ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

«Σφίγγει τα ζωνάρια» για την απασχόληση στο Δημόσιο ο Υπουργός Οικονομικών – Στόχος η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου

Η αποφασιστικότητα του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού» για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024.

Σύμφωνα με την παρουσίαση για τον κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, το 2024 θα συνεχιστεί «η προσπάθεια συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου, περιλαμβανομένης και της απασχόλησης με μείωση της συνολικής απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα, όπως εμφαίνεται στον πίνακα πιο κάτω, κατά 2.970 άτομα κατά την περίοδο 2012-2023 (52.267 υπηρετούντες την 1.1.2012 και 49.295 στις 20.6.2023)».

Δείτε τον πίνακα:

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη μείωση της συνολικής απασχόλησης στον Δημόσιο Τομέα, η απασχόληση στον τομέα της Εκπαίδευσης αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 1.642 άτομα (12.789 υπηρετούντες την 1.1.2012 και 14.431 στις 30.6.2023).

Η πολιτική απασχόλησης της Κυβέρνησης

Πάντως και με βάση την πολιτική απασχόλησης, όπως αυτή εγκρίθηκε μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό, και παρά τις προσπάθειες συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου, και την νέα χρονιά, εκεί και όπου παραστεί ανάγκη, θα συνεχιστεί η ενίσχυση με πρόσθετο προσωπικό Υπουργείων/Υφυπουργείων που χειρίζονται θέματα σε νευραλγικούς τομείς, όπως η Μετανάστευση και το Άσυλο, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Περιβάλλον.

Η όποια, ωστόσο, κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας σε προσωπικό, θα γίνεται μέσω της πλήρωσης μόνιμων θέσεων και όχι μέσω της πρόσληψης μη μόνιμου προσωπικού, ενώ σε τακτά διαστήματα θα υποβάλλονται αιτήματα στη Βουλή για αποπαγοποίηση θέσεων, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, για κάλυψη των αναγκών στελέχωσης του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία απασχόλησης ημερ. 30.6.2023, υπάρχουν 4.870 συνολικά κενές μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο Τομέα.

Εξάλλου, και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, το 2024 θα υπάρξει σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού νέων/πρόσθετων μόνιμων θέσεων σε σχέση με τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Ειδικότερα, για το έτος 2024 προωθείται η δημιουργία 241 θέσεων και η κατάργηση 189 θέσεων, κι ως εκ τούτου η συνολική αύξηση θέσεων ανέρχεται στις 52, σε αντίθεση με τα έτη 2021, 2022 και 2023 όπου η συνολική αύξηση θέσεων ανήλθε στις 61, 238 και 485, αντίστοιχα.

Δείτε τα σχετικά στοιχεία στον πίνακα:

Πέραν των πιο πάνω, το 2024 θα συνεχιστεί το μέτρο απαγόρευσης πρόσληψης ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού για εποχιακές ή έκτακτες ανάγκες, με εξαίρεση τις μεμονωμένες περιπτώσεις που θα περιλαμβάνονται στο άρθρο 16 του «περί Προϋπολογισμού Νόμου».

Σε ό,τι αφορά το κρατικό μισθολόγιο και τις προσπάθειες συγκράτησής του, με βάση την πολιτική απασχόλησης που εγκρίθηκε, και το 2024 δεν θα παραχωρηθούν γενικές αυξήσεις, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για συγκράτηση άλλων άμεσων ή έμμεσων μισθολογικών αυξήσεων για το 2024.

Επίσης, τη νέα χρονιά θα συνεχιστεί και η σταδιακή μείωση του ποσοστού της μείωσης που εφαρμόζεται επί των επιδομάτων/αποζημιώσεων του προσωπικού, ως εξής: Μείωση κατά 1/3 από την 1.1.2023, συνέχιση της μείωσης κατά 1/3 την 1.1.2024 και πλήρης άρση από την 1.1.2025).

Σημειώνεται πως, παρά τις προσπάθειες συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου, το 2024 θα παραχωρηθεί το αυξημένο ποσοστό τιμαριθμικής αναπλήρωσης ύψους 66,7% (ΑΤΑ), όπως προνοεί άλλωστε και η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι.

Αυξημένες δαπάνες λόγω ΑΤΑ και εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, πάντως, με βάση την παρουσίαση, οι απολαβές προσωπικού περιλαμβανομένων των βασικών μισθών, τιμαριθμικών επιδομάτων, ειδικών επιδομάτων, συνεισφορών στα ταμεία συντάξεων, υγείας και στο νέο επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων υπολογίζονται να αυξηθούν κατά 15,3% και να ανέλθουν στα 3.728,9 εκατ. ευρώ το 2024 σε σύγκριση με 3.232,3 εκατ. ευρώ το 2023.

Οι κυριότερες αυξήσεις αφορούν:
• αυξημένες συνεισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία κρατικών υπαλλήλων όπως ΤΚΑ και ΓεΣΥ ύψους 252,2 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται κυρίως, στη συμπερίληψη πρόνοιας για τις αναδρομικές εισφορές του Δημοσίου στο νέο επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων ύψους 190 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2024, 2025 και 2026), και
• αυξημένα τιμαριθμικά επιδόματα ύψους 104 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στην αύξηση του ποσοστού απόδοσης της ΑΤΑ από το 50% στο 66,7%.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση επιδότηση εξωδίκων από Αστυνομία - Τι είναι το ‘Photo Radar List’ και πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Τροχαίο με μοτοσικλετιστές: Δίνει μάχη για τη ζωή 42χρονος - Ανατράπηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο

Συναγερμός από τα παλιά: Η ηγετική ομιλία της Αννίτας - Αιχμές στην προηγούμενη ηγεσία-Πυρά στο ΑΚΕΛ -Τα μηνύματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ Νεοφύτου - Μαρία Σελίπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο τους στη Σαββατιάτικη βόλτα τους

Τα παρατά ο Καραβίδας;Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε στη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top