ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα επιστολή ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ - Ζητά κοινή συνάντηση με Τατάρ στη Νέα Υόρκη και διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου - Πώς σχολιάζει το κυκλοφοριακό

Νέα επιστολή ΠτΔ σε ΓΓ ΟΗΕ - Ζητά κοινή συνάντηση με Τατάρ στη Νέα Υόρκη και διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου - Πώς σχολιάζει το κυκλοφοριακό

Νέα επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία επαναλαμβάνει το αίτημά του για καθορισμό κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, καθώς και για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, απέστειλε χθες (6/9) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο Γυμνάσιο Ακροπόλεως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να πει κατά πόσο έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και ποια τα μηνύματα από την Άγκυρα, είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και οφείλω να αναφέρω ότι από την ενημέρωση δημιουργείται μια προοπτική, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα θα κριθούν επί των δεδομένων».

«Έχει, ήδη, κλείσει η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ, την Παρασκευή (22/9) που θα βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη. Και χθες απευθύνθηκα ξανά στον ΓΓ γραπτώς, ζητώντας να προχωρήσει στο να γίνει η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «χθες εστάλη η επιστολή, ήταν και ένα μήνυμα που μεταφέραμε και από τη Μόνιμη μας Αντιπροσωπεία και στη συνάντηση που είχα πρόσφατα με τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ, και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση».

Σε ερώτηση αν στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ αναφέρεται και σε άλλα θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στην επιστολή είμαι επικεντρωμένος στο θέμα της συνάντησης και φυσικά στο να ανταποκριθεί ο ΓΓ στο κάλεσμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Σε ερώτηση αν αναμένει κάθοδο στην Κύπρο κάποιου αξιωματούχου των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν αναμένω να υπάρξει κάθοδος στην Κύπρο από τη Γραμματεία των ΗΕ, είμαστε σε επαφή και με τον κ. Στιούαρτ για αυτό το θέμα, αλλά και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη».

Κλιματιστικά σε σχολεία

Σε σχέση με την υπόσχεσή του για τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία και κατά πόσον αυτή θα υλοποιηθεί, είπε ότι «επισκέπτομαι σήμερα το Γυμνάσιο (Ακροπόλεως) για να στείλω ένα μήνυμα σε σχέση με τις προτεραιότητες της δικής μας διακυβέρνησης. Το είπα πολλές φορές, η παιδεία και η υγεία αποτελούν τις βασικές προτεραιότητας της δικής μας διακυβέρνησης».

«Θα συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο γιατί ήδη αυτές οι αλλαγές που αρχίσαμε να προωθούμε στην εκπαίδευσή μας, αξιολογούνται συνεχώς έτσι ώστε να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Υπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε μία συνάντηση όπου θα υποβάλει τα δεδομένα σε σχέση με τις ανάγκες για τα κλιματιστικά, παραδεχόμενος ότι έχουν δίκιο, πρέπει να τοποθετηθούν. Στόχος μας είναι, όπως υποσχέθηκα, τα επόμενα τρία χρόνια να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και είναι βέβαιοι ότι θα το πράξουμε».

Ερωτηθείς, δε, σχετικά είπε ότι οι μαθητές δεν πρέπει να έρχονται στο σχολείο μόνο για να καλύπτουν την ύλη, αλλά «μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να αναπτύξουν εκείνες τις δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον».

Κυκλοφοριακό και αποστολές ασθενών στο εξωτερικό

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του κυκλοφοριακού και την ταλαιπωρία των πολιτών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησα από τον Υπουργό Μεταφορών να με ενημερώσει – γιατί τα έχω ακούσει και εγώ και τα έζησα και εγώ, περισσότερο το απόγευμα όταν είχα και χθες και προχθές να μεταβώ σε κάποιες εκδηλώσεις εκτός Λευκωσίας - και υπήρξε σοβαρή κίνηση».

«Εκείνο που συμφωνήσαμε χθες, και ο Υπουργός θα αναφερθεί και δημόσια, είναι ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει αξιολόγηση – διότι, αντιλαμβάνεστε, χρειάζονται κάποιες μέρες για να γίνει αξιολόγηση - και αν προκύπτουν όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα που ειδικότερα για τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, χωρίς να σημαίνει ότι οι άλλες επαρχίες δεν έχουν, είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα, είναι κάτι που μας απασχολεί».

«Ξεκινούμε σήμερα, για παράδειγμα, για τα 12 σχολεία του Στροβόλου, έχουμε προσφέρει λεωφορείο. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία της Λευκωσίας και στη συνέχεια ανά το παγκύπριο, κάτι που θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κίνησης, του κυκλοφοριακού όπως προκύπτει καθημερινά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε σχέση με το ΓΕΣΥ και τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό, ο κόσμος φοβάται ότι θα δημιουργηθούν ζητήματα γραφειοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η αλλαγή θα γίνει, προβλέπεται στον νόμο, θα εφαρμοστεί όταν είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Την ίδια στιγμή, είχα κάνει και σχετική δήλωση και αναφέρθηκα σε ένα πολύ μικρό ποσό που θα μπορεί να μείνει στο Υπουργείο Υγείας για έκτακτα περιστατικά. Αν δούμε ότι προκύπτει πρόβλημα, ακριβώς για να μη χαθούν ζωές να μπορεί να εξυπηρετηθούν από το συγκεκριμένο κονδύλι. Αλλά η εφαρμογή του νόμου θα γίνει και θα μεταφερθεί ολόκληρο το ποσό σε σχέση με τις αποστολές ασθενών όταν νιώσουμε και δούμε στην πράξη ότι λειτουργεί κάτω από τον ΟΑΥ».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι το περισσότερο μέρος του ποσού αυτού «θα μεταφερθεί στον ΟΑΥ. Ακριβώς επειδή υπάρχει η έγνοια, η ανησυχία, μέχρι να δουλέψει αυτό,, μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι δουλεύει, υπάρχει το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο διαχρονικά είναι στο Υπουργείο Υγείας και είναι υπό την αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργού Υγείας».

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top