ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων - Θα δοθεί παράταση; - Τι απαντά στο «Τ» το Τμήμα Φορολογίας

Αυξάνεται ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων - Θα δοθεί παράταση; - Τι απαντά στο «Τ» το Τμήμα Φορολογίας

Αυξάνεται καθημερινά ο ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσω του συστήματος TaxisNet, με το Τμήμα Φορολογίας να εκτιμά ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (11/9) θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό.

Σε δηλώσεις της στο ThemaOnline η Λειτουργός Α’ του Τμήματος Φορολογίας, Ειρήνη Ιωάννου, ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα (4/9) περίπου 80.000 φορολογούμενοι είχαν υποβάλει ολοκληρωμένα και τελεσίδικα τη φορολογική τους δήλωση, ενώ άλλες 16.000 δηλώσεις βρίσκονταν στο στάδιο της επεξεργασίας και προσωρινής παραλαβής, αντιπροσωπεύοντας το 25% του συνόλου των φορολογουμένων που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση.

«Ο κόσμος επέστρεψε πλέον από τις διακοπές του κι άρχισε να υποβάλλει σιγά-σιγά τη φορολογική του δήλωση», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι το Τμήμα Φορολογίας τις προηγούμενες εβδομάδες είχε προχωρήσει σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, αποστέλλοντας σχετικές ενημερώσεις-υπενθυμίσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι που φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.

«Λογικά μέσα στις επόμενες μέρες θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων», τόνισε η κ. Ιωάννου υπενθυμίζοντας πως η τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων έχει οριστεί η 2α Οκτωβρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι προαναφερθέντες αριθμοί είναι αισθητά αυξημένοι σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες όπου τελεσίδικα είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους 50.000 άτομα, ενώ άλλες περίπου 12.000 βρίσκονταν στο στάδιο της επεξεργασίας.

Θα δοθεί νέα παράταση;

Ερωτηθείσα εάν το Τμήμα Φορολογίας προτίθεται να δώσει νέα παράταση στην περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων, η κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά. «Πρόθεση του Τμήματος δεν είναι να δίνει παρατάσεις», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, λόγω και της καθυστέρησης που υπήρξε για την ανάρτηση της δήλωσης στο σύστημα TaxisNet, εν αναμονή και της ψήφισης από τη Βουλή σχετικής νομοθεσίας.

«Στη βάση τούτου, ο Έφορος Φορολογίας ζήτησε και πέτυχε να δοθεί παράταση για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 2 Οκτωβρίου», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως πρόθεση του Τμήματος δεν είναι να δίνει παρατάσεις.

Οι επιβαρύνσεις για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης

Πάντως, ένεκα του γεγονότος πως σε λιγότερο από ένα μήνα λήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη έγκαιρης υποβολής της φορολογικής δήλωσης και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος έπρεπε να την υποβάλει και δεν το έπραξε, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ συν επιπρόσθετους τόκους και επιβαρύνσεις για τον πληρωτέο φόρο που δεν καταβλήθηκε, εάν βέβαια προκύψει φόρος.

Αξίζει, εξάλλου, να τονιστεί ότι, ως επί το πλείστον πληρωτέος φόρος προκύπτει κυρίως στις περιπτώσεις που φορολογούμενοι δηλώνουν άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού τους, αφού από αυτόν γίνεται παρακράτηση φόρου από τον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι παρά το γεγονός πως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους, ωστόσο, και φέτος,εξαιρούνται από την εν λόγω υποχρέωση όσοι πολίτες έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 19.500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top