ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Καρογιάν στο «Τ»: Πώς αξιολογεί το κυβερνητικό έργο και τους χειρισμούς σε Κυπριακό και οικονομία – Οι στόχοι της ΔΗΠΑ στις διπλές εκλογές του 2024

Μ. Καρογιάν στο «Τ»: Πώς αξιολογεί το κυβερνητικό έργο και τους χειρισμούς σε Κυπριακό και οικονομία – Οι στόχοι της ΔΗΠΑ στις διπλές εκλογές του 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΑΔΑΜΟΥ

Με θετικό μάτι αξιολογεί το έργο τους πρώτους πέντε μήνες της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη η Δημοκρατική Παράταξη, με τον Πρόεδρο της Μάριο Καρογιάν να τονίζει ότι «η πρώτη αυτή περίοδος έδειξε πως η κυβέρνηση ιεράρχησε σωστά τις προτεραιότητες, που απασχολούν την κοινωνία και έδωσε δείγματα γραφής και διάθεσης για σκληρή δουλειά, προκειμένου να υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Σε συνέντευξή του στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία αφού αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη από πλευράς Κυβέρνησης, υποδεικνύει πως «το σημαντικό είναι ότι αυτά τα λάθη αναγνωρίσθηκαν έγκαιρα και φάνηκε η προθυμία και διάθεση διόρθωσης τους».

Για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Καρογιάν εξηγεί τη στάση της Παράταξης επί των επίμαχων προτάσεων νόμου που τέθηκαν ενώπιον της Βουλής, διαμηνύοντας ότι «η στάση μας στη Βουλή ήταν στάση ευθύνης, όσο και αν κάποιοι μας κατηγορούν για να δικαιολογήσουν τις τυχοδιωκτικές στάσεις και προσεγγίσεις τους».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ επαναλαμβάνει ότι η Παράταξη στηρίζει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Προέδρος Χριστοδουλίδης, καθώς και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υποστηρικτικό ρόλο των προσπαθειών του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης, στα πλαίσια του διεκδικητικού ρεαλισμού, είναι να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, το συντομότερο δυνατό, που να αντέχει στο χρόνο και η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Κορυφής και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορικά με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην οικονομία και τις επικρίσεις ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο κ. Καρογιάν αφού αναφέρει πως «η νέα κυβέρνηση δήλωσε εξ αρχής ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί θετικά μέτρα και πρωτοβουλίες, που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι «η αντίληψη που αποκομίσαμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι οι χειρισμοί στην οικονομία χαρακτηρίζονται από σύνεση, στιβαρότητα και διορατικότητα».

Σε σχέση με τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ αφού θέτει τους στόχους του κόμματος ξεκαθαρίζει πως «η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα επιδιώξει να συνεχίσει να έχει και λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, αφού ήρθε για να μείνει».

Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και η αναγνώριση λαθών

Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώνονται σχεδόν πέντε μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Πώς αξιολογείτε το μέχρι στιγμής έργο της;

Η πρώτη αυτή περίοδος έδειξε πως η κυβέρνηση ιεράρχησε σωστά τις προτεραιότητες, που απασχολούν την κοινωνία και έδωσε δείγματα γραφής και διάθεσης για σκληρή δουλειά, προκειμένου να υλοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Είχα και έχω την άποψη ότι μια κυβέρνηση θέλει χρόνο και συστηματική προσπάθεια για να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αποτιμούμε θετικά μια σειρά εξελίξεων, όπως την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό, την προώθηση της θέσπισης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Υφυπουργείου Μετανάστευσης, καθώς τις προσπάθειες θωράκισης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Θετικά στοιχεία ήταν επίσης η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ, η θετική κατάληξη με την ΑΤΑ, το σχέδιο «Κτίζω» για τους πρόσφυγες μας και οι αλλαγές στην εκπαίδευση μας που αφορούν την αξιολόγηση των μαθητών. Υπήρξαν, ταυτόχρονα, στοχευμένα κοινωνικά μέτρα, όπως η αύξηση επιδομάτων, το e-καλάθι, όπως και το μηδενικό ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.

