ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλατφόρμα κατά της Ακρίβειας: Προβληματισμός και ερωτήματα για κάποια από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Πλατφόρμα κατά της Ακρίβειας: Προβληματισμός και ερωτήματα για κάποια από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση

Προβληματισμούς και ερωτήματα, τόσο για την αποτελεσματική εφαρμογή κάποιων μέτρων που αποφασίστηκαν, όσο και για το κατά πόσο αυτά καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα ακρίβειας, εκφράζει η Πλατφόρμα κατά της Ακρίβειας αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες (19/10) η Κυβέρνηση.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Πλατφόρμας κατά της Ακρίβειας:

Τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα και της κοινωνικής πίεσης που ασκήθηκε τους τελευταίους μήνες. Οι Οργανώσεις που συμμετέχουν στην πλατφόρμα κατά της Ακρίβειας εκφράζουν ικανοποίηση γιατί συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό διαπιστώνεται, από την υιοθέτηση εισηγήσεων που καταθέσαμε στο υπόμνημα μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο, εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, για την απουσία ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σφαιρικά και ολοκληρωμένα. Σημειώνουμε το γεγονός, ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συνάντηση και διάλογο.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς όφελος των καταναλωτών. Είναι σημαντικό ότι επανέρχεται η επιδότηση ρεύματος και η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως εισηγηθήκαμε καθώς επίσης και η αύξηση του επιδόματος τέκνου και η εισαγωγή της πρόνοιας για επίδομα Τέκνου σε φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών.

Αναμένουμε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν και αφορούν τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής, θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω διαλόγου με τους Κοινωνικούς Εταίρους με στόχο μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης των οικογενειών.

Καταθέτουμε προβληματισμούς και ερωτήματα, τόσο για την αποτελεσματική εφαρμογή κάποιων μέτρων που αποφασίστηκαν, όσο και για το κατά πόσο αυτά καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα ακρίβειας.

Η προσθήκη του κρέατος και των λαχανικών στα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου και όχι άμεσα. Όπως παρατηρήθηκε σε προηγούμενη παρόμοια απόφαση, η καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει αισχροκέρδεια και αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών. Για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχο στις τιμές αυτών των προϊόντων.

Η επιδότηση του στεγαστικού επιτοκίου για δάνεια που συνάφθηκαν από την 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023 δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα δανειστικά επιτόκια αφού με βάση τους περιορισμούς που τίθενται, επωφελείται μόνο μια μικρή μερίδα των επηρεαζόμενων δανειοληπτών.

Το σχέδιο «Φτωτοβολταϊκά για όλους» είναι σημαντικό γιατί βοηθά για την απεξάρτηση από ενεργοβόρες και κοστοβόρες πηγές ενέργειας. Χρειάζεται όμως να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Για τους λήπτες ΕΕΕ, δεν αντιμετωπίζεται η διάβρωση του εισοδήματος τους από την ακρίβεια αφού παραμένει σταθερό το ποσό που λαμβάνουν από το 2014. Επίσης απουσιάζουν οποιαδήποτε μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Όσον αφορά τα μέτρα που εμπίπτουν στη Στεγαστική Πολιτική, ανακοινώθηκαν μόνο οι τίτλοι και ως εκ τούτου θα αναμένουμε την ενημέρωση που θα γίνει από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών.

Επιπλέον, επιβάλλεται όπως άμεσα η Κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία για μέτρα επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων και διεύρυνσης της ΑΤΑ για κάλυψη όλων των εργαζομένων.

Η Πλατφόρμα των 14 οργανώσεων θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει αποφασιστικά με στόχο την προστασία και στήριξη του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠαίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Παίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Θέση παίρνει για τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ΑΚΕΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΠτΔ πρέπει να αναλάβει για να λυθεί το ζήτημα και να τερματιστεί αυτή η θεσμική σύγκρουση»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top