ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατίθεται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Τί προνοεί

Κατατίθεται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Τί προνοεί

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Τετάρτη (4/10) ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκτός από πλεονασματικός είναι και αναπτυξιακός, ενώ δεν περιλαμβάνει επιπρόσθετα βάρη.

Τον κρατικό προϋπολογισμό θα καταθέσει στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, στις 12.30 το μεσημέρι.

Τι προνοεί

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει έσοδα ύψους 13,17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με 12,4 δις ευρώ φέτος και έξοδα 12,5 δις ευρώ σε σχέση με 11,8 δις ευρώ φέτος, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να υπολογίζεται στα 659,4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 557,4 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν για φέτος.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, με βάση συγκριτικούς πίνακες πληροφόρησης, η κύρια πηγή εσόδων για το κράτος και το 2024 θα αποτελέσουν οι διάφορες φορολογίες. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους στην παραγωγή και τις εισαγωγές αναμένεται να φθάσουν τα 4,54 δις ευρώ το 2024, ενώ οι τρέχοντες φόροι στο εισόδημα και τον πλούτο τα 3,3 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα έσοδα από τις κοινωνικές εισφορές προϋπολογίζονται στα 3,9 δις ευρώ, τα άλλα έσοδα στο 1,3 δις ευρώ, τα έσοδα από εισόδημα περιουσίας στα 110,3 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από φόρους κεφαλαίου στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Όσον αφορά τα έξοδα, οι απολαβές προσωπικού αναμένεται να ανέλθουν στα 3,8 δις ευρώ, οι κοινωνικές παροχές -εκτός από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις σε είδος- αναμένεται να φθάσουν τα 3,9 δις ευρώ και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις σε είδος το 1 δις ευρώ.

Παράλληλα, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αναμένεται να φθάσει τα 865 εκατ. ευρώ, οι πληρωτέοι τόκοι αναμένεται να φθάσουν τα 428 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσεις τα 102,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλες δαπάνες του κράτους προϋπολογίζονται στα 929 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες δαπάνες για προσωπικό

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου, εντούτοις, οι απολαβές προσωπικού περιλαμβανομένων των βασικών μισθών, τιμαριθμικών επιδομάτων, ειδικών επιδομάτων, συνεισφορών στα ταμεία συντάξεων, υγείας και στο νέο επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 15,3% και να ανέλθουν στα 3.728,9 εκατ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με 3.232,3 εκατ. ευρώ το 2023.

Οι κυριότερες αυξήσεις αφορούν:
• αυξημένες συνεισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κρατικών υπαλλήλων όπως ΤΚΑ και ΓεΣΥ ύψους 252,2 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται κυρίως, στη συμπερίληψη πρόνοιας για τις αναδρομικές εισφορές του Δημοσίου στο νέο επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων ύψους 190 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2024, 2025 και 2026), και
• αυξημένα τιμαριθμικά επιδόματα ύψους 104 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ από το 50% στο 66,7%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Με Σύρους πρόσφυγες θέλει να πιέσει την Ευρώπη ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Μονή Αββακούμ: Συνεχίζονται οι καταθέσεις ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής – Παίρνουν σειρά οι άλλοι τρεις μοναχοί

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

Έδειξε πλαστή ταυτότητα και έσπρωξε αστυνομικό για να διαφύγει - Τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι στην κατοχή του

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Η φωτογραφία στο Instagram που τη δείχνει να θηλάζει τον γιο της



Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Τι αφήνει πίσω της η Ολγκίν: Το παρασκήνιο από τις συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Η έκπληξη και η έκθεση προς τον ΓΓ των ΗΕ

Κανείς δεν ανέμενε ότι θα έβγαινε άσπρος καπνός από την τελευταία συνάντηση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία τη Δευτέρα, είχε τις τελευταίες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επέμενε στις δικές του γνωστές θέσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top