ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ/κ ακαδημαϊκός για Κυπριακό: «Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει κάτι αναπάντεχο σε στιγμή που δεν το περιμένουμε»

Τ/κ ακαδημαϊκός για Κυπριακό: «Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει κάτι αναπάντεχο σε στιγμή που δεν το περιμένουμε»

Την άποψη πως ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να κάνει κάτι αναπάντεχο σε μια στιγμή που δεν το περιμένουμε εξέφρασε ο τ/κ ακαδημαϊκός Αχμέτ Σοζέν, λέγοντας ότι δεν τον εξέπληξε η έκκληση Ερντογάν στην ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους αν και «δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν επειδή δεν μπορούμε να μπούμε μέσα στο μυαλό του».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν φιλοξενεί σήμερα απόψεις τ/κ ακαδημαϊκών για την ομιλία του Τούρκου Προέδρου και ειδικότερα τις αναφορές του στο Κυπριακό. Ο κ. Σοζέν υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο κ. Ερντογάν είχε αποκαλέσει δολοφόνο τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του με το Ισραήλ σε σύνοδο στο Νταβός, αλλά αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος άρχισε να συναντάται και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. «Όμως και τι δεν είπε στο Ισραήλ κατά τις προηγούμενες ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση. Αναφέρθηκε σε τρομοκρατία, έδειξε χάρτες. Όμως, στην χθεσινή του ομιλία δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου. Απλώς εξέφρασε στήριξη στον λαό της Παλαιστίνης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να αλλάξει ρητορική επειδή είναι πραγματιστής.

Χαρακτηρίζοντας την ομιλία Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση ως προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του σε πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου μπορεί να είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πολύ πιο ισχυρός και πρόσθεσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε στροφή 180 μοιρών σε πολλά θέματα, έστω και αν δεν έκανε κάτι τέτοιο στο Κυπριακό, όμως το Κυπριακό πρέπει να αξιολογείται εντός τόσο των περιφερειακών όσο και των παγκόσμιων εξελίξεων.

«Από το 2020 και εντεύθεν, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, το κυπριακό ζήτημα έγινε μεζές σε ένα μεγαλύτερο γεωπολιτικό τραπέζι. Ειδικά οι Τουρκοκύπριοι, αλλά σε ένα βαθμό και οι Ελληνοκύπριοι, έχασαν την δύναμη να είναι ‘υποκείμενα’», είπε.

Ο κ. Σοζέν πρόσθεσε ότι «όταν κοιτάξουμε τόσο τις παγκοσμίως μεταβαλλόμενες ισορροπίες ισχύος όσο και την επίδραση αυτής αλλαγής στην περιοχή, δηλαδή την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, παρατηρείται ότι παίκτες εκτός της Κύπρου απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία. Θεωρώ ότι η Κύπρος είναι ένα πιο μικρό κομμάτι μέσα σε αυτό το μεγαλύτερο παιχνίδι».

«Χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος πίστεψαν ότι δεν θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα απομονώνοντας την Τουρκία», είπε και εξέφρασε την άποψη ότι ο Έρντογαν δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επιμένει στην υφιστάμενη ρητορική του, αν εισέλθουμε σε αυτή την διαδικασία.

«Αν η Τουρκία εισέλθει σε μια φόρμουλα στη βάση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αναγκαστεί να κάνει πιο ήπια την πολιτική των δύο κρατών που ακολουθεί σήμερα», υποστήριξε και διερωτήθηκε αν θα είναι αρκετό αυτό.

Κατέληξε λέγοντας ότι η στάση του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα είναι καθοριστική.

«Δεν αναμένω ξανά επιστροφή στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης»

Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι «μετά που λέχθηκαν τόσα πράγματα για να πω την αλήθεια δεν αναμένω ξανά επιστροφή στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης».