Έγιναν όμως και λάθη, είτε σε πρόσωπα είτε και σε αποφάσεις;

Αναγνωρίζουμε πως έγιναν κάποια λάθη και αστοχίες, που έστειλαν λανθασμένα μηνύματα και προκάλεσαν σύγχυση στην κοινωνία. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα λάθη αναγνωρίσθηκαν έγκαιρα και φάνηκε η προθυμία και διάθεση διόρθωσης τους. Η θεσμοθέτηση διαφανών διαδικασιών, υπήρξε εξίσου σημαντική και σε αυτές εντάσσεται και η έναρξη λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση αποφυγής τυχόν παρόμοιων λαθών στο μέλλον.

Η Κυβέρνηση με αφορμή την απόσυρση των μέτρων στήριξης των πολιτών σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, δέχθηκε έντονες επικρίσεις. Η ΔΗΠΑ συμφωνεί με αυτές τις αποφάσεις; Θεωρείται ότι ήταν ορθές ή ότι έπρεπε αυτά τα μέτρα να παραταθούν, τουλάχιστον, για άλλους τρεις μήνες;

Η Δημοκρατική Παράταξη ανέκαθεν ήταν υπέρ της προστασίας των πολιτών και ευαίσθητη στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Την ίδια ώρα, πάντοτε υπογραμμίζαμε με σαφήνεια ότι η κάθε απόφαση θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους να ανταποκριθεί, χωρίς να διασαλεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Ειδικά αυτή την περίοδο, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών καύσωνα θα έπρεπε, ναι, να είχε επαναξιολογηθεί το μέτρο νωρίτερα και να είχε δοθεί στήριξη σε ομάδες πολιτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Σε αντιδιαστολή, ένα οριζόντιο μέτρο μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αφού επωφελείται κόσμος που δεν το έχει ανάγκη και επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά.

Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε «νούσιμα», έστω και αν κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε, ως μη κοινωνικά ευαίσθητοι, από όσους έμαθαν στην εύκολη ατάκα ή και ανήκουν στην σχολή της αξιοποίησης μικροκομματικών παιγνίων.

«Οι αποφάσεις μας για τις εκποιήσεις πρέπει να είναι ισοβαρείς»

Κύριε Καρογιάν, σχετικά με το θέμα των εκποιήσεων, φάνηκε ότι τα συγκυβερνώντα κόμματα και η Κυβέρνηση είχαν ή και έχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Τελικά πώς θα προχωρήσετε με αυτό το θέμα;

Αρχικά σημειώνω ότι το θέμα των εκποιήσεων ταλανίζει την κοινωνία εδώ και μια δεκαετία και δυστυχώς, δεν έγιναν έγκαιρα οι δέουσες ενέργειες προστασίας εκείνων που πραγματικά χτυπήθηκαν από τη μοίρα και βρίσκονται παρά τη θέληση τους σε πολύ δυσχερή θέση. Για πολύ μεγάλη χρονική περίοδο κάποιοι από τους θεσμικούς φορείς, που είχαν ευθύνη να αναλάβουν έγκαιρα πρωτοβουλίες για θωράκιση αυτών των ανθρώπων, ολιγώρησαν χωρίς να ασκήσουν επαρκή εποπτικό έλεγχο.

Και πριν και μέχρι πρόσφατα, με δικές μας πρωτοβουλίες μαζί με άλλα κόμματα, επιχειρήσαμε να δώσουμε αριθμό εργαλείων προς τους δανειολήπτες. Δεν διστάσαμε, μάλιστα, σε διαφορετικές περιπτώσεις να ψηφίσουμε υπέρ της αναστολής εκποιήσεων και με τεράστια προσπάθεια, μέσα από διάλογο με τις Τράπεζες και τις Εταιρίες Εξαγοράς Πιστώσεων, πετύχαμε να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι να μην διασαλευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα, η πιστοληπτική μας ικανότητα και το αξιόχρεο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποφεύχθηκε η εκποίηση πρώτης κατοικίας – αξίας μέχρι €350,000 – για όσους δεν ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Μέσα από διακυμάνσεις, ιδιαίτερα της τελευταίας περιόδου και στο μεταίχμιο αλλαγής της διακυβέρνησης, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητους βουλευτές προσυπογράψαμε την περιβόητη πρόταση νόμου. Αυτό έγινε στην απουσία ενός πλαισίου, που θα έδινε το δικαίωμα σε αυτούς τους δανειολήπτες να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Η νέα κυβέρνηση, και με δική μας συμβολή, προχώρησε μέσω του Υπουργού Οικονομικών στην υποβολή συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, δύο εκ των οποίων ήδη ψηφίστηκαν, καθώς και κατατέθηκε κοινή πρόταση των τριών κομμάτων στη συμπολίτευση – με πρωτοβουλία της ΔΗΠΑ – που προνοούσε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Τα κυβερνητικά μέτρα αναμένεται να βελτιώσουν το πλαίσιο προστασίας, κάποια εκ των οποίων ήδη έλαβαν και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η, δε, σαφής αναφορά του Υπουργού Οικονομικών για «διάλογο και κατάληξη» επί των προτάσεων, που καταθέσαμε μαζί με τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ενισχύει την αισιοδοξία μας για την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών μας.

