ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πύλα και Τρόοδος άλλαξαν την ατζέντα Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό και οι σκέψεις για ανασχηματισμό

Πύλα και Τρόοδος άλλαξαν την ατζέντα Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό και οι σκέψεις για ανασχηματισμό

Οικονομική σταθερότητα, ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εκσυγχρονισμός του κράτους μέσα από ψηφιακή αναβάθμιση και μεταρρυθμίσεις, η ασφάλεια και η επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως και η πάταξη της διαφθοράς, είναι ο άξονας της στρατηγικής που χάραξε το υπουργικό στην ολοήμερη άτυπη σύνοδό του στο Τρόοδος, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρωτεύουσα θέση έχει ασφαλώς το Κυπριακό, το οποίο τυγχάνει χειρισμού από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών.

Στην ολοήμερη σύνοδο στο Τρόοδος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε στους υπουργούς ότι η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να διακρίνει κάθε πράξη και ενέργεια της κυβέρνησης και άκουσε έναν προς ένα τις προτεραιότητές τους και το πλάνο υλοποίησης των δράσεων που έχουν καθορίσει. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ως το συμβόλαιό του με το λαό. Στη σύσκεψη οριοθετήθηκε ως ορόσημο της διακυβέρνησης η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ένα άλλο ορόσημο είναι του κυβερνητικού οδικού χάρτη είναι και η υλοποίηση όλων των οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια αλλά κυρίως να είναι συνεπής έναντι των ευρωπαίων εταίρων και θεσμών.

Το Κυπριακό μετά την Πύλα

Η προεδρική ατζέντα περιλαμβάνει δύο σταθμούς τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σχέση με το Κυπριακό. Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, θεωρούνται από τη Λευκωσία ως ορόσημα στον οδικό χάρτη που έχει χαραχτεί. Οι εξελίξεις θα λάβουν χώρα με φόντο τα δεδομένα που διαμόρφωσαν τα αυθαίρετα και προκλητικά έργα του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή της Πύλας.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο φθάνει στην Κύπρο σήμερα Κυριακή 27/8 o βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μιροσλάβ Γιέτζια, ο οποίος αύριο Δευτέρα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε στον Ερσίν Τατάρ κοινή συνάντηση με τον κ. Γιέτζια, η οποία ωστόσο απερρίφθη. Τα γεγονότα στην Πύλα θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα του αξιωματούχου του ΟΗΕ και δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την περιοχή, ενδεχομένως δε να συναντήσει και στελέχη της Ειρηνευτικής Δύναμης που δέχθηκαν τους προπηλακισμούς την περασμένη βδομάδα από όχλο, υπό την ανοχή δυνάμεων του κατοχικού καθεστώτος.

Παρά το αρνητικό αυτό περιβάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει στον κ. Γιέτζια την ετοιμότητα για διάλογο, κάτι που θα έχει την ευκαιρία να μεταφέρει και στον ίδιο τον γενικό γραμματέα σε μερικές μέρες, όταν θα συναντηθούν στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Δεν αποκλείεται ο Μιροσλάβ Γιέτζια να διερευνήσει το ενδεχόμενο τριμερούς στη Νέα Υόρκη, κάτι το οποίο εισηγήθηκε στον Ερσίν Τατάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Η Λευκωσία εκτιμά ότι παρά το αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προκύψουν εξελίξεις που θα διαμορφώνουν σκηνικό διεργασιών για επανέναρξη του διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και σε περίπτωση προόδου αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητικότητα που προηγήθηκε από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου και της διπλωματικής κινητοποίησης του ιδίου και του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου. Απορρίπτοντας κάθε πρόταση για συνεργασία, η τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά παραμένουν εκτεθειμένες έναντι της διεθνούς κοινότητας, ειδικά δε μετά και τις προκλήσεις στην Πύλα.

Ανασχηματισμός ή όχι;

Η σύνοδος στο Τρόοδος έδωσε στον Πρόεδρο και τους υπουργούς να ανταλλάξουν απόψεις για το σύνολο των χαρτοφυλακίων, με έμφαση στα ανοικτά θέματα που απασχολούν την Κυβέρνηση. Η χάραξη πορείας ενόψει της ετοιμασίας του προϋπολογισμού ήταν ένα βασικό ζητούμενο της πολύωρης σύσκεψης των μελών της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιδιώκει επανεκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας ώστε να κλείσει ανοικτά μέτωπα που προκλήθηκαν στην αρχή της κυβερνητικής πορείας. Η αποχώρηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη διευκόλυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα δει εκ νέου το ζήτημα ανάμεσα στις δύο κεφαλές του υπουργείου Υγείας, Πόπη Κανάρη και Χριστίνα Γιαννάκη. Ο Πρόεδρος θέλει να δει το ζήτημα αυτό να κλείνει οριστικά από την ίδια την υπουργό και τη γενική διευθύντρια, σε διαφορετική περίπτωση θα το πάρει επάνω του και θα το κλείσει ο ίδιος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πέραν όμως του ζητήματος του Υπουργείου Υγείας, πληροφορίες που έχει το themaonline, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να αξιοποιήσει το εργαλείο του ανασχηματισμού απλά και μόνον για να το κάνει αλλά θέλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προτού προβεί σε αναδομήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top