ΔΙΕΘΝΗ

Αλλάζει όνομα η Ινδία; - Ποια η νέα ονομασία και η αιτία πίσω από τη φημολογία

Αλλάζει όνομα η Ινδία; - Ποια η νέα ονομασία και η αιτία πίσω από τη φημολογία

Με δύο ονόματα αναμένεται να συμμετάσχει η Ινδία στη Σύνοδο Κορυφής των G20: ως Ινδία και ως Μπαράτ (Bharat).

Η ονομασία «Ινδία» αποτελεί κληρονομιά της εποχής της βρετανικής αποικιοκρατίας. Από την άλλη, η ονομασία «Μπαράτ» προέρχεται από τα σανσκριτικά.

Υπήρξε, λοιπόν, μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν μια πρόσκληση για δείπνο προς τους καλεσμένους της Συνόδου εστάλη από τον «Πρόεδρο του Μπαράτ», αντί της αναμενόμενης και ονομασίας «Ινδία». Ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι φαίνεται πως προτιμά τα σανσκριτικά, όπως και οι ινδουιστές εθνικιστές που αποτελούν την εκλογική του δεξαμενή.

Αν η αλλαγή στο όνομα ήρθε για να μείνει τότε δεν θα μιλάμε βέβαια για κάτι πρωτοφανές. Πρώην βρετανικές αποικίες με τις ονομασίες Βιρμανία, Ροδεσία ή Κεϋλάνη ονομάζονται πλέον επίσημα Μιανμάρ (1989), Ζιμπάμπουε (1980) και Σρι Λάνκα (1972), αντίστοιχα.

Τι αποτρέπει όμως την Ινδία από την αλλαγή του ονόματός της; Ένας βασικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να καθιερωθεί παγκοσμίως το νέο όνομα. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον 50 χρόνια μετά τη μετονομασία, θα συναντήσει κανείς ανθρώπους που αποκαλούν τη Σρι Λάνκα ως «Κεϋλάνη».

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της επιλογής ενός νέου «σωστού» ονόματος. Για παράδειγμα, η ονομασία «Ινδία» έχει ετυμολογικές ρίζες στον ποταμό Ινδό, ο οποίος όμως σήμερα ρέει κυρίως στο Πακιστάν.

Ως εκ τούτου, ο Μόντι θα ανοίξει μια μεγάλη ιστορική, γεωγραφική και ετυμολογική συζήτηση αν αποφασίσει να ξεφορτωθεί μια για πάντα την ονομασία «Ινδία» καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε το Πακιστάν να διεκδικήσει την ονομασία αν ο γείτονάς του γίνει και επισήμως «Μπαράτ».

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Bloomberg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top