Θα σταθώ ειδικά στην πρόταση μας, που υιοθετήθηκε, περί διεύρυνσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, αφού με αυτή δημιουργείται πλαίσιο που θα επιτρέπει την εξέταση καταχρηστικών ρητρών, υπερχρεώσεων και παράνομων χρεώσεων σε δανειακές συμβάσεις, χωρίς την στέρηση του περαιτέρω δικαιώματος πρόσβασης δανειοληπτών στη δικαιοσύνη. Αυτό αποκαθιστά το ισοζύγιο στη σχέση πιστωτή με δανειολήπτη, κάτι που εξ αρχής αποτελούσε και την ουσία της επίμαχης πρότασης νόμου.

Ψηφίζοντας την αναβολή, αναλάβαμε ευθύνη χωρίς να μετρήσουμε πρόσκαιρο πολιτικό όφελος ή κόστος, κάνοντας το σωστό και πρέπον για την οικονομία και τη νέα γενιά. Αναγνωρίζουμε ότι εάν είχαμε υπερψηφίσει την επίμαχη πρόταση των άλλων κομμάτων, θα είχαμε ψηφίσει μια πρόταση νόμου κενού περιεχομένου, χωρίς ουσιαστικό όφελος και αντίκρισμα, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Προέδρος της Δημοκρατίας είχε καταστήσει σαφές ότι θα ανέπεμπε την νομοθεσία. Τα πράγματα θα παρέμεναν στάσιμα, η οικονομία της χώρας θα ήταν σε πολύ δύσκολη και πολλαπλώς επιζήμια θέση, και θα υπήρχαν αρνητικές προεκτάσεις στην παραπέρα πορεία της, όπως προειδοποιούσαν επιτακτικά οι θεσμικοί φορείς και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Μπροστά σε αυτόν το κίνδυνο εμείς συμπεριφερθήκαμε με υπευθυνότητα και μακριά από επιζήμιες ιδεοληψίες και εμμονές, προκρίνοντας την απαραίτητη πίστωση χρόνου, για ολοκλήρωση ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας. Η στάση μας στη Βουλή ήταν στάση ευθύνης, όσο και αν κάποιοι μας κατηγορούν για να δικαιολογήσουν τις τυχοδιωκτικές στάσεις και προσεγγίσεις τους. Δυστυχώς, αυτοί απέτυχαν να επιδείξουν την ίδια στάση ευθύνης, επιμένοντας μέχρι τέλους, μη αποδεχόμενοι την αναβολή της επίμαχης πρότασης για μικροπολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες.

Η χρονική «ανάσα» που δόθηκε, μέχρι την 30η Οκτωβρίου, δίνει τη δυνατότητα σε όλους μας, αν πραγματικά νοιαζόμαστε για τον τόπο, για τη διαφύλαξη της οικονομίας και για τις προοπτικές της νέας γενιάς, με συνεννόηση και συνθέσεις, με διάλογο και σύνεση να εξεύρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, Κεντρική Τράπεζα και όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να ξαναμπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπως τον βιώσαμε πριν και μετά την οικονομική κατάρρευση του 2013.

