ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Νομοθεσίας για Κώδικα Δεοντολογίας Κυβέρνησης – «Σημαντικό βήμα για την πρόληψη της διαφθοράς»

Επίτροπος Νομοθεσίας για Κώδικα Δεοντολογίας Κυβέρνησης – «Σημαντικό βήμα για την πρόληψη της διαφθοράς»

Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου, χαιρετίζει τη χθεσινή (11/10) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της, ο Κώδικας συντάχθηκε από την Επίτροπο Νομοθεσίας, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς υλοποίηση της σχετικής σύστασης της Επιτροπής GRECO στην Έκθεση Αξιολόγησης της Κύπρου για την πρόληψη της διαφθοράς και προώθηση της ακεραιότητας στις κεντρικές κυβερνήσεις και στα όργανα επιβολής του νόμου (5ος Γύρος Αξιολόγησης, 2023).

Για τη σύνταξη του Κώδικα, προστίθεται, η Επίτροπος Νομοθεσίας προέβη σε εκτενή μελέτη ανάλογων κειμένων που υιοθετήθηκαν σε άλλα κράτη και σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, για την πρόληψη της διαφθοράς ανάμεσα σε άτομα τα οποία ασκούν ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα. Επίσης, έλαβε υπόψη τους ισχύοντες νόμους της Δημοκρατίας σχετικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις αξιωματούχων της Κυβέρνησης.

Ο Κώδικας περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά των μελών της Κυβέρνησης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Παράλληλα, καθιερώνει ως θεμελιώδεις, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των μελών της Κυβέρνησης, τις αρχές της ανιδιοτέλειας, της ακεραιότητας, της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας, της εντιμότητας, της εχεμύθειας, της αντικειμενικότητας, της ειλικρίνειας, της υπευθυνότητας και της δέουσας επιμέλειας, για τη διασφάλιση της χρηστής διακυβέρνησης (good governance) στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας είναι βέβαιη ότι η υιοθέτηση του Κώδικα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Τέλος, η Επίτροπος Νομοθεσίας ευχαριστεί θερμά την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και τη Νομική Υπηρεσία, για την άψογη συνεργασία τους κατά τη διαμόρφωση του Κώδικα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top