«Αν θα αρχίσει μια νέα διαδικασία, αυτή η διαδικασία δεν θα είναι μια κλασική διαπραγματευτική διαδικασία για συνολική λύση, αλλά μια διαδικασία στην οποία θα συζητηθούν συνεργασίες σε διάφορα θέματα εντός των περιφερειακών δεσμών». Πρόσθεσε ότι η ομιλία Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση περιείχε ξεκάθαρα μηνύματα από πολλές απόψεις σε σχέση με την πολιτική στο Κυπριακό και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μόνο ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

«Η Τουρκία είναι μια από τις πλευρές αυτής της διαφοράς και τόσο νομικά όσο και από την άποψη της ρεαλιστικής πολιτικής χρειάζεται η συναίνεση της Τουρκίας για να καταστεί δυνατόν να υπάρξει λύση. Είτε σας αρέσει αυτό είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται και η συναίνεση της Τουρκία όσο χρειάζεται η συναίνεση των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε ο κ. Όζερσαι.

Υπενθύμισε ότι στην ομιλία του ο Ερντογάν είπε πως δεν θεωρεί ρεαλιστική και εφικτή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και εκτίμησε ότι ουσιαστικά δεν συναινεί σε μια τέτοια λύση.

«Αν θα είμαστε ρεαλιστές αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αγνοηθεί. Για τον λόγο αυτό, ενόσω η Τουρκία δεν αλλάξει την πολιτική της, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς έναρξη διαπραγματευτικής διαδικασίας στη βάση της ομοσπονδίας. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το αίτημα για λύση δύο κρατών ή να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση της λύσης δύο κρατών, χρειάζεται η συναίνεση και του νότου. Ενόσω δεν αλλάζει η πολιτική του νότου, δεν φαίνεται και πολύ ρεαλιστική μια διαπραγμάτευση αυτού του είδους», ανέφερε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι δεν φαίνεται πιθανόν οι πλευρές να δώσουν κάτι στο θέμα της λύσης που θεωρούν ιδανική για να μπορέσουν να πείσουν την άλλη πλευρά, ο κ. Όζερσαϊ υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση μένουν δύο πιθανότητες: Είτε η τουρκοκυπριακή πλευρά να σκεφτεί έναν άλλο συνεταιρισμό τον οποίο θα μπορούσαν να αποδεχτούν οι Ελληνοκύπριοι, όπως η συνομοσπονδία, είτε αντί να καταβάλλεται προσπάθεια συμφωνίας στο θέμα της τελικής λύσης, να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις πλευρές σε θέματα όπως η ενέργεια, η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, τα λιμάνια, ο εναέριος χώρος, το φυσικό αέριο, το λαθρεμπόριο ανθρώπων, η παράτυπη μετανάστευση, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα παρόμοια, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει η μία την άλλη και χωρίς να πλήττονται οι ισχυρισμοί τους για το καθεστώς που διαθέτουν.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο τ/κ ακαδημαϊκός Γιουτζέλ Βουράλ χαρακτήρισε την ομιλία Έρντογαν «πολύ απλή συνηθισμένη δήλωση ρουτίνας που δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες» και είναι προς την κατεύθυνση των προσδοκιών τουλάχιστον μερίδας Τουρκοκυπρίων από το 2017 και εντεύθεν.

Επισημαίνοντας την αναφορά Ερντογάν ότι όλοι δέχονται πως δεν είναι εφικτή η λύση ομοσπονδίας, ο κ. Βουράλ διερωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί οι όλοι. «Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το βασικό νόημα, πρέπει να διαβάσουμε και την δήλωση που έκανε ο Ερντογάν για την ΕΕ. Ο Ερντογάν λέει ότι η ΕΕ πρέπει να αρχίσει πλέον να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας. Φαίνεται ότι η Κύπρος χρησιμοποιείται ως στοιχείο παζαρέματος. Ο Ερντογάν λέει ‘έχω κάποιες προσδοκίες, ικανοποιήστε τις και εγώ δεν θα κάνω αυτές τις δηλώσεις ρουτίνας’. Αυτή είναι μια προσπάθεια παζαρέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε και πολύ πάνω σε αυτές τις δηλώσεις», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Πάνε στο Δικαστήριο μοναχοί και δωρητές για τα λεφτά στο χρηματοκιβώτιο - Τι έγινε με τις ενστάσεις στην Ανακριτική

«Πρεμιέρα» με παρατράγουδα για την εξεταστική περίοδο - Οι καταγγελίες για το γραπτό

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας



Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Κατηγορηματικός ο ΠτΔ - «Δεν έχω απορρίψει καμία πρόταση της προσωπικής απεσταλμένης»

Στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στο θέμα του πορίσματος της έρευνας για τον Ακάμα αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top