Ταυτόχρονα, δεν λησμονούμε την ανάγκη οι αποφάσεις μας να είναι ισοβαρείς, χωρίς να συνιστούν δυσμενή διάκριση ή συνθήκες παγίδευσης όλων όσων συνετά χειρίστηκαν τις υποχρεώσεις τους, τους εγγυητές δανείων και τους καταθέτες, που θα αδικούνταν αν είχε υπερψηφιστεί η επίμαχη πρόταση νόμο. Τέλος σημειώνουμε ότι επείγει η συγκροτημένη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, κάτι που αναμένουμε ότι οι θεσμικοί φορείς της οικονομίας μας θα αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Η διαχείριση της οικονομίας και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό

Γενικά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, πώς τους αξιολογείτε; Ενστερνίζεστε κι εσείς τις φωνές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης;

Η αντίληψη που αποκομίσαμε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι οι χειρισμοί στην οικονομία χαρακτηρίζονται από σύνεση, στιβαρότητα και διορατικότητα. Ο Υπουργός Οικονομικών, ως άριστος γνώστης του αντικειμένου, μαζί με την κυβέρνηση, διαχειρίζονται την οικονομία με τρόπο νοικοκυρεμένο, διευρύνοντας τις στοχευμένες κοινωνικές παροχές σε όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, τηρώντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Αυτό, άλλωστε, ήταν όχι μόνο το ζητούμενο, αλλά και το συμφωνηθέν μεταξύ της Παράταξης μας και του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ως βασικός πυλώνας συμπόρευσης μας με την κυβέρνηση.

Οι πρόσφατες εκθέσεις και εκτιμήσεις διεθνών οίκων δίδουν θετικό πρόσημο στην προοπτική της κυπριακής οικονομίας και αυτό πρέπει να το προσμετρήσουμε ιδιαίτερα.

Η νέα κυβέρνηση δήλωσε εξ αρχής ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί θετικά μέτρα και πρωτοβουλίες, που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, στη βάση του προγράμματος της νέας κυβέρνησης και των δεδομένων συγκυριών που θα προκύπτουν, θα λαμβάνει αποφάσεις που θα μεγιστοποιούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες, οι οποίες θα οδηγήσουν την Κύπρο μας με απαιτήσεις στη νέα εποχή. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ούτε αντίλαλος ούτε μιμητής της προηγούμενης κυβέρνησης. Έχει το δικό της στίγμα, τη δική της φιλοσοφία και το δικό της όραμα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πώς αξιολογείτε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Η προσπάθεια για επανέναρξη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, αναγνωρίζουμε ότι ήταν και παραμένει δύσκολο εγχείρημα. Η ΔΗΠΑ στηρίζει και μάλιστα έμπρακτα την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Προέδρος Χριστοδουλίδης, καθώς και την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε υποστηρικτικό ρόλο των προσπαθειών του ΟΗΕ. Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με Ευρωπαίους ηγέτες και οι συναντήσεις του σε χώρες κλειδιά, είναι γενικώς παραδεκτό ότι επανατοποθέτησαν το Κυπριακό στις ψηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Κρίνουμε αυτές τις κινήσεις ως σωστές και συντεταγμένες και πιστώνουμε τον Πρόεδρο με ορθή στρατηγική ως προς τη διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να πιστώσουμε και τις προσπάθειες κάποιων κομμάτων, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές πολιτικές τους ομάδες. Τέτοιες προσπάθειες ήταν και παραμένουν ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΔΗΠΑ, όπου μέσω του ALDE και του Renew Europe, παρουσιάσαμε τις θέσεις και προτάσεις της χώρας μας και συμβάλαμε σε καλύτερη επικοινωνία και στην επίτευξη συναντίληψης.

Στηρίζουμε, ως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αξιοποιώντας το Πλαίσιο Γκουτέρες. Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μια σειρά από σημειολογικά θετικές ενδείξεις – όπως η αναθέρμανση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, η προσπάθεια ενίσχυσης των Ευρωτουρκικών σχέσεων, οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια σειρά από γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις – θα συμβάλουν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών επανέναρξης συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Θεωρείται ότι είναι σωστό να επενδύουμε τόσο πολύ στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η Τουρκία και το ψευδοκράτος προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα, συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική;

