ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mαλλιά κουβάρια για την αντικατοχική των Αμμοχωστιανών

Mαλλιά κουβάρια για την αντικατοχική των Αμμοχωστιανών

Όλα είναι ανοικτά για την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Σάββατο 5/8 στη Δερύνεια, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο λεγόμενο Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ολουτσάι.

Η αρχική αντίδραση προήλθε από τρεις δημοτικούς συμβούλους Αμμοχώστου, (Δημήτρη Δημητρίου της ΕΔΕΚ, Πόλυ Ευαγγελίδη του ΕΛΑΜ, και του ανεξάρτητου Ανδρέα Μορφίτη, οι οποίοι διαφωνούν με την απόφαση που λήφθηκε σε παλαιότερη συνεδρίαση, να προσκληθεί ο Σουλεϊμάν Ολουτσάι, η τουρκοκυπριακής χορωδίας και ομάδας παιδιών Τουρκοκυπρίων, είχε ληφθεί σε προηγούμενη συνεδρία του δημοτικού Συμβουλίου από τον προηγούμενο μήνα.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου υπεραμύνθηκε της απόφασης και τόνισε ότι αυτή ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν πρότασης του δημοτικού συμβούλου Νίκου Κάρουλα, ο οποίος είναι πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του δήμου

Υπέρ της παρουσίας του Σουλεϊμάν Ολουτσάι τάχθηκε ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και η ΔΗΠΑ, ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ τάχθηκαν εναντίον.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου είπε μάλιστα ότι είναι ευπρόσδεκτοι και ευπρόσδεκτες «όσοι περισσότεροι και όσες περισσότερες ενώσουμε τη φωνή μας στην αντικατοχική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να καταδικάσουμε την εισβολή και τη συνεχιζόμενη για 49 χρόνια κατοχή». Η κ. Δημητρίου υπενθύμισε πως στη συγκεκριμένη αντικατοχική εκδήλωση μετέχουν κάθε χρόνο και Τουρκοκύπριοι.

Από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπήρξε αντίδραση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, στο προεδρικό εκτιμούν ότι η παρουσία τουρκοκυπρίων σε αντικατοχική εκδήλωση, χωρίς ασφαλώς να φέρουν οποιοδήποτε καπέλο μη αναγνωρισμένου θεσμού του ψευδοκράτους, στέλνει θετικά μηνύματα. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα είναι όπως πάντα ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, είναι ενήμερος για την πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Ολουτσάι.

Μέχρι αργά ψες δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς κατεχομένων, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσον τελικά ο Σουλεϊμάν Ολουτσάι και οι υπόλοιποι Τουρκοκύπριοι που προσκλήθηκαν θα δώσουν το παρών τους.

Ο Ολουτσάι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα «δημάρχου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο τον περασμένο χρόνο, είναι στέλεχος του αριστερού Ρεπουπλικανικό Τουρκικού Κόμμα CTP, του Τουφάν Ερχουρμάν Διατηρεί επαφές με Αμμοχωστιανούς και έχει επικοινωνία με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στις ελεύθερες περιοχές, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ισαμίλ Αρτέρ, ο οποίος δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με τους νόμιμους ιδιοκτήτες των περιουσιών στην Αμμόχωστο. Πριν τον Αρτέρ «δήμαρχος» ήταν ο Οκτάι Καγιάλ ο οποίος επίσης είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις, με τον πρώην δήμαρχο Αμμοχώστου, μακαρίτη Αλέξη Γαλανό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top