ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Χριστοδουλίδης: «Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο συμβολική» - Σε εξέλιξη η συνάντηση - Βίντεο

Ν. Χριστοδουλίδης: «Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο συμβολική» - Σε εξέλιξη η συνάντηση - Βίντεο

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη μετά την επανεκλογή του στην Πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, και ακολούθως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Προέδρου Μακαρίου.

Κατά την τελετή υποδοχής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου, παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Στις πρώτες δηλώσεις, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον συνεχάρη για τη μεγάλη του νίκη στις εκλογές και η αγαστή μας συνεργασία θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο κα μέσα από τις διαβουλεύσεις που θα έχουμε θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, ενέργειες που θα αποδεικνύουν αυτή την έντονη πεποίθηση. «Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο συμβολική, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, "λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που έχουμε ενώπιον μας και προσβλέπω στις συζητήσεις μας, στη συζήτηση που θα γίνει και κατ'ιδίαν αλλά και αργότερα με τις αντιπροσωπείες έτσι ώστε να δούμε πως μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, να είμαστε πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είμαστε, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, σε μία περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας και "θέλουμε να εργαστούμε με όλους τους γείτονές μας χωρίς να εξαιρούμε κανένα απολύτως, φτάνει να εργαζόμαστε με μία θετική προσέγγιση και πάντα με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο".

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και είπε "λυπάμαι που αναγκάστηκα να μεταθέσω για λίγες μέρες το ταξίδι αυτό καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις στην πατρίδα με τις πυρκαγιές τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε την περασμένη εβδομάδα".

Είναι όμως, πρόσθεσε, "όχι απλά υποχρέωσή μου αλλά θα έλεγα μία έμπρακτη αναγνώριση αυτής της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου το γεγονός ότι πάντοτε το πρώτο επίσημο διμερές ταξίδι του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού γίνεται εδώ στην Κύπρο".

Συμφώνησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι οι συγκυρίες, οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις αλλά ενδεχομένως και νέες ευκαιρίες και διαβεβαίωσε ότι "η συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι άριστη και ότι θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμα πιο θεσμικά στέρεο πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε όχι μόνο στα τρέχοντα και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων τα οποία πιστεύω ότι απαιτούν έναν ακόμα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων μας".

Θα είμαστε επομένως, πρόσθεσε, πάντα σε απόλυτο συντονισμό για τις σημαντικές εξελίξεις τις οποίες έχουμε μπροστά μας, και αναφέρθηκε στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και σημαντικές αποφάσεις και συζητήσεις που θα γίνουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν πρόκειται, υπογράμμισε, ποτέ να κάνουμε πίσω από τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

"Αυτές οι δύο σταθερές, αυτά τα δύο αξιώματα καθορίζουν σε κάθε περίπτωση τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή" κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ακολούθως, οι δύο ηγέτες μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, για κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες υπό μορφή γεύματος εργασίας.

Πριν τις διευρυμένες συνομιλίες, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης θα προβούν σε δηλώσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε επισκέψεις στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Παίρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top