Ως αρχή, η όποια κυβέρνηση στην Κύπρο, ανεξαρτήτως της ανέκαθεν ρητορικής των τουρκικών κυβερνήσεων, είναι υποχρεωμένη να αναζητεί τρόπους για σπάσιμο του αδιεξόδου και επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην παρούσα φάση, η εκ νέου στροφή που διαφαίνεται στη γεωπολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας, κυρίως λόγω ενεργειακών εξελίξεων στην Ευρώπη, σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, που δημιουργούν νέα δεδομένα για τα οικονομικά και στρατηγικά τους συμφέροντα, τυγχάνει στήριξης και ενθάρρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, για τους δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, η επένδυση στο ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων μας στο Κυπριακό, στο πλαίσιο υποστήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ναι ορθή προσέγγιση. Περαιτέρω, η στρατηγική διασύνδεσης των Ευρωτουρκικών με το Κυπριακό μπορεί να αποβεί ωφέλιμη, αφού δημιουργεί κίνητρα στην Τουρκία, με στόχο την επιστροφή στις συνομιλίες και την εκπλήρωση όλων των κυπρογενών της υποχρεώσεων, που εκπηγάζουν από το διαπραγματευτικό της πλαίσιο.

Η ρητή και αναντίλεκτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στερεί το περιθώριο ελιγμών στην Τουρκία, για αλλαγή της βάσης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη, «..σε όλα τα στάδια και με κάθε μέσο..», όπως αναφέρεται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι εξέλιξη που μπορεί να αποβεί χρήσιμη και βοηθητική στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εάν επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των συνομιλιών και συνεχιστούν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εσείς θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια;

Ασφαλώς και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, εφόσον πετύχουμε τα όσα αναφέρετε, όπως φυσικά θα στηρίξουμε την κάθε προσπάθεια, από οποιονδήποτε, εφόσον στηρίζεται στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, εντός των παραμέτρων που προανέφερα.

Στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης, στα πλαίσια του διεκδικητικού ρεαλισμού, είναι να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, το συντομότερο δυνατό, που να αντέχει στο χρόνο και η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Κορυφής και στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμάς το εθνικό θέμα είναι θέμα υπερκομματικό, που δεν προσφέρεται για μικρά και ανούσια πολιτικά παίγνια, ούτε για άγονους κομματικούς ανταγωνισμούς. Από την ίδρυση μας μέχρι και σήμερα επιμένουμε πεισματικά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, ενότητας και συναίνεσης, ειδικά σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο χρόνος λειτουργεί εναντίων μας και φυσικά το σημερινό στάτους κβο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό ως η κατάληξη του κυπριακού προβλήματος.

Η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη; Για παράδειγμα γίνονται οποιεσδήποτε κοινές συνεδρίες μεταξύ των Βουλευτών ή υπάρχει συνεννόηση με άλλους τρόπους προκειμένου να βγαίνει προς τα έξω ένα κοινό μήνυμα;

Οφείλω να τονίσω, διορθώνοντας τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις και ενδεχομένως υποβολιμαία σχόλια, ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με τα κόμματα της συμπολίτευσης είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική και δημιουργική. Το ίδιο συμβαίνει και με τη συνεργασία των κομμάτων μεταξύ τους. Είναι φυσικό και αναμενόμενο, η κάθε αρχή να αναδεικνύει δυσκολίες, ασυνεννοησίες, και ενίοτε έλλειψη ευθυγραμμισμένων βηματισμών, όμως μέρα με τη μέρα αυτή η συνεργασία βελτιώνεται.

Αυτό, βέβαια, δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξουν στην πορεία δυστοκίες και διαφορετικές προσεγγίσεις ή εκτιμήσεις, κάτι που θεωρείται και φυσιολογικό και θεμιτό. Η στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν και παραμένει στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος διακυβέρνησης. Αυτό δεν εξυπακούει ούτε την κατάργηση της αυτονομίας μας, ούτε την ακύρωση του δικαιώματος μας να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε σε επιμέρους προσανατολισμούς ή αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η δημιουργική διάθεση και ο διάλογος, στη βάση επιχειρημάτων, αποτελούν την καλύτερη συνταγή για αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όπως και των ευκαιριών που αναδύονται για την Κύπρο της νέας εποχής. Όπως είναι καλά γνωστό, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν θεσμοθετηθεί συχνές συναντήσεις των Αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και εβδομαδιαίος συντονισμός σε κοινοβουλευτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Βλέπετε να υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας για να μπορέσει να στηριχθεί επαρκώς η Κυβέρνηση;

Έχω δηλώσει πλειστάκις ότι, ως η κατ’ εξοχήν Παράταξη που προωθεί τις ευρύτερες συναινέσεις, τη σύνεση και το διεξοδικό διάλογο, επιθυμούμε πάντοτε να είμαστε συμβλητικοί και να εξευρίσκουμε τρόπους γεφύρωσης των πολιτικών διαφορών, που τυχόν προκύπτουν.

