ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σηκώνει μανίκια και κλείνει εκκρεμότητες για τις εκποιήσεις η Επιτροπή Οικονομικών - Οι τρεις προτεραιότητές της

Σηκώνει μανίκια και κλείνει εκκρεμότητες για τις εκποιήσεις η Επιτροπή Οικονομικών - Οι τρεις προτεραιότητές της

Με τρεις βασικές προτεραιότητες ετοιμάζεται να επανέλθει μετά τις θερινές διακοπές η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την πρώτη συνεδρία της να αναμένεται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε πως πρώτιστη προτεραιότητα για την Επιτροπή είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης σε σχέση με το «καυτό» ζήτημα των εκποιήσεων.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής εκκρεμούν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη σύσταση δικαστηρίου ειδικού σκοπού και η κοινή πρόταση νόμου ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ για τον Μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι, το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για ταχεία εξέταση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, ενώ η κοινή πρόταση νόμου των συγκυβερνώντων κομμάτων αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων επιλέξιμου ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000, ώστε να καταχωρείται εκ μέρους του έφεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για παραμερισμό της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης, εντός 21 ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της ειδοποίησης, εφόσον υφίσταται ένας εκ των λόγων που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο.

Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου εισάγονται και μεταβατικές διατάξεις σε σχέση με τις διαδικασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του πλειστηριασμού.

Την ίδια ώρα ο κ. Παντελίδης εξέφρασε και την ετοιμότητα της Επιτροπής να εξετάσει οτιδήποτε αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Πάντα είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε αφορά αυτό το Σχέδιο, του οποίου η υλοποίηση με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί είναι υψίστης σημασίας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα, τουλάχιστον, από πλευράς Βουλής.

Από τον Οκτώβριο εστίαση στον προϋπολογισμό

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Παντελίδη, από τον Οκτώβριο η προσοχή της Επιτροπής θα στραφεί στην εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, καθώς επίσης και των προϋπολογισμών Ημικρατικών Οργανισμών.

«Μόλις περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και σταλεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός, θα προγραμματιστούν συνεδρίες της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξεταστεί και θα συζητηθεί εκτενώς ο προϋπολογισμός, προκειμένου η εξέταση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και να κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής εντός Δεκεμβρίου», επεσήμανε..

Σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς Ημικρατικών Οργανισμών, οι οποίοι κάθε χρόνο κατατίθενται με μεγάλη καθυστέρηση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κ.Ε. Οικονομικών αφού διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε και βάζουμε πίεση για έγκαιρη κατάθεση των προϋπολογισμών», προειδοποίησε τους Ημικρατικούς Οργανισμούς ότι εάν δεν κατατεθούν έγκαιρα οι προϋπολογισμοί τους, δεν θα εξεταστούν έγκαιρα, καθώς και πως «δεν πρόκειται η Επιτροπή να κάνει εκπτώσεις, είτε διαδικαστικές είτε ουσιαστικές, και να εξετάσει με τη διαδικασία του fast track οποιοδήποτε προϋπολογισμό».

«Όσο καθυστερεί η κατάθεση των προϋπολογισμών τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσει και η έγκρισή τους. Εμείς αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι όσοι ημικρατικοί οργανισμοί αποστείλουν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς τους, έχουν έγκαιρα ψηφισθέντες προϋπολογισμούς για την επόμενη χρονιά. Όσοι καθυστερούν να τους στείλουν, είναι αναπόφευκτο ότι θα καθυστερήσει και η έγκρισή τους από τη Βουλή», επεσήμανε ο κ. Παντελίδης.

Πάντως, παρότι η Επιτροπή Οικονομικών από τον Οκτώβριο θα επικεντρωθεί στην εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει την εξέταση ή η συζήτηση οποιωνδήποτε άλλων θεμάτων.

«Εάν προκύψει η ανάγκη συζήτησης οποιουδήποτε άλλου νομοθετήματος, είτε νομοσχεδίου είτε πρότασης νόμου, η Επιτροπή θα την εξετάσει αναπροσαρμόζοντας, εάν χρειαστεί, και τον προγραμματισμό της, αναλόγως της σημαντικότητας και του επείγοντος του νομοθετήματος», κατέληξε ο κ. Παντελίδης.

Σε εκκρεμότητα 101 νομοθετήματα

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Βουλή, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αυτή τη στιγμή εκκρεμούν συνολικά 101 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου, με κάποιες εξ αυτών να χρονολογούνται από το 2011.

Με βάση το έγγραφο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, το παλαιότερο νομοθέτημα που εκκρεμεί στην Επιτροπή έχει κατατεθεί στις 21.4.2011. Πρόκειται για πρόταση νόμου, η οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμου, ώστε η καταβολή σύνταξης σε βουλευτή να αρχίζει από τη συμπλήρωση του εξηκοστού τρίτου (63ου) έτους της ηλικίας αντί από τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ού) έτους, που ισχύει σήμερα».

Το πιο πρόσφατο, δε, νομοθέτημα που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής, είναι η κοινή πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ για τον μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κατατέθηκε στις 6.7.2023.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top