ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές Ελλάδα: Μαίνεται για 8η μέρα η πυρκαγιά στον Έβρο - Ποια η κατάσταση σε Άνδρο και τα άλλα μέτωπα

Πυρκαγιές Ελλάδα: Μαίνεται για 8η μέρα η πυρκαγιά στον Έβρο - Ποια η κατάσταση σε Άνδρο και τα άλλα μέτωπα

Για όγδοη συνεχόμενη ημέρα οι φλόγες εξακολουθούν να καίνε την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με την οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς (που καίγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά) να έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς ενώ το πιο δύσκολο σημείο εντοπίζεται κοντά στην Λεπτοκαρυά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κοντά στον οικισμό Αύρα του νομού Έβρου, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Παρατεταγμένα είναι οχήματα της Πυροσβεστικής και ανατολικά βρίσκεται ο οικισμός, ο οποίος έχει εκκενωθεί. Μήνυμα 112 για εκκένωση έχει σταλθεί και στον οικισμό Κασσιτερών του δήμου Μαρωνείας Σαπών όπως και άλλοι δύο οικισμοί, της Πλάκας και της Αττάρνης. Προς το παρόν, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο, οι άνεμοι που πνέουν ισχυροί δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Το μέτωπο της Λεπτοκαρυάς, μέχρι στιγμής δεν απειλεί τη Ροδόπη, καθώς εκεί υπάρχουν μικρές ελεγχόμενες εστίες.

Το πρωί της Κυριακής υπάρχει απειλή για προέκταση του πύρινου τόξου της πυρκαγιάς που καίει τη Δαδιά, την Κοτρωνιά, την Αισύμη και τη Λεπτοκαρυά.

Κρίσιμο 48ωρο στη Δαδιά

Στη Δαδιά έχουν ενισχυθεί πολύ οι δυνάμεις τόσο επίγεια όσο και εναέρια. Από το πρωί επιχειρούσαν πάνω από 300 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση. Ύστερα από σύσκεψη του Συντονιστικού, έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε ένα «deadline» 48 ωρών, καθώς την Τρίτη αλλάζουν οι άνεμοι, γίνονται νότιοι κι αν δεν έχει οριοθετηθεί, μπορεί να ξεφύγει προς τα βόρεια.

Απειλητικές είναι οι φλόγες στο δυτικό μέρος του «πυρήνα» του δάσους της Δαδιάς.

Φωτιά στην Άνδρο: Βελτιωμένη η εικόνα το πρωί της Κυριακής

Αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Άνδρο σε σχέση με το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, όπως ξεκαθάρισε στο OPEN, ο δήμαρχος του νησιού, Δημήτρης Λοτσάρης. Τόνισε μάλιστα πως αυτή τη στιγμή το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου.

«Αναμένουμε να επιχειρήσουν τα εναέρια και να μπορέσουμε να μαζέψουμε το μέτωπο», επεσήμανε ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι έχει αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν πολύ ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες και με Γάλλους πυροσβέστες, ενώ οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής πνέουν στην περιοχή ισχυροί, γύρω στα 6 μποφόρ.

Σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ

Ο κ. Λοτσάρης επεσήμανε επίσης πως από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σημαντικές βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς έχουν καεί πολλές κολώνες. Μάλιστα το χωριό του Βιταλίου δεν έχει ρεύμα.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, καθώς μέχρι τις 11 υπήρχε ορατός ο κίνδυνος η φωτιά να πάει προς το λιμάνι. «Είχαμε 9 ενεργά μέτωπα σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εστίες της φωτιάς προκλήθηκαν από κεραυνούς.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top