ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Στεφάνου: «Αναγκαία η επανέναρξη των συνομιλιών» - «Η απαισιοδοξία δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην παραίτηση από τις προσπάθειες για λύση»

Στ. Στεφάνου: «Αναγκαία η επανέναρξη των συνομιλιών» - «Η απαισιοδοξία δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην παραίτηση από τις προσπάθειες για λύση»

Την ανάγκη επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος επανέλαβε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως το αδιέξοδο εργαλειοποιείται από την τουρκική πλευρά «η οποία προκαλεί συνεχώς νέα κατοχικά τετελεσμένα».

Ο κ. Στεφάνου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Πωμού επανέλαβε ότι το βασικό ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι να πείσουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε όπως ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός υποστηρίζει.

Για να το πετύχουμε αυτό, είπε, δεν πρέπει απλώς να περιμένουμε την ευκαιρία, πρέπει να την δημιουργήσουμε για να χτίσουμε δυναμική λύσης του κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος αν εννοούμε όσα λέμε, αν όντως θέλουμε να προχωρήσουμε για να καταφέρουμε ν’ απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως το μακροβιότερο αδιέξοδο από ποτέ το οποίο βιώνουμε από το 2017 μέχρι σήμερα, εργαλειοποιείται από την τουρκική πλευρά η οποία προκαλεί συνεχώς νέα κατοχικά τετελεσμένα. Αναφερόμενος στην πρόσφατη παραβίαση του στάτους κβο στην Πύλα η οποία «είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθεί η τουρκική πλευρά», δείχνουν πως η εν γένει συμπεριφορά και ενέργειές της τουρκικής πλευράς προσθέτουν στις δυσκολίες που υπάρχουν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και «επιτείνουν την απαισιοδοξία και την απογοήτευση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για τις προοπτικές επίτευξης λύσης».

«Η απαισιοδοξία όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην παραίτηση από τις προσπάθειες για λύση», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου. Αντίθετα, είπε, οι δυσκολίες πρέπει ν’ ατσαλώσουν τη θέλησή μας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, να λύσουμε το Κυπριακό και έτσι να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και τον λαό μας.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει εδώ και καιρό καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τρία βασικά βήματα. «Το πρώτο βήμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις. Δεύτερο βήμα είναι η διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα με το θέμα της ενέργειας στο επίκεντρό της, δίχως ασφαλώς να παραβιάζουμε κόκκινες γραμμές. Τέλος, χρειάζεται να προωθηθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα όσα προτείνουμε, πρόσθεσε, θα οδηγήσουν απαραίτητα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, «θα βάλουν όμως πίεση στην Τουρκία και θα υποχρεωθεί να εκθέσει τις προθέσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Αναφερόμενος στους ήρωες της κοινότητας, ο κ. Στεφάνου είπε ως ο Πωμός πλήρωσε βαρύ τίμημα στους διάφορους αγώνες για τη χώρα μας αλλά και γενικότερα, για την ανθρωπότητα αφού ο Σάββας Αντωνίου Κάζαλης και ο Πρόδρομος Χριστοφή Τσαούση, έπεσαν στα πεδία των μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Ο Ανδρέας Ορφανίδης και ο Χρύσανθος Διονυσίου έπεσαν κατά την περίοδο των διακοινοτικών συγκρούσεων του 1963 – 64. Αναφέρθηκε επίσης στον ήρωα Σωτήρη Σπύρου ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του 1974. Για σαράντα ολόκληρα χρόνια η τύχη του ήταν άγνωστη μέχρι που τα οστά του εντοπίστηκαν στον Κουτσοβέντη και ταυτοποιήθηκαν το 2014.

«Τιμούμε τη μνήμη του Μιχαήλ Γεώργιου Παναγή που αν και μαθητής ακόμα, έτρεξε να βοηθήσει τους στρατιώτες κατά την πολιορκία του Τράχωνα τον Ιούλιο του 1974. Η τύχη του αγνοείτο μέχρι το 2017, οπότε και τα οστά του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο. Ο Μιχαήλ δεν είναι ο μοναδικός της κοινότητας του Πωμού που βρισκόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων. Στον κατάλογο συνεχίζει να βρίσκεται ο ανθυπολοχαγός Παναγιώτης Παναγιώτου, του οποίου η τύχη ακόμα αγνοείται έστω κι αν πέρασε από τότε σχεδόν μισός αιώνας» είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων είπε πως είναι βαθιά ανθρωπιστικό και η επίλυσή του πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τη λύση του Κυπριακού. Για το πρόγραμμα εκταφών και ταυτοποιήσεων είπε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, και «πρωτίστως επιβάλλεται η συνεργασία της Τουρκίας η οποία πρέπει να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της και να παράσχει κάθε δυνατή πληροφορία».

Εμείς θα συνεχίσουμε,τόνισε, να στηρίζουμε τον αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων για να μπορέσουν όλοι να μάθουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα, ανέφερε.

«Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Κάθε μέρα που περνά η επιβίωση του λαού μας, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, στη γη που τους γέννησε απειλείται άμεσα. Απειλείται από το μακρύ χέρι της Άγκυρας που εποικίζει και τουρκοποιεί συνεχώς τα κατεχόμενα. Απειλείται από τον χρόνο που δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται τη στασιμότητα στο Κυπριακό και να προωθεί απαράδεκτα διχοτομικά τετελεσμένα και τη λύση δύο κρατών» είπε.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να δούμε τα πράγματα καθαρά, ορθολογικά, πατριωτικά. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι είτε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα προς την επανέναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση συνολικής λύσης, είτε να μας μείνει η διχοτόμηση της πατρίδας μας, συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστεί με τη διχοτόμηση. «Η θέση ότι μπορούμε να πετύχουμε άλλη καλύτερη λύση από αυτή που συμφωνήσαμε από το 1977 και επιβεβαιώσαμε μερικές φορές από τότε, δηλαδή τη λύση ΔΔΟ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ακριβώς εκεί που επιδιώκει η Τουρκία: στη διχοτόμηση, στην παράδοση της Κύπρου στην κατοχική δύναμη. Επιβάλλεται λοιπόν να παραμείνουμε συνεπείς σε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top