ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Επώδυνη διαδικασία το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος» – «Φωνάζει» για αισχροκέρδεια στις τιμές ο Λεβέντης

«Επώδυνη διαδικασία το άνοιγμα του λογαριασμού του ρεύματος» – «Φωνάζει» για αισχροκέρδεια στις τιμές ο Λεβέντης

Δύσκολα είναι τα πράγματα στη χώρας μας με τις συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα, τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα, τα οποία κάνουν τους πολίτες να ασφυκτιούν ολοένα και περισσότερο.

Μαζί με τους πολίτες, οι επιχειρήσεις βιώνουν ένα καθημερινό αγώνα για επιβίωση, όπως είπε χαρακτηριστικά στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης.

«Είναι πολύ φυσιολογικό οι επιχειρήσεις και η βιωσιμότητα των περισσότερων επιχειρήσεων να κρέμονται από μια κλωστή αφού βιώνουν αυξήσεις εδώ και 2-3 χρόνια. Υπάρχει ασυδοσία και αισχροκέρδεια και το κράτος δεν επεμβαίνει να διορθώσει εκεί που χρειάζεται. Υπάρχουν προϊόντα τα οποία αυξάνονται ενώ δεν δικαιολογείται αύξηση τους, αλλά αποκοτούν άλλοθι από τις γενικότερες αυξήσεις», ανέφερε.

«Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιων μιας πολύ θλιβερής κατάστασης με τα κέντρα αναψυχής να παλεύουν. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να απορροφούν όσο το δυνατό περισσότερες αυξήσεις, θυσιάζοντας ώρες εργασίας και καταβάλλοντας προσπάθειες όπου είναι δυνατόν για εξοικονόμηση, ώστε να συγκρατούν τις τιμές τους σε ένα τέτοιο επίπεδο, που να μπορούν ακόμα να τις πληρώνουν οι επισκέπτες», συμπλήρωσε.

Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κύριο Λεβέντη, είναι «πώς θα καταφέρουν και μέχρι πότε θα μπορούν να απορροφούν τις αυξήσεις, και αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει σε μεγάλο βαθμό την Κυβέρνηση γιατί όσα ακούμε μέχρι στιγμής να εξαγγέλλονται ουδόλως εξυπηρετούν την οικονομία ή στείλουν κάποιο αισιόδοξο μήνυμα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν»

«Είμαστε μία οικονομία η οποία δεν αναπτύχθηκε αλλά μεγάλωσε, που είναι λάθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλοί γίνονται φτωχότεροι και άλλοι πλουσιότεροι», πρόσθεσε.  

Για την ευθύνη της Κυβέρνησης, μίλησε μεταξύ άλλων ο Γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, τονίζοντας ότι «θα μπορούσε να επαναφέρει σε ισχύ το διάταγμα για μηδενικές αυξήσεις στα ενοίκια που είναι ένα κομμάτι το οποίο σίγουρα θα προσφέρει μία «ανάσα» στις επιχειρήσεις, και η Βουλή οφείλει να τροποποιήσει το νόμο του ενοικιοστασίου και να επεκταθεί ώστε η «ομπρέλα» να καλύπτει και άλλες επιχειρήσεις που καλύπτονται από το ενοικιοστάσιο»

Παράλληλα, για τα υποστατικά και τις επιχειρήσεις, τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και ο ηλεκτρισμός.

«Το να ανοίγει κάποιος τον λογαριασμό του ηλεκτρισμού σήμερα είναι μία επώδυνη διαδικασία γιατί δεν ξέρει τι θα αντικρίσει. Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα αισιοδοξίας», ανέφερε ο κύριος Λεβέντης δίνοντας, μάλιστα, ένα παράδειγμα για τα ποσά που αντικρίζουν οι επιχειρήσεις ανοίγοντας τον λογαριασμό του ρεύματος.

«Εάν ένα μικρό νοικοκυριό ακουμπά τα 400-500 ευρώ ρεύμα, τότε το ρεύμα μιας επιχείρησης υπερβαίνει τις 5-6 χιλιάδες, έχουμε λογαριασμούς 10 χιλιάδες ακόμα και 22 χιλιάδες. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα να πληρωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρισμού. Σίγουρα μένουν κάποια πίσω, ορισμένοι δεν πληρώνονται όσα θα έπρεπε να πληρωθούν ή αναστέλλονται ή δίνονται με δόσεις, είναι ένας καθημερινός αγώνας για επιβίωση», σημείωσε.

Όσο αφορά τις τιμές στις ταβέρνες και στις καφετέριες, επισήμανε ότι «υπάρχει μια αύξηση του 4,6%, κάτι το οποίο δεν είναι απαγορευτικό. Δηλαδή, σε ένα λογαριασμό των 100 ευρώ που αφορά είτε τρία είτε τέσσερα άτομα, αναλογεί 1-1,5 ευρώ αύξηση το άτομο»

Καταλήγοντας, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ, έκανε λόγο και για το πρόβλημα στην απασχόληση, τονίζοντας ότι «όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει, αλλά και θα εξακολουθήσει να συμβαίνειμόσο το οικονομικό μας μοντέλο κινείτε σε αυτές τις παραμέτρους»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top