ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτές θα είναι οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Αυτές θα είναι οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα – Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε κι επίσημα το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο αφού συζητηθεί και ψηφισθεί σε Νόμο, θα ανοίξει τον δρόμο για διορισμό Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα που θα αναλάβει το βάρος για την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα, όπως θα ονομάζεται, θα διοριστεί αφότου ψηφιστεί ο Νόμος με πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και με όρους εντολής τη διεκπεραίωση του έργου που του ανατίθεται.

Οι αρμοδιότητές του

Πάντως, χωρίς επηρεασμό των εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου και των Υπουργών της Δημοκρατίας, οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού καθορίζονται και περιορίζονται από τη φύση της Κυπριακής Προεδρίας και των υποχρεώσεων με τις οποίες αυτή συνεπάγεται, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες συναφείς αρμοδιότητες του ανατεθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι αρμοδιότητες του Υφυπουργού περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Την πολιτική εποπτεία της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026
  • Την πολιτική εκπροσώπηση σε όργανα και θεσμούς της ΕΕ και τη διενέργεια επαφών με τους θεσμούς και τα όργανα αυτά.
  • Τη συνολική πολιτική εποπτεία, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, της προετοιμασίας και διεκπεραίωσης της Κυπριακής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει την ευθύνη για το συντονισμό:
    -Του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας
    -Της οργάνωσης των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Δημοκρατία, καθώς και άλλων οργανωτικών θεμάτων, και
    -Της επικοινωνιακής στρατηγικής, σε στενή συνεργασία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφορικών, και
  • Την παρουσία του κατά τις συζητήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για τα θέματα της αρμοδιότητάς του δυνάμει των διατάξεων του υπό συζήτηση Νόμου και την υποβολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων, χωρίς όμως να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τονίζεται πως, η διάρκεια της θητείας του Υφυπουργού θα αρχίσει σε ημερομηνία που θα καθορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πράξη διορισμού και θα λήξει ανεξάρτητα του χρόνου που θα διοριστεί την 31η Ιουλίου 2026.

Όπως συμβαίνει άλλωστε και με τις υπόλοιπες περιπτώσεις Υφυπουργών, η ιδιότητα του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα είναι ασυμβίβαστη με το αξίωμα του Βουλευτή, του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβούλου, την ιδιότητα του ανήκοντος στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στις Δυνάμεις Ασφαλείας της Δημοκρατίας, του δημόσιου υπαλλήλου ή του κατέχοντος θέση στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, και κατά τη διάρκεια του διορισμού του:

  • Υπόκειται και είναι υπόλογος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Έχει την ευθύνη για τη συνεχή πληροφόρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί όλων των θεμάτων τα οποία εμπίπτουν εντός των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού
  • Δύναται να ενημερώνει, όταν του ζητηθεί, τη Βουλή για την πορεία των θεμάτων που χειρίζεται, και
  • Πριν από τη λήξη του διορισμού του, υποβάλλει Έκθεση Πεπραγμένων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντίγραφό της στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μισθός και συνταξιοδοτικά ωφελήματα

Ο Υφυπουργός θα λαμβάνει αποζημίωση η οποία είναι στο ύψος της προβλεπόμενης για τον Υπουργό αποζημίωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του «περί Υπουργών και του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Αποζημίωση) Νόμου».

Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο καθαρός μισθός του Υφυπουργού θα ανέρχεται στις 5.789 ευρώ τον μήνα και μεταξύ άλλων θα δικαιούται επίδομα παραστάσεως 20.503 ευρώ τον χρόνο και τιμάριθμο επί του εν λόγω επιδόματος ύψους 5.439 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, ο Υφυπουργός θα απολαμβάνει των ίδιων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, τα οποία προβλέπονται για τους Υπουργούς, σύμφωνα με τις διατάξεις του «περί Συντάξεων (Ορισμένοι Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας) Νόμου».

Νοείται ότι, λαμβάνει, κατ’ αναλογία των ισχυόντων για τους Υπουργούς, οποιαδήποτε άλλα καταβλητέα ωφελήματα και υπόκειται στους ίδιους όρους με αυτούς.

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, αναμένεται να περιληφθεί θέση στο επόμενο νομοσχέδιο Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού (υποβολή το φθινόπωρο το 2023) και εν συνεχεία στο Νομοσχέδιο του «περί Προϋπολογισμού Νόμου για το 2024-ΜΔΠ 2024-2026». Η εν λόγω περίληψη θα συνεπάγεται τη δημιουργία της θέσης με τις αντίστοιχες πιστώσεις μισθοδοσίας.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος θα έχει Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, για συγκεκριμένο διάστημα, αφού έχει προηγηθεί ο διορισμός του Ανδρέα Μαυρογιάννη τον Οκτώβριο του 2011 στη θέση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, μία θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top