ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μη υλοποίηση μεγάλων έργων η ΟΣΕΟΚ - Τι θα προτείνει στον Υπουργό Εσωτερικών

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μη υλοποίηση μεγάλων έργων η ΟΣΕΟΚ - Τι θα προτείνει στον Υπουργό Εσωτερικών

Τον κώδωνα του κινδύνου να μην διεκπεραιωθούν μεγάλα έργα, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται στον κατασκευαστικό τομέα, κρούει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Μάλιστα, προκειμένου να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η Ομοσπονδία ετοιμάζει και θα αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, προκειμένου να επιτραπεί η πρόσληψη αιτητών ασύλου μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτήσεων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως πληροφορείται, δε, το ThemaOnline, μετά τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, αρκετοί εργαζόμενοι από τρίτες χώρες φαίνεται να εγκατέλειψαν τα εργοτάξια στα οποία εργάζονταν, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο πρόβλημα να οξυνθεί περισσότερο, προκαλώντας και την ανησυχία της ΟΣΕΟΚ.

Τι εισηγείται η ΟΣΕΟΚ

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Στέλιος Γαβριήλ, ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης (5/9) και εξέτασε το υφιστάμενο πρόβλημα με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό στον κατασκευαστικό τομέα και αναζήτησε λύσεις.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε όπως η Ομοσπονδία αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με συγκεκριμένες προτάσεις, ζητώντας, παράλληλα, διευθέτηση συνάντησης μαζί του.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον κ. Γαβριήλ, αντιπροσωπεία της ΟΣΕΟΚ θα έχει αύριο Παρασκευή (8/9) συνάντηση με τον Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Άντη Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα θέσουν ενώπιον του τις εισηγήσεις τους.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ ανέφερε πως, «θα ζητήσουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών, με βάση την πρόνοια της παράτασης που δόθηκε μέχρι τον Οκτώβριο, αιτητές ασύλου, των οποίων η αίτησή τους βρίσκεται υπό εξέταση, να μπορέσουν να εργοδοτηθούν και στον κατασκευαστικό κλάδο».

«Γνωρίζοντας ότι αρκετοί από τους αιτητές ασύλου, όπως είπε και ο Υπουργός, εργοδοτούνται παράτυπα, κι ως εκ τούτου δεν καταβάλλονται εισφορές στα διάφορα ταμεία του κράτους, μπορεί να υπο-αμείβονται ή και να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, και από τη στιγμή που ο κλάδος μας μπορεί να τους απορροφήσει, θα προτείνουμε όπως μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους, να μπορούν να εργαστούν στον κατασκευαστικό τομέα», εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι «πριν από την όποια πρόσληψη θα γίνεται και η απαραίτητη εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας και υγείας, στην γλώσσα, καθώς και για το επάγγελμα».

Επίσης, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνεται ανεξέλεγκτα η πρόσληψη αιτητών ασύλου, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επιτραπεί βέβαια, γιατί είναι πολιτική η απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ, «θα εισηγηθούμε να τεθούν και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες».

Παραδείγματος χάριν, είπε, «να δοθεί προτεραιότητα σε όσους μέχρι σήμερα τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με συλλογικές συμβάσεις, για αποφυγή του ενδεχομένου κάποιος εργοδότης να προχωρήσει σε απολύσεις ατόμων που εργάζονται με συλλογικές συμβάσεις για να προσλάβει αιτητές ασύλου, καθώς και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες εργασιακές αναταράξεις».

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε, «θα εισηγηθούμε όπως οι προσλήψεις αιτητών πολιτικού ασύλου γίνονται με ποσόστωση που μπορεί να φτάνει το 10% με 20% το μάξιμουμ, ούτως ώστε να μην υπάρξει δυσανάλογο ποσοστό εργοδότησης αιτητών πολιτικού ασύλου σε μία εταιρεία εις βάρος των υφιστάμενων εργοδοτουμένων».

«Στόχος μας να μην χάσει κανένας Ελληνοκύπριος τη δουλειά του»

«Στόχος μας ξεκάθαρα είναι να μην χάσει κανένας Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος την εργασία του ή και να μην μπορεί να εργοδοτηθεί στον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να διαταράξουμε το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς ή και να δημιουργήσουμε ανησυχία ανάμεσα στο υφιστάμενο προσωπικό ότι κινδυνεύει η εργασία τους», τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ εκτιμώντας ότι «θέτοντας αυτές τις ασφαλιστικές δικλίδες, από τη μία διασφαλίζουμε ότι όσοι σήμερα εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα θα συνεχίσουν να έχουν εργασία και από την άλλη θα πατάξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την παράτυπη/παράνομη εργασία».

Την ίδια ώρα και προκειμένου να παταχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η παράνομη εργασία, συνέχισε, «θα εισηγηθούμε και την αύξηση των ποινών που επιβάλλονται, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο αποτρεπτικές».

«Εμείς κρούουμε προληπτικά το καμπανάκι του κινδύνου για πιθανές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίες ήδη υφίστανται και μπορεί το πρόβλημα να οξυνθεί περισσότερο σε μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν μεγάλα έργα, κυρίως, του δημοσίου όπως είναι το νέο κτίριο του Κυπριακού Μουσείου, το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας, και άλλα σημαντικά κατασκευαστικά και οδικά έργα, καθώς και έργα στον ιδιωτικό τομέα, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο κ. Γαβριήλ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Μετεκλογικό… ξύλο: Επιτέθηκαν κατά στελέχους του επιτελείου του Φ. Φαίδωνος για μια… ανάρτηση

Τεράστια απερισκεψία - Έδωσαν λάθος γραπτό σε μαθητές – Έκαναν παρατήρηση στη μαθήτρια που το εντόπισε

Αγγελική Ηλιάδη: Άγνωστος της επιτέθηκε στο δρόμο ενώ δίπλα της βρισκόταν ο γιος της - ΒίντεοΣτελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top