ενώ η εκεί παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά.

Καλή η συγκυρία

Η ισχυρή εντολή που έλαβαν μόλις πρόσφατα οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες για επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται τελικά στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα και θα έχει την ευκαιρία να χαράξει ρότα πορείας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει τη διακηρυγμένη θέληση της Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, μέσα από το δομημένο διάλογο για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέσα από τη λογική αυτή η Αθήνα δεν προτάσσει το Κυπριακό στο διάλογο με την Τουρκία, προσβλέποντας στη συντήρηση ενός κλίματος χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Νέα τοποθέτηση Λετυμπιώτη - «Εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί εμπλοκής της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα»

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Αποκαλύπτει τι θέλει να γίνει η κόρη της όταν μεγαλώσει – Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά στην Τριμίκλινη: Τεράστιες οι καταστροφές - «Καταθλιπτική η κατάσταση, κάηκε ολόκληρο το βουνό» - ΒίντεοΣυναντιέται με την Ολγκίν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Συναντιέται με την Ολγκίν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top