ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Είναι παντού»: Αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών από την ΥΚΑΝ - Τα κιλά, οι ηλικίες και ο στόχος

«Είναι παντού»: Αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών από την ΥΚΑΝ - Τα κιλά, οι ηλικίες και ο στόχος

Αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών - όλων των ουσιών - καταγράφει η ΥΚΑΝ κατά το 2023 σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ, Στέλιος Σεργίδης, οι τρεις λόγοι της αύξησης των κατασχέσεων είναι πρώτα η αύξηση των χρηστών - κυρίως της κάνναβης και της μεθαμφεταμίνης, η μεγαλύτερη διάθεση κάνναβης, κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης - τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη - καθώς και οι στοχευμένες δράσεις της ΥΚΑΝ για τη σύλληψη διακινητών και αποτροπή εισαγωγών.

Αναλυτικά μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου κατασχέθηκαν:

- 473 κιλά και 234 γρ. κάνναβη
- 42 φυτά κάνναβης
- 15 κιλά 914 γρ. ρητίνη κάνναβη
- 16 κιλά και 112 γρ. κοκαΐνη
- 8 κιλά και 447 γρ. μεθαμφεταμίνη (crystal meth)
- 1799 δισκία και 299 γρ. MDMA (ecstasy)
- 1 κιλό και 26 γρ. ηρωίνη
- 60 χαρτάκια LSD
- άλλες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες

Μέχρι τον Αύγουστο του 2023 συνελήφθησαν 781 άτομα και οι περισσότερες αφορούν την κάνναβη. «Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι άνδρες 15 με 34 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφεται μικρή αύξηση τα τελευταία χρόνια στους ανήλικους χρήστες», σημείωσε ο Στέλιος Σεργίδης.

Τόνισε, όμως, ότι η πλειοψηφία των κατασχέσεων προέρχεται από μεγάλες υποθέσεις, κυρίως στις εισόδους της Δημοκρατίας όπως αεροδρόμια, λιμάνια και ταχυδρομεία. «Οι προσπάθειες της ΥΚΑΝ επικεντρώνονται στην αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με το Τελωνείο και τα Κυπριακά Ταχυδρομεία», τόνισε ο Υποδιοικητής της ΥΚΑΝ.

Όσον αφορά τους χρήστες, προσπάθεια της ΥΚΑΝ είναι η παραπομπή τους σε θεραπευτικά κέντρα, και με την ολοκλήρωση του προγράμματος, εισηγούνται στην Εισαγγελία να μην παραπεμφθούν στο Δικαστήριο για να αποφευχθεί ο στιγματισμός τους.

Ερωτηθείς σε ποιες επαρχίες παρουσιάζεται αύξηση στις κατασχέσεις, ο Στέλιος Σεργίδης απάντησε πως τα ναρκωτικά «είναι παντού. Υπάρχουν μελέτες που προκύπτουν από την επεξεργασία λυμάτων αλλά είναι μόνο τάσεις που μπορούν να δείξουν και όχι συγκεκριμένα γεγονότα».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top