Πάντοτε υπήρχαν περιθώρια για βελτίωση και διεύρυνση πρακτικών συνεργασίας, αρκεί να υπάρχει δημιουργική διάθεση, καθαρό μυαλό και ανοικτοί ορίζοντες. Αρκεί, επιπλέον, να ιεραρχούνται σωστά οι πολιτικές, θεσμικές και κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες και να τίθεται το συλλογικό καλό υπεράνω οποιασδήποτε πρόσκαιρης νίκης ή επικράτησης.

Λέγαμε παλιά, επιμένουμε τώρα, πως οι σύγχρονες προκλήσεις, οι εθνικοί στόχοι και οι προτεραιότητες στη νέα εποχή δεν έχουν χρώμα, ούτε ιδεολογικό μα ούτε κομματικό. Συνεπώς, η Δημοκρατική Παράταξη θα συνεχίσει πεισματικά να είναι φορέας της αδήριτης ιστορικής αναγκαιότητας για εθνική συνεννόηση, σύνεση και συναίνεση.

Με αυτά κατά νου, απλώνουμε χέρι, όχι μόνο προς τα κόμματα που στηρίζουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αλλά και προς αυτά που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Απευθύνουμε, έντιμα και παστρικά, κάλεσμα για συμπόρευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, για να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη και τους πολίτες περήφανους για τη χώρα μας.

Οι στόχοι της ΔΗΠΑ για τις εκλογές του 2024

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε Ευρωεκλογές και Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, ποιος/οι θα είναι ο/οι στόχος/οι της ΔΗΠΑ;

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα επιδιώξει να συνεχίσει να έχει και λόγο και ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας, αφού ήρθε για να μείνει. Σεμνά και ρεαλιστικά έχουμε ως στόχο να διεκδικήσουμε με αξιώσεις μία από τις έξι έδρες της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιπρόσθετα, έχουμε στόχο τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ευρωπαϊκού προγράμματος, που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, και το οποίο θα στηρίζεται στους βασικούς άξονες πολιτικής του Renew Europe.

Θεμιτά φιλοδοξούμε να πετύχουμε τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, μιας κεντρώας παράταξης στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες της Ευρώπης. Μια συμμετοχή, που θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να συμμετέχει ενισχυμένα και αναβαθμισμένα στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα, με καθόλου απομακρυσμένο το ενδεχόμενο αυτή να καταστεί και η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο καταρτισμός ενός ισχυρού, πολυσυλλεκτικού και αντιπροσωπευτικού ψηφοδελτίου είναι για τη Δημοκρατική Παράταξη το εφαλτήριο για την παρουσία μας στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, που επηρεάζει όλες τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσδοκώντας να συμβάλουμε, επιπρόσθετα, στην προώθηση μιας ατζέντας θεμάτων, σχετικών με τα κυπριακά δεδομένα και ανάγκες.

Η ΔΗΠΑ θα κατέλθει με δικό της ψηφοδέλτιο ή θα επιδιώξετε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα;

Σε σχέση με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στόχος μας είναι να έχουμε παρουσία και αντιπροσώπευση σε όλες τις εκφάνσεις της. Η Παράταξη μας τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει με τον πολύ σημαντικό και απαραίτητο εσωτερικό διάλογο, στη βάση των μηνυμάτων που θα ληφθούν από μέρους των τοπικών και επαρχιακών μας επιτροπών. Ακολούθως, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τα Συλλογικά μας όργανα, εφόσον έχουμε καθαρή εικόνα όλων των δεδομένων που αφορούν αυτές τις εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα έχει ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια σε όλους τους Δήμους και Σχολικές Εφορείες και προσπάθεια μας είναι να έχουμε παντού αντιπροσώπευση.

Η ΔΗΠΑ, στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κατέγραψε σταθερά ανοδική πορεία. Έχουμε πάρα πολλά ικανά στελέχη, κόσμο πρόθυμο να προσφέρει και να εργαστεί σκληρά και μεθοδικά, και με την καλύτερη οργάνωση μας παγκύπρια, με τον κόσμο που μας στηρίζει και μας ενισχύει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και σε αυτές τις εκλογές θα βγούμε ακόμα πιο ενισχυμένοι.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top