ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιβαλλοντικό τέλος στα καύσιμα - Πότε θα επιβληθεί και ποιος ο σχεδιασμός για αντισταθμιστικά μέτρα

Περιβαλλοντικό τέλος στα καύσιμα - Πότε θα επιβληθεί και ποιος ο σχεδιασμός για αντισταθμιστικά μέτρα

 

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το γνωρίζαμε εδώ καιρό και το περιμέναμε. Ο λόγος για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογία άνθρακα στα καύσιμα, το οποίο θα ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος.

Ουσιαστικά, η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση προνοεί την εισαγωγή φόρου άνθρακα στα καύσιμα για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής/ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μάλιστα, αρκετές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εισαγάγει φόρο του άνθρακα, ως ένα οικονομικό μηχανισμό μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγές του ThemaOnline από το Υπουργείο Οικονομικών τόνισαν πως το τέλος αυτό δεν πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες καθώς πρόκειται για μια ουδέτερη δημοσιονομικά μεταρρύθμιση και θα ετοιμαστούν αντισταθμιστικά μέτρα με τα οποία θα επωφεληθούν «απευθείας» όλοι όσοι επηρεάζονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το περιβαλλοντικό τέλος θα εφαρμοστεί αρχές του 2024. Πριν την εφαρμογή του, θα οδηγηθούν στη Βουλή τα σχετικά αντισταθμιστικά μέτρα.

Σειρά εκθέσεων και προτάσεων αναφορικά με την επερχόμενη Φορολογική Μεταρρύθμιση θα καταθέσει μετά από μελέτες το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αφορά «ανάλυση των μακροοικονομικών τάσεων» που αναμένεται να παραδοθεί πριν το τέλος του χρόνου. Θα ακολουθήσει έκθεση για τις «επιπτώσεις της Πράσινης Φορολογίας» που θα παραδοθεί μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσουν εκθέσεις με «καλές πρακτικές από άλλες χώρες της ΕΕ» και θα προταθούν λύσεις για «απλοποίηση του Φορολογικού Συστήματος» τους πρώτους μήνες του 2024.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, αναμένεται ότι το συγκεκριμένο τέλος θα μειώσει τη διαφορά του κόστους μεταξύ των εναλλακτικών και συμβατικών (ορυκτών) καυσίμων. Συνεπώς, μπορεί να αποθαρρύνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ενθαρρύνει τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας και προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράλληλα, θα αυξήσει την τιμή καυσίμων που πληρώνουν οι καταναλωτές και, κατά συνέπεια, να μειώσει την ευημερία των νοικοκυριών. Εδώ έρχονται τα αντισταθμιστικά μέτρα. Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου θα προσδιορίσει το αντισταθμιστικό ποσό που θα μπορούσε να δοθεί στα νοικοκυριά για να επανέλθουν στο αρχικό του επίπεδο ευημερίας (πριν την επιβολή του φόρου). Παράλληλα, θα εξετάσει εναλλακτικά μέτρα με βάση τα οποία μπορεί να δοθεί αντιστάθμισμα, ούτως ώστε η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις, να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και να πετύχει τον στόχο της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top