ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά νέα για το ρεύμα - Ήρθε μείωση στους λογαριασμούς λόγω… ΑΠΕ

Καλά νέα για το ρεύμα - Ήρθε μείωση στους λογαριασμούς λόγω… ΑΠΕ

Με απόφασή της τον περασμένο Μάιο, η ΡΑΕΚ έθεσε τιμή οροφής στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσον αφορά την τιμή της κιλοβατώρας (kWh) που αγοράζει από αυτούς η ΑΗΚ.

Με βάση την απόφαση αυτή, όταν το Κόστος Αποφυγής Θερμικής Παραγωγής της ΑΗΚ Παραγωγής είναι κάτω από 11 σεντ/kWh, τότε η τιμή αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ, ισούται με το κόστος αποφυγής. Το κόστος αποφυγής είναι ουσιαστικά η διαφορά του κόστους εάν η ΑΗΚ παρήγαγε τη συγκεκριμένη ενέργεια με πετρέλαιο.

Όταν το κόστος αποφυγής είναι πάνω από 11 σεντ/kWh, τότε η τιμή αγοράς από ΑΠΕ θα είναι 11 σεντ/kWh για τη Χαμηλή Τάση. Η τιμή της Μέσης και Ψηλής Τάσης θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των εγκεκριμένων μηνιαίων απωλειών του εξαμήνου.

Πιο απλά, προηγουμένως η ΑΗΚ αγόραζε το 2023 την ενέργεια από ΑΠΕ μεταξύ 20-24 σεντ την κιλοβατώρα. Για τον μήνα Ιούλιο, με βάση την απόφαση της ΡΑΕΚ, η αγορά έγινε στα 11 σεντς/kWh. «Με βάση αυτή την εξέλιξη, η ΑΗΚ επιστρέφει στους καταναλωτές το όφελος που προκύπτει από την χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατόπιν αυτής της απόφασης. Το όφελος αυτό για τους διμηνιαίους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εντός Σεπτεμβρίου είναι 1.2 σεντ την κιλοβατώρα (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)», δήλωσε στο ThemaOnline, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Για παράδειγμα, για ένα νοικοκυριό που κατανάλωσε 1000 kwh θα έχει στον λογαριασμό του Σεπτεμβρίου μείωση περίπου 12 ευρώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top