ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μας «έκαψε» ο καύσωνας: Διπλή προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας - «Αγγίζει» τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

Μας «έκαψε» ο καύσωνας: Διπλή προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας - «Αγγίζει» τους 42 βαθμούς ο υδράργυρος

Διπλή προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες απόψε (14/8) και αύριο (15/8) στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, για το εσωτερικό έχει εκδοθεί κίτρινη προοειδοποίηση, με τη θερμοκρασία να αγγίζει αύριο (14/8) τους 42 βαθμούς ενώ για τα ψηλότερα ορεινά έχει εκδοθεί πορτοκαλί προειδοποίηση, με την θερμοκρασία αύριο (14/8) να φτάνει τους 35 βαθμούς.

Οι προειδοποιήσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 21:00 απόψε μέχρι τις 18:00 αύριο το απόγευμα. 

 

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού

Εποχική χαμηλή πίεση αλλά και θερμή αέρια μάζα, επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη μέχρι και την Τετάρτη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα, ενδέχεται να είναι αυξημένες.

Απόψε ο καιρός θα εξακολουθήσει να είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά, ιδιαίτερα στα παράλια, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ως βορειοδυτικοί και αργότερα τοπικά μέχρι βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ και παροδικά στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, μέχρι μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα στα δυτικά και στα βόρεια θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά, παροδικά μέχρι ταραγμένη, ενώ στα νότια και στα ανατολικά θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 25 βαθμούς στα παράλια καθώς και στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά, ιδιαίτερα στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί και τοπικά μέχρι βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ, για να καταστούν μέχρι το απόγευμα κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι, 4 Μποφόρ και παροδικά στα δυτικά και στα βόρεια παράλια μέχρι ισχυροί, 5 Μποφόρ. Η θάλασσα στα ανατολικά και στα νότια θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη, ωστόσο το απόγευμα στα νότια θα καταστεί λίγο ταραγμένη και τοπικά, παροδικά ταραγμένη. Στα δυτικά και στα βόρεια, η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά, παροδικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 42 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 34 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 32 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στους 35 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, παρόλο που στα δυτικά και στα βόρεια παράλια θα παρατηρούνται παροδικά, τοπικά αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και αρχικά, παροδικά στα δυτικά και στα βόρεια παράλια, μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα στα νότια, στα δυτικά αλλά και στα βόρεια, θα είναι λίγο ταραγμένη και αρχικά τοπικά μέχρι ταραγμένη, ωστόσο στα ανατολικά θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις.

Η θερμοκρασία την Τετάρτη και την Πέμπτη, δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να παραμείνει πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Την Παρασκευή αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές, για να κυμανθεί έτσι, κοντά και λίγο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Κόκκινος συναγερμός για πυρκαγιές

Το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του πληροφορεί το κοινό ότι, λόγω της μαζικής εξόδου στα δάση για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών για αύριο Τρίτη, 15 Αυγούστου 2023, παραμένει σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού».

Απευθύνεται, θερμότατη έκκληση προς το κοινό που θα εκδράμει στις δασικές περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς, τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων. Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

Τονίζεται ότι, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά καλείται να τηλεφωνήσει άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top