ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: «Αποκλείεται να ξεκινήσει διαπραγμάτευση χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας»

Τατάρ: «Αποκλείεται να ξεκινήσει διαπραγμάτευση χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας»

Απαντώντας σε δημοσιεύματα ελληνοκυπριακών εφημερίδων σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ισχυρίστηκε ότι «αποκλείεται να ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς, που είναι η απλούστερη προϋπόθεση των κεκτημένων δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Kıbrıs Postası στις 29/07, στις δηλώσεις του ο Τατάρ υποστήριξε ότι «υπήρξαν κάποιοι αβάσιμοι ισχυρισμοί στον ελληνοκυπριακό Τύπο σχετικά με την επίσκεψη του στην Επιτροπή Αγνοουμένων» και πρόσθεσε τα εξής: «Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει σε επίσημες δηλώσεις μας, ο σημαντικότερος λόγος για το αδιέξοδο στις προσπάθειες πολιτικής συμφιλίωσης που διεξάγονται εδώ και χρόνια στο νησί της Κύπρου είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και δεν σέβεται την εγγενή ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία καταγράφεται και από τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Τατάρ συνέχισε τις δηλώσεις του ως εξής: «Η νέα πολιτική και το όραμα που έχουμε διατυπώσει για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο προς όφελος των δύο πλευρών στο νησί της Κύπρου, αλλά και για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είμαι αποφασισμένος να διατηρήσουμε τη στάση μας που είναι ανοικτή στο διάλογο και στο πλευρό της διπλωματίας.

Όλες οι προτάσεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα οι 6 προτάσεις μας για συνεργασία, τις οποίες έχουμε ετοιμάσει με μια φιλοσοφία win-win που θα συμβάλει και στις δύο πλευρές, στην Κύπρο και στη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και οι οποίες μεταφέρθηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αποτελούν τους πιο σαφείς και συγκεκριμένους δείκτες της καλής μας θέλησης.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, κάνοντας συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης θεσμικής συνεργασίας με τρόπο που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα σε όλα τα ανθρωπιστικά θέματα».

Ερτουγρούλογλου: «Κατασκευασμένα τα σενάρια για πιθανή κινητοποίηση στο Κυπριακό»

Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (29.07.23 kibrispostasi.com), ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι «τα σενάρια για πιθανή κινητοποίηση στο Κυπριακό είναι κατασκευασμένα».

Μιλώντας στην Kıbrıs Postası κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι δεν βλέπει καμία πιθανή εξέλιξη και αλλαγή στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή κινητοποίηση στο Κυπριακό ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε ότι είναι «φανταστικά σενάρια και ότι όλοι νομίζουν ότι γνωρίζουν πολλά».

«Αν αγνοηθούν οι πραγματικότητες δεν πάμε πουθενά»

Ο Ερτουγρούλογλου, τέλος, ισχυρίστηκε τα εξής: «Δεν έχω δει ή παρατηρήσει καμία εξέλιξη στο Κυπριακό που να απαιτεί προσδοκίες. Δεν υπάρχει βήμα πίσω από τη γραμμή που επιτεύχθηκε στην ΤΔΒΚ. Αναφερόμαστε στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Το λέει και ο κ. Ερντογάν... Αν αγνοηθούν οι πραγματικότητες, δεν πάμε πουθενά...».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top