ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πρέπει να έχει κανείς προσδοκίες ακόμη και αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις» - Διαφορετικές εκτιμήσεις για το Κυπριακό ενόψει Νέας Υόρκης στα κατεχόμενα

«Δεν πρέπει να έχει κανείς προσδοκίες ακόμη και αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις» - Διαφορετικές εκτιμήσεις για το Κυπριακό ενόψει Νέας Υόρκης στα κατεχόμενα

Δεν πρέπει να αναμένεται άμεσο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη δήλωσε ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ θεωρώντας κρίσιμες τις συζητήσεις μεταξύ της «τδβκ» και της «ε/κ διοίκησης» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος και στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίστοιχα – που πραγματοποιούνται κάθε Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Τορέ μιλούσε σε εκπομπή του καναλιού Κίπρις και είπε πως από το Κραν Μοντάνα κι έπειτα δεν υπήρξε ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και μια ομοσπονδιακή Κύπρος δεν θα είναι πλέον δυνατή, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Ο Τορέ δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, τόσο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων όσο και οι αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν κάποιες επαφές στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη. «Για την τδβκ, αυτές οι επαφές δεν γίνονται στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, αλλά σε ορισμένα λόμπι. Υπάρχουν κάποιες άτυπες συναντήσεις καθώς και κάποιες συναντήσεις που πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού» είπε.

Στόχος της ε/κ πλευράς, συνέχισε, είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει τους δύο ηγέτες για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, έχει αρχές τις οποίες δεν εγκαταλείπει και θέλει διαβεβαιώσεις. «Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και η τδβκ έχουν κοινή στάση σε αυτό το θέμα. Επομένως, δεν έχω καμία προσδοκία από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη». Δεν πρέπει να έχει κανείς προσδοκίες ακόμη και αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. «Οι θέσεις και των δύο πλευρών είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Και οι δύο πλευρές εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους, επομένως δεν υπάρχει κοινό έδαφος» είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι «στο Κραν Μοντάνα η ελληνοκυπριακή πλευρά είπε ‘Όχι’ και αποχώρησε από το τραπέζι. Στο Σχέδιο Ανάν η ελληνική πλευρά είπε ‘Όχι’. Στις προηγούμενες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχώς δεν ήταν ικανοποιημένη και όταν δεν είναι ικανοποιημένη, οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν παραπέρα». Ο κ. Τορέ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρχει πια ενωμένη Κύπρος, υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο».

Τα ΗΕ, συνέχισε, παρερμήνευσαν το Κυπριακό και έδειξαν λανθασμένη στάση απέναντι στους Τουρκοκύπριους .«Οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ βρίσκονται στην Κύπρο από την ημέρα που ξεκίνησε το πρόβλημα, μόνο και μόνο για να διασφαλιστεί ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζεται ως κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται από τότε υπό κατοχή».

Ερκούτ Σιαχαλί

Κληθείς επίσης σε εκπομπή του καναλιού Κίπρις να σχολιάσει το επικείμενο ταξίδι στην ΝΥ των δύο ηγετών, ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Ερκούτ Σιαχαλί είπε ότι πρόκειται για εθιμοτυπική επίσκεψη που γίνεται κάθε χρόνο. «Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι Κύπριοι ηγέτες θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη όπως και αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όλου του κόσμου. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα παρευρεθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Όμως εκτός διαπραγματεύσεων εκεί θα βρεθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε δε ότι ο ε/κ ηγέτης φέρει το χαρακτηρισμό Πρόεδρος της Κύπρου «και δεν είναι μια κατάσταση που μπορούμε να αμφισβητήσουμε. Είναι μια απόφαση που πήραν τα ΗΕ και δεν έχει απορρίψει η Τουρκία».

Ο κ. Σαχαλί είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν με στόχο την ομοσπονδιακή λύση. Στην ομοσπονδιακή λύση, κατά την άποψη του, πρέπει να εξισωθεί η κατάσταση, εξυψώνοντας λίγο το στάτους των Τουρκοκυπρίων, ενώ θα μειωθεί λίγο το στάτους των Ελληνοκυπρίων που διαθέτουν αυτή τη στιγμή ανά το παγκόσμιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top