ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακή προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων συζήτησαν οι Υπ. Δικαιοσύνης της ΕΕ

Ψηφιακή προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων συζήτησαν οι Υπ. Δικαιοσύνης της ΕΕ

Συμπεράσματα σε σχέση με την ενίσχυση της άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μέσω ψηφιακών δεξιοτήτων υιοθέτησαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, στο οποίο συμμετείχε εκ μέρους της Κύπρου η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης μέσω ΓΤΠ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την Παρασκευή συζητήθηκαν θέματα Δικαιοσύνης, όπου οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ψηφιακή ενδυνάμωση και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Υπουργοί επεσήμαναν τη σημασία της διασφάλισης της διατήρησης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών σε έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιημένο κόσμο.

Το κείμενο των συμπερασμάτων επιβεβαιώνει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα ισχύουν εξίσου εντός και εκτός διαδικτύου και ότι όλοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη στήριξη να αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν και να ασκούν τα δικαιώματά τους.

Τα συμπεράσματα επικεντρώνονται στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ατόμων, και την ενδυνάμωση των βασικών τομέων στον ψηφιακό τομέα, καθώς και στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα προστατεύονται.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης συζήτησαν επίσης θέματα Κράτους Δικαίου σχετικά με την αποτελεσματικότητα και ποιότητα του δικαστικού συστήματος των κρατών μελών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά την πρώτη μέρα του Συμβουλίου την Πέμπτη, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης συζήτησαν εκτάκτως την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης στη παρέμβασή της αναφέρθηκε στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που παίρνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στην ενεργοποίηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, προσφέροντας διευκολύνσεις για τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων υπηκόων και υπηκόων τρίτων χωρών, από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την ασφάλειά τους όσο βρίσκονται στη χώρα.

Οι 27 συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τη ζώνη Σένγκεν, επικυρώνοντας αποφάσεις της ΕΕ για τη διακρατική συνεργασία στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και συγκεκριμένα την εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου ναρκωτικών. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο λαθρεμπόριο προσώπων, που βρίσκεται σε έξαρση λόγω των μεταναστευτικών ροών. Παρουσιάστηκε επίσης Έκθεση Προόδου για τον Κανονισμό για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς επίσης η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση επιδότηση εξωδίκων από Αστυνομία - Τι είναι το ‘Photo Radar List’ και πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Τροχαίο με μοτοσικλετιστές: Δίνει μάχη για τη ζωή 42χρονος - Ανατράπηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο

Συναγερμός από τα παλιά: Η ηγετική ομιλία της Αννίτας - Αιχμές στην προηγούμενη ηγεσία-Πυρά στο ΑΚΕΛ -Τα μηνύματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ Νεοφύτου - Μαρία Σελίπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο τους στη Σαββατιάτικη βόλτα τους

Τα παρατά ο Καραβίδας;Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε στη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top